Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Puno je faktora

Pet ključnih pitanja El Clasica: Zidaneova najveća dvojba, taktičke varke i neočekivani heroji

Barcelona i Real Madrid u srijedu navečer odigrat će zaostali El Clasico u kojem direktno odlučuju o tome tko će dočekati Novu godinu na prvom mjestu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mnogo je faktora koji mogu odlučiti El Clasico, od čarobnih trenutaka posebnih igrača do taktičkih manevara koji mogu promijeniti tijek utakmice. Po tome ni ova utakmica neće biti puno drugačija, a uoči ovog spektakla pojavljuje se pet ključnih pitanja.

Hoće li Valverde slijediti Messija?

Casemiro će se vratiti u vezni red Reala, što će dati Valverdeu prostora da se slobodnije kreće po terenu. Međutim, nije poznato koju će ulogu Zidane dodijeliti Urugvajcu na Camp Nouu, no možda se odluči iskoristiti ga kao igrača koji će stalno biti uz Messija.

Zidane je ranije u toj ulozi koristio Matea Kovačića, koji je to dobro radio sve dok se nije dogodila pogreška koja je koštala njegovu momčad. Međutim, Zidaneovo je povjerenje u Valverdea potpuno i moguće je da ga vidimo u ulozi Messijeva čuvara.

Tko će imati veći posjed lopte?

Svaki El Clasico u posljednjem desetljeću slijedio je sličan obrazac te je u većini slučajeva Barcelona imala veći posjed lopte od Reala, a statistika ove sezone govori kako bi se povijest mogla ponoviti. Katalonska momčad ima najveći prosjek posjeda lopte u ligi sa 64,1 posto, dok su Los Blancosi na prosjeku od 58,5 posto.

No Real je posljednjih tjedana mnogo više držao loptu u svojim nogama i to mu je donijelo rezultate. U međuvremenu, Barca je pokazala kako je sposobna igrati drugačije u odnosu na taktiku koju je implementirao Pep Guardiola.

gol expired Kako protiv Messija? Zidane otkrio: "Mateo Kovačić bio je pravi čovjek za to" divider

Hoće li obrane biti na najvišem nivou?

Sergio Ramos i Gerard Pique vodili su mnoge bitke u El Clasicu u prošlosti, ali to ih ne oslobađa kritika. Njihovi su nastupi pod mikroskopom, iako ni njihovi suigrači nisu nedužni. No u El Clasicu nema mjesta ni za najmanju pogrešku, jer bi i jedna takva situacija mogla odlučiti utakmicu.

Koji će igrači igrati između linija?

Oba će trenera spremiti neke taktičke varke kako bi stekli prednost u odnosu na drugoga. Ernesto Valverde mogao bi iskoristiti Antoinea Griezmanna, a Zidane Isca, jer su obojica igrača sposobni napraviti pomutnju i destabilizirati protivničku obranu.

Griezmann bi tako mogao koristiti prostor između Casemira i Danija Carvajala, a Isco s druge strane stvarajući zbrku između Frenkieja de Jonga i Sergija Busquetsa.

Hoće li biti neočekivanog heroja?

El Clasico je dobra prilika da zabljesne netko iz drugog plana ili da junakom postane netko od mlađih igrača. Pred Ansuom Fatijem, Rodrygom i Vinicisuom još je mnogo takvih mečeva, ali nije nemoguće da netko već sada iznenadi sjajnom partijom.

Doduše, očekuje se da će svi započeti na klupi, ali će se nadati prilici u drugom poluvremenu i šansi da promijene tijek utakmice.

gol expired "Nedodirljivi" Rakitić opet ide u vatru, Valverde uoči užarenog El Clasica: "Nogomet nas treba ujedinjavati" divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider