Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Igrači poludjeli na trenera

Pobuna u klubu koji je (bio) hit sezone: Koronapregovori pokvarili idilu

Naravno da nije u svim klubovima sve prošlo glatko po pitanju smanjenja plaća.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Da nije bilo koronavirusa, klubovi iz engleske Premierlige u lipnju bi, već tradicionalno, dobili svoj dio kolača na temelju ugovora o TV-pravima.

Englezi su tu bez premca u cijelom svijetu, niti jedna liga ne ubire toliko novca kao njihova Premierliga u kojoj čak i oni klubovi koji ispadnu dobiju na kraju sezone preko 100 milijuna eura od TV-prava.

Na taj će novac, s obzirom na novonastale okolnosti, sada morati pričekati pa su se mnogi našli u problemima i stupili u pregovore sa svojim igračima i stručnim stožerima.

Pritom ne prolazi sve idealno niti u onim klubovima kojima je ova sezona, prije nego li je prekinuta, bila rezultatski zbilja odlična.

Tek ušli u Premierligu, a s pravom sanjaju Ligu prvaka

Jedan od takvih je Sheffield United, klub koji se ove sezone nakon 13 godina vratio u elitni rang i od tada bilježi odlične rezultate.

Budući da ih toliko dugo nije bilo u društvu najboljih, sasvim je logično da se uoči sezone nisu htjeli (a ni mogli) razbacivati s nekim velikim najavama i da je kao glavni cilj označen ostanak. Izbjeći posljednje tri pozicije, a sve iznad toga je dobrodošao bonus - to je bila deviza svih, od čelnika preko trenera i igrača do navijača.

Međutim, Sheffield se pokazao kao tvrd suparnik za sve. Izrazito čvrsta i neugodna ekipa koja je u 28 kola primila tek 25 golova i upisala samo sedam poraza nalazi se na sedmom mjestu, u ozbiljnoj borbi za europske pozicije i s nadanjima da mogu napraviti čudo i plasirati se u Ligu prvaka. Četvrtoplasirani Chelsea im bježi pet bodova, ali Sheffied ima utakmicu manje.

No, onda je došao koronavirus i zaustavio Premierligu, a skupa s njim i bajkovitu sezonu (u igri su još i u FA kupu gdje će u četvrtfinalu ugostiti Arsenal) Oštrica, kako glasi nadimak Sheffield Uniteda.

Umjesto nogometa, red je došao na pregovore oko smanjenja plaća i tu je došlo od sukoba na relaciji igrači - menadžer.

Menadžer pregovarao iza leđa igrača

U najkraćim crtama: igrači su poludjeli na menadžera Chrisa Wildera jer je mimo njihova znanja pregovarao s klupskim čelnicima o novim uvjetima plaće.

Dogovor je bio da se i igrači i članovi stručnog stožera odreknu po 10 posto od sadašnjih primanja, a kad je sa svima sve ispregovarano klub se oglasio priopćenjem na svojoj službenoj stranici gdje je izvrši direktor Stephen Bettis naveo kako će im ove uštede pomoći da mogu u potpunosti servisirati svoje obveze.

U čemu je onda problem, pitali su se mnogi nakon što su pročitali priču koju je otkrio Telegraph. Igrači tvrde da nije fer što je menadžer prvi pregovarao i dogovorio smanjenje plaće jer su time izvrgnuti dodatnom pritisku i na neki način su ucijenjeni.

Hoće li ratnički duh nestati?

Također, dio igrača se pobunio zbog toga jer su ostali nejasni neki detalji poput toga koliko dugo će imati niže plaće. Inače, prosječna plaća u klubu je oko 20 tisuća funti tjedno sa čime je Sheffield United klub koji najmanje troši na plaće igrača u cijeloj Premierligi.

U svakom slučaju, ono što je jasno je da je Chris Wilder složio ratničku ekipu koja je imala gard uvijek i svugdje (to se naročito vidi na rezultatima gostovanja gdje su u 13 kola poraženi samo dva puta) i bila bi prava šteta da se ta kemija i jedinstvo u klubu izgubi zbog ovih pregovora.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider