Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Imaju gotovo sve

Nemaju ni kune duga, a s pravom sanjaju Prvu HNL: Lijepa priča iz Rijeke

Na Krimeji imaju gotovo sve. Simpatičan stadion, prosjek od oko tisuću gledatelja u drugoj ligi, popratan sadržaj poput fan shopa, teretane pa čak i klupski autobus.

Prije nešto manje od dva mjeseca naša ekipa provela je dan na riječkoj Krimeji, snimajući priču o Orijentu i prvoligaškim ambicijama tog kluba.

No, nekoliko dana kasnije nogomet u Hrvatskoj i diljem svijeta potpuno je stao. I dok bi se Prva HNL uskoro mogla nastaviti, druga liga je prekinuta. Tom odlukom HNS-a postalo je izvjesno da će Orijent, koji je podnio prvoligašku licencu, dobiti priliku boriti se za elitni rang kroz dodatne kvalifikacije pa je i priča o ovom klubu opet aktualna.

Simpatičan stadion, klupski autobus...

Stogodišnjak Orijent sa Sušaka proživljava drugu mladost. Na Krimeji imaju gotovo sve. Simpatičan stadion, prosjek od oko tisuću gledatelja u drugoj ligi, popratan sadržaj poput fan shopa, teretane pa čak i klupski autobus.

A sve to bez ijedne kuna duga i trošenja javnog novca. Grad puni samo tri posto klupskog proračuna.

"To je dozvoljeno isključivo za omladinsku školu i za infrastrukturu. Na tome mi s Gradom sjajno surađujemo, Grad to prepoznaje i to nam pomaže, a sve drugo moramo priskrbiti sami. Nema drugoga. Naše ambicije da budemo u drugoj ili prvoj ligi, moramo mi sami realno planirati", istaknuo je za Marinko Koljanin, dopredsjednik Orijenta.

"Točno se zna kada ćemo i koliko, koliko možemo. I zato smo napravili te iskorake. Sve mora biti realno planirano. Ja bih želio da tako i drugi klubovi u Hrvatskoj, vjerujem da se tako može. Imamo 70 sponzora, malenih, a svi su veliki. Svi nam pomažu. 70 subjekata je tu i pomaže. Tako mi prikupljamo najveći dio tog proračuna. 2,8 milijuna kuna je proračun i uvjereni smo i da možemo i prvu ligu. Nisu mnogi vjerovali i da ćemo moći drugu igrati s tim proračunom, a kamoli biti na vrhu. Mi smo uvjereni da se i Prva HNL možemo igrati s duplo većim, oko 5,5 milijuna kuna da se može napraviti kompetitivna momčad", kazao je Koljanin.

Dopredsjednik: A što nam se može desiti u Prvoj ligi?

"Od riječkih igrača, isključivo to je bio naš cilj od igrača iz regije, mladih, željnih afirmacije, sa dva-tri starija. To se pokazalo kao pun pogodak i u trećoj, i u drugoj, a vjerujem da može i u prvoj ligi", optimistično će Koljanin.

"Mnogi su rekli ne možete s tim novcem, nećete moći, nema tu niti igrača. A što nam se može desiti? Možemo ispasti iz lige, nećemo napraviti kune duga. Što nam se možete desiti i u Prvoj ligi? Imat ćemo novac koji imamo, mi smo uvjereni da možemo biti konkurentni drugim klubovima, naravno ne najvećima. Ali nećemo napraviti dugove. Najlakše je napraviti dugove."

Imperativa nemaju, ali nadu im nitko ne može oduzeti.

"Nema nikakvog imperativa, mi možemo, ali ne moramo. Mi hoćemo i želimo to, međutim nismo postavili pred igrače nikakav imperativ. U ovim malim okvirima i u ovom lijepom ambijentu, tih 1200 znači kao negdje pet tisuća. To je taj forte, ta povezanost. Usred grada je stadion, što je isto važno. Meni osobno najveći cilj će biti, cilj i uspjeh, ne Prva liga niti Druga, nego da napravimo igralište za Školu nogometa na Kampusu na Trsatu. A Orijent će biti tamo gdje zaslužuje sportski", napomenuo je njegov dopredsjednik.

Igrači: Ovo nije samo prazna priča

Val optimizma je, potpuno logično, zapljusnuo i prvotimce:

"Sigurno da se spomene tu i tamo, pogotovo sada nakon ove pobjede, ali i kad ide rezultat, svi okolo spominju, onda naravno i mi pričamo... Ali mi smo čvrsto na zemlji", uvjerava Mateo Monjac.

"Mi stvarno jesmo zajedno i dišemo zajedno, nije to samo prazna priča. Definitivno da ova regija uvijek je davala dobre igrače, dobra imena", kaže Vedran Gerc.

Nadovezao se Mario Tadejević:

"Jako je lijepo biti u ovoj priči, mislim da je priča općenito dobra, pozitivna, za sve ovdje u regiji."

Predsjednik: Ako nastavimo pošteno raditi, Prva liga će doći

Predsjednik Orijenta Saša Matijaš otkrio je kako se došlo do toga da je klub sada blizu ulaska u najviši rang:

"Neopterećeno smo radili, korak po korak išli i eto, neke stvari su se dogodile i malo ranije nego što smo očekivali. Ali nikada nismo bili puno opterećeni s rezultatom, nismo ni sada opterećeni rezultatom. Moja je zadaća bila da se klub organizira, stabilizira, da na svim poljima bude kvalitetno ustrojen. Naravno da taj iskorak u Prvu ligu je sportski, i kada se počnete time baviti, naravno da uvijek počnete sanjati o tom napretku. Ja vjerujem ako nastavimo tako pošteno raditi, da će ta Prva liga jednom doći i da ćemo se u njoj znati nositi, kao i svim ovim ligama prije."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider