Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sudbinska utakmica

Ogroman ulog u Parizu: PSG-u prijeti raspad, Neymar prema Realu

PSG dočekuje Liverpool i mora pobijediti ako želi ovisiti sam o sebi u zadnjem kolu natjecanja po skupinama.

Mohamed Salah i Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Veliki derbi na Parku prinčeva mogao bi odlučiti o raspletu skupine C Lige prvaka, ali i puno više od toga. Prema svemu sudeći očekuje nas žestok obračun europskih teškaša, koji su uoči početka natjecanja bili u prvom ešalonu favorita.

PSG dočekuje Liverpool i mora pobijediti ako želi ovisiti sam o sebi u zadnjem kolu natjecanja po skupinama. S druge strane, Liverpool ako izgubi, a Napoli u Napulju pobijedi Crvenu zvezdu, najvjerojatnije će morati u zadnjem kolu na Anfieldu pobijediti Napoli s dva gola razlike kako bi prošao u drugi fazu natjecanja. PSG u zadnjem kolu gostuje u Beogradu i teško da će kiksati, ali ni to nije nemoguće.

PSG dočekuje Liverpool i mora pobijediti

Ako ispadnu već u skupini, bit će to jako težak udarac za oba kluba. Ipak, taj šok bi zantno više uzdrmao PSG nego Liverpool. Redsi bi se mogli utješiti tako što će reći kako će im biti lakše boriti se s Manchester Cityjem za naslov engleskog prvaka, koji im je već desetljećima neuhvatljiv poput „bijelog kita“ kapetanu Ahabu.

Nema sumnje da bi rano ispadanje iz Lige prvaka rezultatski i finincijski pogodilo Liverpool, ali Parižani bi bili znatno jače uzdrmani. PSG se nakrcao velikim zvijezdama koje su ga stajale i stoje stotine milijune eura u vidu odšteta te ogromnih plaća, premija i razno-raznih bonusa.

Prebogati katarski šeici, vlasnici PSG-a, imaju novca i na bacanje, ali nije u tom poanta. Naime, zna se da PSG ima velikih problema s ispunjavanjem financijskog fair-playa. Istražne komisije UEFA-e sjele su mu za vrat, neki su procesi još u tijeku i ne zna se kako će završiti.

Problem za PSG je tim veći što ga mnogi veliki klubovi i vodstva najvećih liga, posebice španjolske La Lige, optužuju za izigravanje pravila. Španjolci i Nijemci otvoreno prigovaraju FIFA-i i UEFA-i da mlako reagiraju i u biti dopuštaju PSG-a da radi što hoće.

Problemi s financijskim fair-playom

Nedavne informacije Football Leaksa dodatno su kompromitirale krovne nogometne organizacije i njihove šefove. Izravno su optuženi ne samo da progledavaju kroz prste Parižanima nego i da aktivno sudjeluju u prikrivanju nepravilnosti i stvaranju neravnopravnih tražišnih uvjeta. Sve skupa to znači da će PSG u narednom razdoblju biti pod još većim pritiskom i povećalom.

Ako PSG ne prođe u drugi krug Lige prvaka, izgubit će poprilična financijska sredstva, te je upitno hoće li ih moći nadoknaditi bez značajnije prodaje igrača. PSG-u, doduše, istječu neki sponzorski ugovori sljedeće godine, kao što je onaj s Turističkom zajednicom države Katar.

I taj je ugovor u posljednjih nekoliko godina prisilno reduciran s početnih 145 milijuna godina na „samo“ 60 milijuna. PSG se povodom toga žalio Arabitražnom sudu u Lausannei s primjedbom da se time pogoduje Realu, Barceloni, Bayernu, Manchester United i ostalim velikim klubovima da zadrže supremaciju. Parižani tvrde da to nije „samo turistički ugovor“ nego i ugovor s kojim se promovira dražava Katar te da tržišno vrijedi znatno više od tih 60 milijuna. Čeka se pravorijek suda.

U istom vrijeme PSG pregovara s Nikeom oko produljenja ugovora koji bi se trebao povećati s 35 na 65 milijuna eura godišnje. Pregovara i s Fly Emiratesom oko povećanja sponzorskog ugovora, a trebao bi povećati i prihode od televizijski prava. Međutim, i dalje ostaje pitanje hoće li PSG moći zatvoriti bilancu a da ne prekrši pravila financijskog fair-playa?

Real pozorno prati situaciju

Nakon što je PSG kupio Neymara i Kyliana Mbappea, UEFA mu je u ovoj sezoni naložila da mora prodati igrače u vrijednosti od najmanje 60 milijuna eura. PSG će morati prodavati i sljedećeg ljeta čak i ako prođe dalje u Ligi prvaka. Stoga je logično zaključiti da će se naći u gadnim problemima ako ne prođe dalje.

I to ne samo zbog financija nego i rezultatskog neuspjeha koji će jamačno razjariti navijače i medije koji su već u nekoliko navrata oštro napadali Neymara i klupsko vodstvo, a sada bi to jamačno bilo još žešće. Fijasko u Ligi prvaka zacijelo bi izazvao nove turbulencije u pariškom kluba te dodatno zategnuo odnose u ionako problematičnoj svlačionici PSG-a.

Ako PSG ne pobijedi Liverpool, velika vjerojatnost da će već sutra osvanuti opetovane spekulacije o odlasku nekih zvijezda, posebice Neymara u Real. Madridski mediji već naširoko razglabaju o toj mogućnosti, a Real pozorno prati situaciju i čeka rasplet. Dakle, jasno je da je ulog ogroman i da će konačni rezultat odrediti buduće razdoblje Parižana.

Gledajte UEFA Ligu prvaka samo na A1 TV-u

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider