Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
debitiralo cityjevo blago

Guardiola je svijetu predstavio igrača kakvog su navijači čekali godinama

Manchester City upisao je još jednu pobjedu ove sezone, ali 75. minuta bila je važnija od 88. kada je pao jedini gol.

Phil Foden (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kada to nisu uspjeli mnogi, zašto bi jedan Feyenoord. Istina, držali su se Nizozemci čak do 88. minute kada je Raheem Sterling zabio pobjednički pogodak. Ove sezone nitko nije pobijedio Manchester City čiji niz nepobjedivosti u službenim utakmicama traje još od travnja. Da nije pao taj pogodak, momčad iz Rotterdama bila bi jedina uz Wolverhamptona koja je izdržala bez primljenog gola…

No ta 88. minuta za budućnost Cityja nije bila toliko važna kao 75., minuta u kojoj je službeni debi upisao jedan 17-godišnji dječak kojem predviđaju velike stvari. Njegovo je ime Phil Foden, a dolazi iz Stockporta koji je dio šireg prstena grada Manchestera. U nebeskoplavom dresu je od svoje devete godine, za drugo ne zna.

Mladi Foden ušao je u igru umjesto Yaye Tourea, senatora i legende Cityja kojem navijači skandiraju gotovo svaku utakmicu tražeći od Pepa Guardiole da ga barem malo uvede u igru pred kraj utakmice. Ovaj put, prvi put u službenoj utakmici, Guardiola je uveo za mnoge budućeg heroja plavog dijela Manchestera kojem će skandirati u godinama koje su ispred nas.

Ovaj je tinejdžer u prvoj sekundi svog debija zaradio ''standing ovation''. Čekali su ga godinama. Možda ne baš njega, već ono što on predstavlja. Domaći dečko čija je obitelj u gledalištu, čiji su korijeni nedaleko od Etihada…

Brewster i Foden, velike engleske nade (Foto: AFP) Brewster i Foden, velike engleske nade (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ima sve preduvjete da postane velik

A tko je uopće Phil Foden? Je li on još jedan u nizu precijenjenih engleskih nogometaša od kojih nacija očekuje puno više nego što uistinu vrijede? U Cityju se nadaju kako će on ipak stopama Haryja Kanea i Dele Allija nego nekih Bentleyja ili Pennanta.

Preduvjeti su na njegovoj strani. Foden je omaleni veznjak, nekako netipičan Englez. Uspoređuju ga s Davidom Silvom, no više je sklon zabijanju pogodaka od Španjolca. Foden je svjetski U-17 prvak s Engleskom. Proglašen je najboljim igračem prvenstva, u finalu je zabio gol, a europski naslov u istoj konkurenciji izmaknuo mu je nakon raspucavanja s bijele točke na stadionu Varteksa u Varaždinu.

Guardiola je oduševljen ovim mladićem, a stručnjaci se slažu kako je upravo on idealan za razvoj ovakvog igrača.

''Prošlo je dugo vremena otkad nikad vidio ovakvog igrača. On je poseban'', govorio je ranije o njemu tvorac one čudesne Barce koja je pokorila svijet prvenstveno snagom svoje vlastite nogometne škole.

No Pep je također upozorio:

''Malo je opasno govoriti lijepe stvari o jako mladim igračima. Oni još moraju naučiti puno, puno toga. Mi vjerujemo da on ima potencijal iako nije ni visok ni jak.''

Phil Foden i Bernardo Silva (Foto: AFP) Phil Foden i Bernardo Silva (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Izvještaji s jučerašnje utakmice govore kako nije bio impresioniran. Nije izveo neko čudo na terenu, ali nije se ni osjetilo da igra 17-godišnjak. Njegova je sreća što može učiti od genijalaca poput Silve, De Bruynea i ostalih koji trenutno igraju najuzbudljiviji nogomet u Europi.

Dug je put pred njim, no, kao što smo već rekli, ima sve moguće preduvjete da postane igrač kakvog godinama čekaju navijači Cityja i Engleske. Nitko sretniji od njih ako se za koju godinu u prvih 11 pridruži Saneu, Jesusu, Sterlingu, Bernardu Silvi, Stonesu i ostalim mladim snagama koje, istina, već sad drmaju engleskim nogometom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider