Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jednaki i jednakiji

Opasan presedan u hrvatskom nogometu: Vrijede li ista pravila (i kazne) za sve klubove?

Donesene su odluke o kaznama za 10. kolo SuperSport HNL-a.

Transparent White Boys na Poljudu (Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell)

Disciplinski sudac SuperSport HNL-a Alan Klakočer odrezao je Hajduku najveću financijsku kaznu u povijesti hrvatskog nogometa.

Čak 40.000 eura morat će platiti Splićani zbog grijeha počinjenih od strane njihovih navijača na velikom derbiju s Dinamom. Na službenoj stranici HNL-a taksativno su nabrojeni svi prekršaji i Hajdukovih i Dinamovih navijača koji su protekle nedjelje bili prisutni na Poljudu.

Između ostalog, toliku globu Hajduk mora platiti i zbog velikog transparenta "White Boys" koji je cijelu utakmicu bio izvješen na sjevernoj tribini. Između tih slova bila je zastava Konfederacije (tzv. južnjačka zastava), a na tribini gdje je bila smještena Torcida vijorila se i još jedna, manja zastava, na kojoj je uz slova W i B bio i keltski križ.

Delegati nekad vide i čuju sve, nekad ne

Delegat utakmice Ivan Smokrović iz Rijeke sve to, uz brojne upotrebe pirotehničkih sredstava i neprikladna skandiranja, uredno je zapisao u svoju bilježnicu, sastavio izvješće i poslao disciplinskom sucu Klakočeru, a on je na temelju delegatova izvješća odredio kolika će biti kazna za Hajduk.

Uobičajena je to procedura, ne samo za velike derbije i ne samo za HNL, već i za sve utakmice pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza.

Ono što nije uobičajeno jest da se jednim klubovima za prekršaj iste naravi odredi, a drugima ne odredi kazna. Ova Klakočerova odluka iznjedrila je na površinu jednu od najgorih osobina hrvatskog nogometa - dvostruke kriterije.

Ne tako davno, u drugoj polovici kolovoza, igrala se utakmica u Zagrebu, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, gdje je Rudeš ugostio Hajduk. Tom prilikom, na domaćoj tribini, među manjom skupinom navijača Rudeša (Rudeš Boysa) bila su izvješena dva nacistička simbola. Radilo se o zastavi na kojoj se nalazi Balkenkreuz, simbol Wehrmachta ili njemačkih oružanih snaga, koji se koristio u razdoblju od 1935. do 1945. godine, te broj 88, koji pak označava osmo slovo u abecedi, slovo H, odnosno slogan Heil Hitler.

Nekad se može kažnjavati na temelju napisa u medijima, nekad ne

Na toj utakmici delegat Ante Vučemilović iz Osijeka u službeni je zapisnik unio da je Torcida palila baklje te da je podignula transparent s natpisom "10 eura, može, hvala, ipak četniku nije plaća mala", uzvikujući pritom "Cigani, cigani" i "Svima nama Žuti ku*** pušio". No delegat Vučemilović u svom izvještaju nije uopće spomenuo nacističke simbole među navijačima Rudeša pa je disciplinski sudac Klakočer tada Hajduk kaznio s 5650 eura, a Rudeš sa 750 eura, i to zbog toga što podliježu odgovornosti za bakljadu Torcide kao organizatori utakmice.

Klakočer je svoju odluku o nekažnjavanju Rudeša pravdao time što "nacistički simboli nisu navedeni u izvješću delegata niti časnika za sigurnost pa sukladno tome nije bilo temelja za prijavu".

Tako je govorio disciplinski sudac, bez obzira na to što su fotoagencije jasno zabilježile te nacističke simbole na tribini u Kranjčevićevoj ulici.

Navijači Rudeša sa spornom zastavom FOTO Ovome nema mjesta u nogometu: Nacistički simboli u Kranjčevićevoj divider

Jednako kao što je nacistička obilježja mogla vidjeti cijela Hrvatska, tako smo i svi imali priliku vidjeti da su Marko Livaja, Luka Vušković i Hajdukov trener vratara Tomislav Rogić nakon finala Kupa neprimjereno skandirali.

Epilog je bio takav da je HNS pokrenuo stegovni postupak i u konačnici su sva trojica kažnjena.

Samo, dogodilo se tada, a i sada, da jedni principi u jednom slučaju vrijede, a u drugom ne. Livaja, Vušković i Rogić mogli su biti i jesu kažnjeni zbog medijskih napisa. Kad je u pitanju bio Rudeš, "nije se moglo izreći kaznu zbog pisanja portala" i to su ti dvostruki kriteriji o kojima govorimo.

Posebna su stavka u cijeloj ovoj priči delegati. Oni dobivaju novac, lijepu cifru i redovito, za obnašanje svojih funkcija, ali im se nekad dogodi da ozbiljne prekršaje ne vide ili ne čuju, poput nacističkih simbola ili kojekakvih uzvikivanja, a nekad sve revno zapišu i podnesu izvješće disciplinskom sucu.

Za dobrobit svih u HNL-u i hrvatskom nogometu, a to je ono o čemu bi ponajprije HNS trebao voditi računa, bilo bi dobro kad bi ovakvi primjeri dvostrukih kriterija nestali. Dotad, nitko neće moći izbjeći ni ugasiti priče o jednakima i jednakijima.

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider