Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
JEDAN OD NAJVEĆIH

Odlazak najveće Busbyjeve bebe: Preminuo legendarni Sir Bobby Charlton

Jedan od najvećih engleskih, ali i europskih nogometaša u povijesti, Bobby Charlton, preminuo je deset dana nakon 86. rođendana.

Sir Bobby Charlton (Foto: Guliver Images)

U Manchesteru je preminuo jedan od najvećih europskih nogometaša u povijesti, legendarni Sir Bobby Charlton, po mnogima najveći igrač u povijesti Manchester Uniteda.

Charlton je bio dio Busbyjevih Beba, jedne od najvećih klupskih momčadi u povijesti europskog nogometa, čiji je još veći uspjeh zaustavila teška zrakoplovna nesreće u Münchenu, 1957. godine.

Preživio münchensku katastrofu

U trenutku nesreće, u kojoj je život izgubilo čak osam igrača Manchester Uniteda, momčadi koja je svoj nadimak zaradila zbog mladosti, imao je 20 godina. Prosječna starost njihove udarne momčadi tada je bila ispod 22 godine.

Charlton 1958. nakon zrakoplovne nesreće Charlton 1958. nakon zrakoplovne nesreće (Foto: Afp)

Charlton je prošao s dovoljno lakim ozljedama da bi se vratio nogometu te postao najveće ime u povijesti kluba. Za United je u 16 sezone odigrao 758 utakmica i postigao 249 pogodaka. Više puta od njega za Crvene vragove nastupio je tek Ryan Giggs, dok je više pogodaka (253) postigao tek Wayne Rooney.

Osvojio je naslov europskog prvaka 1968. godine, tri titule Premier lige te jedan FA Cup. No, činjenica je kako bi toga bilo puno više da nije bilo one strašne nesreće, koja je obilježila klub, ali i samog Bobbyja.

Svjetski prvak 1966. uz dva ključna pogotka

Također je bio član i engleske reprezentacije koja je 1966. godine osvojila naslov svjetskog prvaka. Nastupio je u svim utakmicama, postigavši tri pogotka, uključujući oba gola u polufinalnoj 2:1 pobjedi protiv Portugala.

Charlton i Pele 1995. Charlton i Pele 1995. (Foto: Afp)

Za Englesku je ukupno odigrao 106 utakmica, postigavši 49 pogodaka. Treći je najbolji strijelac Gordon Albiona u povijesti.

Godinama je bio redovni posjetitelj utakmica svog kluba, dok se to smanjilo 2020. godine, kad je obolio od demencije. No, i dalje bi dobio ogromne ovacije svaki put kad bi se pojavio na svom najdražem mjestu, Old Traffordu.

Imao je 86 godina.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider