Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"jedan od najboljih, ali..."

Od Maradone se oprostio vratar kojem je presudila "Božja ruka": "Ostao je gorak okus"

Diego Maradona zabio je svoj najpoznatiji pogodak na Svjetskom prvenstvu 1986. godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni engleski vratar Peter Shilton (71) istaknuo je kako je Diego Maradona bio jedan od najboljih nogometaša svih vremena, ali i da je njegov pogodak rukom na Svjetskom prvenstvu 1986. ostavio "gorak okus" mnogim igračima iz tadašnje engleske reprezentacije.

Argentina je u četvrtfinalu SP-a 1986. pobijedila Englesku sa 2:1, a oba gola zabio je argentinski majstor. Upravo su golovi koje je zabio Englezima možda i najviše obilježili njegovu karijeru.

Prvi im je zabio lijevom rukom, "božjom rukom", kako je to sam kazao nakon utakmice. Maradona je za vodstvo 1:0 "nadskočio" vratara Petera Shiltona i podignutom rukom iznad glave zabio pogodak. Tuniski sudac Ali Bin Nasser bez razmišljanja je pokazao rukom na centar. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo.

Četiri minute kasnije Maradona je postigao jedan od najljepših pogodaka svih vremena. Uzeo je loptu na svojoj polovici, a onda je nanizao četiri suparnička nogometaša i golmana. Nevjerojatan gol, kasnije je proglašen golom stoljeća. Gary Lineker je u samoj završnici uspio smanjiti rezultat, a Argentina je nakon toga otišla do svog drugog naslova prvaka svijeta.

gol expired Argentina se oprostila od Maradone: Stotine tisuća ljudi ispratile Diega na vječni počinak divider

Shilton, koji je tada branio, rekao je kako je i dalje tužan zbog gola rukom, ali i da bi ipak sada trebalo slaviti Maradoninu veličinu.

"Bio je jedan od najboljih igrača svih vremena, sam je osvojio svjetsko prvenstvo za Argentinu. Mi, ja i pojedini suigrači iz reprezentacije, zamjerali smo mu što nije pokazivao previše sportskog duha. U redu, varaš ili pogriješiš, podigneš ruke i kreneš dalje, ali mislim da takva filozofija u nekim zemljama nije bila kao naša", rekao je Shilton u razgovoru za Sky Sport.

"Uvijek postoji onaj mali, gorak okus, ali to je sada nestalo. Umro je i trebali bismo slaviti njegovu veličinu," dodao je Shilton, koji je na vratima Gordog Albiona sakupio 125 nastupa.

Bivši vratar Leicester Cityja, Stoke Cityja, West Ham Uniteda i drugih engleskih klubova prisjetio se trenutka iz 51. minute.

"Znao sam da ću stići do lopte, mislim da je Maradona u jednom razgovoru rekao da je igrao rukom jer je znao da je neće moći zahvatiti glavom. Iskoristio je priliku, lopta je završila u mreži, a onda je otrčao slaviti. Gledali smo i čekali da se sudac oglasi, naravno, ostalo je povijest."

gol expired Šokantni detalji vezani za Maradoninu smrt, odvjetnik najavio pokretanje istrage: "To je apsolutni kriminal" divider

Dodao je kako je Maradona bio lukav jer je dok je igrao rukom, istovremeno je zamahnuo i glavom.

"Imao je vrlo brz nogometni mozak i znao je što radi. Nisam očekivao da će otići sucu i reći da je igrao rukom, ali poslije utakmice, kada je pričao o Božjoj ruci, nije se ispričao i kazao kako se izvukao. To je bilo nesportski. To je utrljalo sol u rane engleske reprezentacije," naveo je Shilton.

Maradona je u srijedu umro od akutnog edema pluća, a ne od srčanog udara kako se prvotno smatralo.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider