Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
SLAŽETE SE S IZBOROM?

Najteža i najlakša moguća skupina za Euro? Ni u jednom slučaju posao neće biti lak

Hrvatska nogometna reprezentacija nastupit će na svom sedmom Europskom prvenstvu. Evo što nas tamo može čekati.

Euro 2024. (Foto: Afp)

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se na Europsko prvenstvo i vrlo zadovoljni čekamo 2. prosinca, kad će se održati ždrijeb.

A tamo nas čeka vrlo šaroliko društvo i situacija u kojoj u ždrijeb ulazimo iz trećeg pota, odnosno nositeljske skupine. To nam može donijeti na papiru iznimno jaku skupinu, no i nešto gdje na papiru izgledamo kao poprilični favoriti za prolazak dalje.

Mi smo se poigrali i odabrali po našem mišljenju najtežu i najslabiju skupinu u kojoj bi se Hrvatska mogla naći na Euru 2024.

Najteža skupina

  • Portugal
  • Danska
  • Hrvatska
  • Italija

Portugal je prvi iz vrlo jednostavnog razloga. Nikad ih nismo pobijedili. Igrali smo sedam puta, tek smo jednom odigrali neodlučeno, i to u prijateljskom susretu. Ako gledamo na 90 minuta, neodlučeno smo odigrali i na Euru u Francuskoj, no tamo smo doživjeli onaj bolni poraz u 119. minuti.

Danska je svakako najjača reprezentacija drugog pota, koja je nakon debakla u Katru dobro posložila svoje redove i osvojila kvalifikacijsku skupinu ispred Slovenije, Finske i velikog iznenađenja, Kazahstana. Pobijedili smo ih u posljednja dva susreta i preko njih došli do Final Foura Lige nacija, no i unatoč tome svakako su najjača momčad drugog pota, ispred Turske i Austrije.

Hrvatski navijači Pripreme za invaziju Hrvata mogu početi: Ovo je 10 gradova u kojima će se igrati Euro 2024. divider

Italija je protivnik kojega nitko ne želi i to nema nikakve sumnje, iako s njima imamo povijesno dobra iskustva. No prvak Europe uvijek je opasan. Srbija je također vrlo jaka, ali vjerujemo da bi je mnogi kod nas htjeli vidjeti prvi put protiv nas na velikom natjecanju. I Švicarska je u nepoželjnijoj polovici mogućih protivnika, neovisno o tome tko budu preostale tri momčadi.

Najbolji trenuci utakmice Hrvatska - Armenija

Najlakša skupina

  • Belgija
  • Albanija
  • Hrvatska
  • Grčka/Gruzija/Luksemburg/Kazahstan

Odluka je pala na Belgiju iz dva razloga. Prvi je povijesni, odnosno dobar omjer 3-3-3, odnosno 2-3-2 u natjecateljskim utakmicama.

Drugi je razlog činjenica da su svakako slabiji nego u posljednjih desetak godina, odnosno ovo natjecanje trebalo bi predstaviti njihovu smjenu generacija. Brončani iz Rusije uglavnom su gotovi, preostali su tek Lukaku, De Bruyne, Verthongen, Carrasco i još pokoji igrač iz drugog plana. Mladi igrači poput Dokua i Bakayoka su opaki, ali njihovi najbolji dani vjerojatno dolaze tek u godinama nakon Eura.

Albanija je ovdje završila ispred Mađarske i Rumunjske jer su za razliku od njih ipak doživjeli kvalifikacijski poraz, a i nemaju neku zvijezdu koja bi se istaknula, kao recimo Mađari u Szoboszlaiju.

Odluka od trećoj momčadi je jasna, tko god osvoji taj turnir, bit će na papiru najslabiji sudionik Eura. Pa čak i ako to bude Grčka, koja djeluje kao favorit. Daleko su zlatni dani europskih prvaka iz 2004. godine, no ne možemo pobjeći od činjenice da se Grci dižu.

No čak i u takvoj skupini daleko je to od lakog posla. Svaku utakmicu trebat ćemo biti na svom maksimumu.

Što može Hrvatska na Euru?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider