Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Usporedili su to s Bayernom

O "slučaju Caktaš" oglasio se i Sindikat nogometaša: "Takva odluka može vrijediti 10-ak dana"

Hrvatska udruga Nogometni sindikat oglasila se povodom raspleta situacije između Hajdukova i njegova sad već bivšeg kapetana.

Mijo Caktaš (Foto: Milan Šabić/Pixsell)

Hrvatska udruga Nogometni sindikat oglasila se priopćenjem za medije u kojem su se osvrnuli na, sad je već jasno, završetak suradnje između Hajduka i njegova bivšeg kapetana Mije Caktaša.

Podsjećamo, čim je prije nekoliko mjeseci došao na mjesto predsjednika Hajduka, Lukša Jakobušić je jasno dao do znanja kako će svi igrači morati prihvatiti manje ugovore naglasivši da oni koji ne potpišu novu ugovornu obvezu neće biti u kadru prve momčadi za proljetni dio sezone.

To što je tada najavio, Jakobušić je ovog tjedna i ispunio - Caktaš je prebačen u drugu momčad Hajduka nakon što je odbio i potpisati novi ugovor sa Splićanima, ali i transfer (na Poljud su ove zime pristigle dvije službene ponude, ali Mijo nije htio ići ni u Kinu ni u Saudijsku Arabiju). Hajduk se tako našao u situaciji da mu kapetan i najbolji strijelac ne želi potpisati novi ugovor, ali niti otići iz kluba.

"Uz sav respekt prema Caktašu, morali smo reagirati da zaštitimo interese Hajduka", poručio je sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

Evo kako su cijeli slučaj prokomentirali iz udruge Nogometni sindikat. Njihovo priopćenje HUNS-a prenosimo u cijelosti.

"Odluku HNK Hajduk da pojedini igrači, među kojima je i kapetan Mijo Caktaš, budu prebačeni u B momčad zato što ne pristaju na smanjenje (produženje) ugovora, smatramo neprihvatljivom. Svaki oblik pritiska na igrače nije i ne može biti način za ostvarenje boljih rezultata, a to nije niti doprinos zaštiti klupskih interesa. 

U prilog tome navodimo jedan aktualan primjer, kao pokazatelj najbolje prakse. Predsjednik FC Bayern javno je obznanio da nema problema između kluba i igrača Davida Alabe, unatoč prekidu u pregovorima za novi ugovor.

"Nismo više razgovarali o njegovoj situaciji s ugovorom. Raspoloženje je u redu. Moramo se ponašati profesionalno. On i njegov savjetnik imali su različite ideje o financijskoj strukturi novog ugovora."

Igrač je odigrao sve utakmice za Bayern i nitko mu ne radi probleme zbog odluke da ne želi produžiti ugovor, nakon što mu aktualni istekne u lipnju. O smanjenju ugovora nećemo niti govoriti.

U svakoj momčadi trebaju igrati najbolji igrači, a ne oni koji pristaju na određene uvjete ili na smanjenje ugovora. Pravne odrednice postojećih i važećih ugovora moraju se bezuvjetno poštivati od strane svih potpisnika. Mogućnost dogovaranja drugačijih uvjeta ne može i ne smije počivati na ucjeni i jednostranim prisilnim uvjetima. 

Ovakva odluka nikako nije primjer pozitivne klupske politike i može vrijediti desetak dana te šalje krivu poruku aktualnim i budućim igračima. Ako se ovakvo stanje nastavi duže od desetak dana, podsjetit ćemo na članak 9. ugovora o profesionalnom igranju koji glasi:

"Diskriminiranjem se osobito smatra i nalog treniranja izvan programa, vremena i mjesta treninga momčadi za koju igrač ima pravo nastupa, osim ako nije izrečena klupska kazna udaljenja od treninga s odgovarajućom momčadi."

HUNS i HNK Hajduk oduvijek imaju primjeren odnos i kvalitetnu suradnju. Svjesni smo da je prije svega ekonomska, ali i opća situacija kao posljedica pandemije vrlo ozbiljna na svim životnim područjima. Profesionalni nogomet nije izuzetak, naprotiv. No, isto tako, uvjereni smo da je svaki konstruktivan pristup, dijalog i međusobno uvažavanje temelj svakog odnosa. Žao bi nam bilo da se klub, koji je toliko napora uložio u jačanje pozitivnog imidža i bio primjer dobre prakse, okrene praksama ranojutarnjeg trčanja po Marjanu, a ne primjerima iz Munchena, Madrida ili Manchestera."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Rukomet 2023 Rukomet 2023
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider