Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nova promocija

Vraća se legendarna Parma: Bili su na dnu, a sada jure prema eliti

Parma se brzo diže nakon bankrota i ispadanja u čevrtu ligu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dvije godine nakon što je zbog bankrota morala prijeći u četvrtu ligu Parma je napredovala do Serije B, drugog ranga talijanskog nogometa u kojem će igrati sljedeće sezone.

Bivši pobjednici Kupa UEFA iz 1995. i 1999. godine su u subotu u odlučujućoj utakmici za napredovanje u drugu ligu, koja je igrana u Firenci, pobijedili Alessandriu sa 2:0. Ranije su u osmini finala s ukupnih 2:0 prošli Piazencu, a u četvrtfinalu Lucchese s dva puta po 2:1. Na final fouru su prije Alessandrie izbacili Pordenone nakon penala.

Parma je 2014. u Serie A bila šesta, a zbog financijskih problema nije igrala u europskim natjecanjima. Godinu dana kasnije, momčad je prvenstvo završila na zadnjem mjestu ljestvice i objavila je bankrot, a tadašnji predsjednik kluba Giampetro Manenti je završio u zatvoru. Nakon bankrota klub je promijenio ime u Parma Calcio 1913.

U srpnju 2015. Parma se preselila u četvrtu ligu u kojoj je probila sve rekorde gledanosti s 9,000 prodanih sezonskih ulaznica. Bankrot 2015. bio je drugi u relativno kratkom roku nakon što je klub bankrotirao i 2004. godine. 

Klub je kultni status stekao 90-ih u tada superjakoj Seriji A. Za momčad Parme tada su nastupala imena poput Gigija Buffona, Hernana Crespa i Liliana Thurama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider