Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"
Nogomet
Nismo daleko

Opet se otvorila velika šansa: Evo što izbacivanje Rusa znači za Dinamo, ali i hrvatski nogomet

Na idealan način, s dvije pobjede, Dinamo je eliminirao Krasnodar i plasirao se u osminu finala Europske lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je u šesnaestini finala Europske lige izbacio Krasnodar na najbolji mogući način - s dvije pobjede - i time popravio svoj klupski, ali i hrvatski nacionalni koeficijent.

Sinoćnji trijumf Zagrepčana u uzvratu nad Rusima za nacionalni koeficijent pridonio je 0.400 bodova, čime je Hrvatska (koeficijent 25.675) pretekla Grčku. Pobjeda Dinama donijela je dva boda koja se onda dijele s onolikim brojem europskih predstavnika koliko ih je ove sezone Hrvatska (5) i time se dođe do spomenutih 0.400, dovoljnih za trenutačno 18. mjesto na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata.

Možemo li opet do dva kluba u kvalifikacijama LP-a?

Kao što je poznato, iz one države koja na toj ljestvici nacionalnih koeficijenata završi na 15. poziciji u Europu će u sezoni 2022./2023. ići pet predstavnika, i to tako da će prvak i drugoplasirani igrati kvalifikacije Lige prvaka, pobjednik Kupa će u kvalifikacije Europske lige, a preostala dva prvoligaša u kvalifikacije Konferencijske lige, natjecanja koje će ovog ljeta doživjeti svoju premijeru. Za nas bi to značilo da bi ponovno doslovno polovica HNL-a, pet od 10 klubova, igralo u europskim natjecanjima.

To 15. mjesto u ovom trenutku drži Cipar s koeficijentom 27.750, dok je 18. Hrvatska na 25.675. Sjajna je stvar, dakle, to što je Dinamo prošao s obje pobjede, ali sinoć su se dogodili i neki neočekivani rezultati koji nam i ne idu na ruku, pa je jasno da ćemo u nastavku Europske lige imati žestoku borbu i lov na Ciprane.

Da su barem ispali Česi, Grci i Švicarci...

Prije svega, mislimo na iznenađujuće gostujuće Slavije Prag protiv Leicestera i Young Boysa protiv Bayer Leverkusena. Time su Švicarska i Češka ostale u igri, a zanimljivo je kako baš ove dvije lige "okružuju" Hrvatsku odnosno HNL: Švicarska je na 17. mjestu s koeficijentom 26.225, a Češka na 19. mjestu s 25.600.

Jednak koeficijent poput Čeha imaju i Grci, čiji je predstavnik Olympiacos pogotkom u 88. minuti eliminirao PSV i prošao dalje. Klub iz Pireja izgubio je u Nizozemskoj pa se grčki koeficijent nije mijenjao, ali taj zgoditak ih je ostavio u Europi u daljnjoj konkurenciji i bilo bi bolje da su ispali. No što je tu je...

Dobra vijest je to što je Milan izbacio Crvenu zvezdu pa je Srbija (trenutačno na 16. mjestu) sada ostala bez predstavnika i njihov se koeficijent (26.750) neće mijenjati.

Što se Dinama tiče, njihov klupski koeficijent popeo se na respektabilnih 41.500 i Modri se su sada 35. u tom poretku klubova gdje je na vrhu Bayern ispred Barcelone i Real Madrida. Iza Dinama su, pak, Olympiacos, CSKA Moskva, Valencia, Slavia Prag, Monaco, Borussia Mönchengladbach, Eintracht Frankfurt, Crvena zvezda, Leicester, Milan, Marseille i mnogi drugi.

Interni troboj Dinamo-Olympiacos-Slavia Prag

U cijeloj toj priči postoji i svojevrsni interni troboj između Modrih, Olympiacosa i Slavije Prag. Riječ je o nositeljstvu za iduću sezonu odnosno svrstavanju u jakosne skupine u ždrijebu Lige prvaka. Dinamo je zasad u blagoj prednosti pred vjerojatnim budućim prvacima Grčke i Češke, a to je bitno zbog toga hoće li se u ždrijebu skupina Lige prvaka naći u trećem ili četvrtom potu ovog ljeta. Jasno, uz uvjet da prethodno prođu tri pretkola i play-off (u svim tim kvalifikacijskim rundama Dinamo će imati status nositelja).

U tom smislu, idealniji scenarij za Zagrepčane bio bi da sad u osmini finala izvuku Olympiacos i eliminiraju ga.

U ljeto 2024. Modri bi mogli izravno u Ligu prvaka

Zagledamo li malo dalje od ovog ljeta, u ono što donosi nova najavljena reorganizacija UEFA-inih natjecanja od sezone 2024./2025., Dinamo je ove sezone u prilici nabildati svoj koeficijent do te mjere da bi (naravno, ovisno i o tome što će napraviti u idućim godinama) u ljeto 2024. mogao imati izravan plasman u skupine Lige prvaka.

Naime, plan UEFA-e je da se Liga prvaka proširi s 32 na 36 klubova, a jedno od ta četiri dodatna mjesta imao bi prvak s najvišim klupskim koeficijentom iz države koja nema izravan plasman u Ligu prvaka. Potvrda ove vijesti očekuje se na sjednici Izvršnog odbora UEFA-e u ožujku, ali to je navodno stvar formalnosti.

U prijevodu, moglo bi se dogoditi da Dinamo u svibnju 2024. osvoji naslov prvaka Hrvatske i onda ne mora na ljeto igrati kvalifikacije, već može mirno čekati protiv koga će startati u tom novom redizajniranom izdanju najprestižnijeg klupskog natjecanja na svijetu. Bude li te sezone prvak netko drugi, onda ne bi imao taj luksuz budući da su svi drugi naši klubovi koeficijentom daleko od društva iz Maksimira.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider