Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
KOSTUR MOMČADI POSTOJI

Osijek ovog ljeta nije sudjelovao na tržištu, ali se itekako pojačao na više načina

Za razliku od glavnih ligaških konkurenata, u Osijeku nisu aktivni na nogometnom tržištu igrača.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometaši Osijeka za pripreme niti ovog puta nisu napuštali teritorij Hrvatske. Sve više favoriziraju Bijelo-plavi svoje financije ostaviti u domovini, a ovoga puta im je Sveti Martin na Muri pružio uistinu sve što im je potrebno za odraditi zacrtano.

A imao je Nenad Bjelica puno toga. Završnica prošle sezone otkrila je najveće boljke, ali neke su otkrivane tijekom cijele godine. Osijek je, unatoč igračkoj kvaliteti, teško uspijevao uspostaviti dominaciju na terenu protiv slabijih momčadi. I podosta bodova je tu izgubljeno, a neki su osvojeni doslovno u samoj završnici, kad bi se "bacili na glavu".

Dva velika igračka pojačanja ipak su tu

Gledajući da je sama igra postavljena za prioritet, ne treba nas čuditi što Osijek nije bio aktivan na tržištu nogometaša. Sam Bjelica je na dan okupljanja rekao da će se dovoditi nove igrače samo ako netko od stožernih igrača klub napusti. Za sada se to nije dogodilo.

Postoje interesi za Ivicu Ivušića i Mihaela Žapera te su u klubu spremni razgovarati oko njihovog transfera. Za Laszla Kleinsheslera se neslužbeno saznalo da je ponuda prihvaćena, ali da on trenutno baš nema veliki interes otići. Sigurni smo da Nenad Bjelica ima liste igrača na koje bi se bacio ako netko od njih ode. Za sada to još nije potrebno.

No, iako ulaznih transfera nije bilo, dva velika pojačanja su se brzo nametnula. Radi se o igračima koji su već bili članovi kluba, ali su prošlu sezonu proveli na posudbama.

Prvi je naravno Dion Drena Beljo, koji je oduševio u Istri te koji je povratkom u klub preuzeo broj 9, apsolutno svjestan što se time od njega očekuje. On je na pripremama pokazao kako će biti itekako koristan na više pozicija i u više uloga, budući da ga Bjelica ne vidi isključivo u vrhu napada. Svjestan je on da skrivanja neće biti.

Drugi igrač je Nikola Janjić. 19-godišnji Crnogorac tijekom prošle sezone je akviziran iz redova Sutjeske, no ostavljen je do kraja sezone na posudbi u svom dosadašnjem klubu, gdje je bio jedan od najboljih igrača u osvajanju petog naslova prvaka Crne Gore.

Ovaj mladić je u Nikšiću započeo kao lijevi bočni branič, no tijekom sezone prebačen je na desno krilo, gdje je pružio najbolje partije, one koje su ga dovele i do A reprezentacije Crne Gore. Za istu je proljetos debitirao, prije nego je ponovno prepušten mladoj, gdje glasi za glavnog igrača. Svi koji su uspjeli pogledati Osijekove pripremne utakmice kažu da su vidjeli jako puno, a zadovoljan je i Nenad Bjelica, koji će sigurno od samog početka sezone koristiti usluge ovog nogometaša.

Janjić je brz i jako dobro igra s obje noge, iako je lijeva njegova primarna. Kad dolazi s lijeve strane sposoban je uputiti oštar i opasan centaršut, dok na desnom krilu preferira oštre parabole prema petercu, ali i ulazak na udarac, kao što to s druge strane sjajno radi Kristijan Lovrić. I Janjića ste dobili priliku upoznati putem službenih klupskih kanala.

Nešto slabiji protivnici na pripremama

Osijek je u Svetom Martinu ostvario četiri pobjede u prijateljskim susretima, no mora se priznati da protiv sebe nisu imali jake protivnike kao što je to recimo napravio Hajduk, koji se odlučio testirati protiv belgijskog Genta, rumunskog prvaka Cluja ili njemačkog HSV-a. 

No, vjerujemo da je to napravljeno s razlogom, upravo zbog onoga gore spomenutog. Osijek je prošle sezone imao problema nametnuti se i zbog toga se u pripremama pokušalo naći suparnike gdje će to biti imperativ.

Moramo priznati da je to jako dobro odrađeno. Osijek je prezentirao smirenu napadačku igru, s puno više kombinatorike te s minimalno nerezonskog podizanja lopte u zrak. Posebno su dobro u takvom nogometu izgledali nominalno pričuvni nogometaši, koji bi se očito jako dobro mogli nametnuti.

U četiri susreta postignuto je 16 pogodaka, a u strijelce se upisalo deset različitih igrača. Po dva puta Beljo, Petar Brlek, Antonio Mance, Vinko Petković i Mihret Topčagić, dok su po jednog zabili Ramon Mierez, Diego Barri, Kristijan Fućak, Kristijan Lovrić i Ognjen Bakić. Jedan pogodak bio je autogol.

Očekujemo jači Osijek nego prošle sezone

Također, vrijedi spomenuti kako su ovo prve pune pripreme s klubom za dva velika zimska pojačanja, Kristijana Lovrića i Miju Caktaša. Oni bi sad napokon trebali u potpunosti pohvatati sve ideje te će sad tek imati priliku pokazati svoju punu kvalitetu.

Caktaš je prošle polusezone pokazao koliko je opasan kao golgeter, no kao da je još nešto nedostajalo, dok je Lovriću prošle sezone nedostajalo lopte u nogama te se puno trošio u obrani. Čini se kako ove sezone, barem u susretima protiv slabijih momčadi, toga ne bi trebalo biti te da će Kiki sigurno više sudjelovati u igri, a time i biti opasniji po gol protivnika.

Također, napokon je punu spremu uhvatio i Petar Brlek, koji se prošle sezone vratio nakon teške ozljede i nije uspio izboriti mjesto u udarnom sastavu. Nakon ovih priprema čini se kako je on tako jedan od sigurnijih te da će glavne zadaće u veznom redu biti njegove. 

Vinko Petković također je pokazao da se na njega može računati, kao i španjolski zadnji vezni Diego Barri. U potpunosti se oporavio i uvijek korisni Vedran Jugović, dok Jevhen Čeberko nastavlja sa sjajnim prošlosezonskim partijama, no pitanje je može li Lončara izgubiti iz prvog sastava u formaciji s četiri obrambena igrača. Vrijedi spomenuti još jednog oporavljenika, Karla Bartoleca, koji bi također treba zauzeti sigurno mjesto u prvom sastavu.

Da moramo sad nagađati kako će izgledati prvi sastav Osijeka, rekli bismo ovako: Ivušić - Bartolec, Škorić, Lončar (Čeberko), Leovac - Brlek (Kleinheisler), Nejašmić (Žaper) - Fiolić (Janjić), Caktaš, Lovrić - Mierez (Beljo).

Sve u svemu, Osijek je svoje pripreme odradio u medijskom miru, što je također bilo vrlo važno i sad još slijedi subotnja pripremna utakmica na Gradskom vrtu protiv Krupe, a onda se prvenstvo otvara domaćim susretom protiv Gorice, nakon čega slijedi put u daleki Kazahstan.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider