Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Miljenik navijača Modrih

Anegdota sa Zajecom i Fergusonom: ''Netko kuca na vrata, a Zeko lud''

Sanjin Španović napisao je biografiju o legendi Dinama, Velimiru Zajecu.

Velimir Zajec ostavio je neizbrisiv trag u Dinamu, a potom i u grčkom Panathinaikosu, a i danas u Ateni u kojoj živi ima status zvijezde. U glavnom gradu Grčke je obavio i fotografiranje koje mu, priznaje, baš i ne leži.

"U svakom slučaju bilo je lakše igrati jer je ovo malo dosadno, moraš biti miran, a ja nisam naučen na to", kazao je Zajec.

Miran je bio i na travnjaku i uvijek bio gospodin, a njegova velika karijera napokon je dobila potvrdu i u obliku biografije naziva „Zeko“.

"Sretan sam što je to izašlo, u početku sam bio indifirentan na to jer sam mislio da ću još nešto napraviti, da moja nogometna povijest nije završena, ali sretan sam da je kvalitetna knjiga, da se autor borio, izborio i došao do tolikog broja sugovornika i fotografija".

Ideja o knjizi je nastala prije godinu dana

Ideja o knjizi nastala je prije godinu dana, a inicijator je bio Zajecov veliki prijatelj i suradnik Milan Šulentić.

"On mi je stalno pričao o toj zlatnoj generaciji, o događajima u Grčkoj, povratku imena, prvim pobjedama u Ligi prvaka i rekli smo "Zašto Zeko nema knjigu?". Nakon tri tjedna me nazvao i pitao jel radim na tome? I tako smo krenuli. Zeko je zapravo saznao zadnji", otkriva Sanjin Španović, autor biografije Velimira Zajeca.

A Milan nas je podsjetio na situaciju koju navijači Zajecu nikada nisu zaboravili.

"U jednom sukobu koji se odigrao ispred lože, Zeko i ja smo gore sjedili, navijači su bili na zapadnoj tribini i u jednom trenutku je došla policija i počeo je obračun.  Zeko je preskočio ogradu i stao između njih. To znaš što znači mladom čovjeku", otkrio je Milan Šulentić, prijatelj i suradnik Velimira Zajeca. 

Ćiro je imao beskrajno povjerenje u Zajeca

Zajec je bio kapetan u kojeg je Ćiro Blažević imao beskrajno povjerenje, a danas je iznimno ponosan na sve što je postigao.

"Ponosan sam na to da sam dospio do visine nogometnog umijeća u smislu izboru u reprezentaciju i europsku reprezentaciju. Dva puta sam bio proglašen igračem godine i u bivšoj državi i tu.

Svugdje mogu prošetati u miru, imao sam dobar odnos prema protivnicima, suigračima i sa mnogima sam bio prijatelj. Naročito sam ponosan na generaciju 82. koja je svima nama zajedno s Ćirom pomogla da napravimo veliki uspjeh", kazao je Zajec.

Sanjin je odradio zahtjevan posao, iz arhiva izvukao stotinjak članaka, prikupio brojne fotografije te razgovarao sa čak 96 sugovornika.

"S nekim sugovornicima sam razgovarao par puta, a sa Zekom jedno desetak puta. Niti jedan razgovor nije bio ispod sat i pol. Puno toga sam ja njega prisjećao, tako da je zapravo i on uživao u tome", kazao je Španjović.

Anegdota s Alexom Fergusonom

Prisjetili su se, naravno, i nekih legendarnih anegdota.

"Ima anegodota kako mu je Alex Ferguson pokucao na vrata svlačionici dok je bio trener Portsmoutha. Zeko je bio lud. Tko će mu prije utakmice ući u svlačionicu, a kaže Ferguson 'ajde kad završiš ovo, dođi na hrvatsku medicu da popijemo prije utakmice". 

A s kojom medicom, sigurni smo, će se uskoro nazdraviti i na službenoj promociji knjige na kojoj će se okupiti brojne legende Dinama.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider