Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TIJELO NE DA DALJE

Odlazak Lica s ožiljkom: Franck Ribery najavio kraj svoje nogometne karijere

Želja za nogometom jednog od najboljih krilnih napadača ovog stoljeća ipak će morati biti ugašena.

Galerija Mario Mandžukić i Franck Ribery 2005. godine u dresu Marseillea 2011. godine protiv Hrvatske +2 Robben, Rafinha i Ribery

Još jedna velika karijera došla je svom kraju, karijera nogometaša kojeg smo jednostavno obožavali vidjeti na terenu, nogometaša koji je obilježio jednu cijelu epohu bavarskog velikana, Bayern Münchena, kao njihov ponajbolji ili čak najbolji igrač.

Kraj svoje nogometne karijere odlučio je objaviti 39-godišnji Franck Ribery, jedan od najboljih francuskih nogometaša ovog stoljeća, ujedno i najboljih krilnih napadača u istom razdobolju.

Popularno Lice s ožiljkom, svima drag nogometaš, koji je taj nadimak zaradio zbog velika dva ožiljka na licu. Isti su došli kao posljedica prometne nesreće koju je doživio kao dijete, a koja je rezultirala sa otprilike sto šavova.

Ozljede nisu dale dalje

On je ove sezone u dresu Salernitane odigrao tek 34 minute i to još u kolovozu, nakon čega ga je nova ozljeda udaljila s terena, ovog puta za stalno.

Rođen je u travnju 1983. godine na sjeveru Francuske, u siromašnoj obitelji alžirskih emigranata. Karijeru je započeo kao 17-godišnjak u matičnom Boulogneu, da bi dvije godine kasnije prešao u Ales, pa Brest i Metz te 2005. godine u Galatasaray.

2005. godine u dresu Marseillea 2005. godine u dresu Marseillea (Foto: Afp)

U Turskoj je napokon potvrdio svoju vrijednost pa je u ljeto 2005. godine stigao u Olympique Marseille, gdje je odigrao dvije fenomenalne sezone. Postao je reprezentativac, nastupio na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, gdje je Francuska poražena u finalu, a u ljeto 2007. godine stigao je transfer u Bayern.

"Robbery" je deset godina izluđivao sve protivnike

U Münchenu je ostao 12 godina, postavši jedan od najboljih igrača u povijesti jednog od najvećih europskih klubova, a sigurno bi dao još više da nije imao problema s ozljedama. 

Od 2009. do 2019. godine s Arjenom Robbenom je tvorio jedan od najboljih parova krilnih napadača u povijesti nogometa, zajedničkog nadimka "Robbery", a krunu karijere ostvarili su zajedno 2013. godine, osvojivši Ligu prvaka. 

Robben, Rafinha i Ribery Robben, Rafinha i Ribery (Foto: Afp)

S Bayernom je ukupno osvojio devet Bundesliga, šest DFB kupova te Svjetsko klupsko prvenstvo. Ukupno je u njihovom dresu odigrao 425 službenih utakmica, upisavši 124 pogotka i 182 asistencije.

Bavarskog giganta je napustio 2019. godine, nakon čega je dvije godine igrao za Fiorentinu, a vrhunac nogometnog romantizma ostvario je u ljeto prošle godine, kad je potpisao za Salernitanu, s kojom je ostvario ostanak u Serie A. Ovaj sjajni mali klub ostat će i posljednji klub u njegovoj velikoj karijeri.

Za Francusku je odigrao 81 utakmicu, upisavši 16 pogodaka.

2011. godine protiv Hrvatske 2011. godine protiv Hrvatske (Foto: Afp)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider