Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
STIŽE POZNATO LICE

Još jedna suluda trenerska smjena u engleskoj Premier ligi

Steve Cooper više nije menadžer Nottingham Foresta, a na toj poziciji zamijenit će ga Nuno Espirito Santo.

Steve Cooper i Erik ten Hag (Foto: Afp)

Unatoč senzacionalnim rezultatima ostvarenim u protekle dvije sezone, tek nešto slabiji ulazak u ovu koštao je posla menadžera Nottingham Foresta, Stevea Coopera.

Forest se trenutno nalazi na 17. mjestu Premier lige s 14 osvojenih bodova, ipak još uvijek podosta siguran iznad opasne zone, odnosno s pet bodova više od posljednje ugroženog Lutona.

Jedna pobjeda u posljednjih 13 kola

Ipak, jako loših posljednjih mjesec i pol dana, gdje je upisan tek jedan bod u šest susreta, ali i činjenica da su pobijedili samo jednom u posljednjih 13 ligaških susreta, koštala je posla menadžera koji je napravio svojevrsno čudo.

Cooper je preuzeo Forest u sezoni 2021./22., kad su se nakon šest kola nalazili na posljednjem mjestu Championshipa. Napravio je fenomenalnu seriju rezultata te odveo momčad u doigravanje, a onda i u Premier ligu nakon čak 23 godine.

Podosta suluda politika vlasnika kluba, Evangelosa Marinakisa, rezultirala je dovođenjem preko 20 igrača, da bi Cooper kaotičnu i tek skupljenju svlačionicu uspio konsolidirati te unatoč svim prognozama ostaviti klub u Premier ligi.

U ovu sezonu ušli su s dvije pobjede u prva četiri kola i činilo se da će sve biti sjajno, no onda je došla negativna serija, koja je Coopera koštala posla.

Je li Cooper zaslužio više povjerenja?

Engleska javnost je podijeljena, smatraju da je Cooper nakon svega što je napravio zaslužio priliku i dalje voditi momčad, odnosno izvaditi ih iz krige, budući da je kvaliteta njihove igre uglavnom bolja od rezultata.

No, odlučili su se na promjenu, a već imaju i novo ime. To je Nuno Espirito Santo, koji je posljednje u Engleskoj radio u Tottenhamu, gdje je dobio ekspresan otkaz. Prije toga je bio uspješan u Wolvesima, gdje je igrao čvrst i pragmatičan nogomet koji je donio dobre rezultate, no isto tako je bio teško gledljiv. 

Nottingham Forest je treći klub u engleskoj Premier ligi kojeg će 49-godišnji Portugalac voditi. Prethodno je četiri godine proveo kao trener Wolverhampton Wanderersa koje je 2018., u prvoj sezoni svog mandata, vratio u elitni razred, dok se na klupi Tottenham Hotspura zadržao svega četiri mjeseca, od lipnja do studenog 2021., iako je sezonu započeo s tri pobjede.

Nakon odlaska iz Tottenhama, Espirito Santo je 16 mjeseci bio trener saudijskog Al-Ittihada. Klub je doveo do prvog naslov prvaka Saudijske Arabije u posljednjih 14 godina, a početkom studenoga ove godine je otpušten, nakon što je bio bez pobjede u pet utakmica domaćeg prvenstva i doživio prvi poraz u skupini Azijske lige prvaka.

Gledajući da je Marinakis više puta govorio kako želi klub koji će igrati dobar i atraktivan nogomet, teško je shvatiti ovaj izbor. No, svatko ima pravo promijenili svoje mišljenje pa možda se to dogodilo i kod njega.

Što se tiče Coopera, za njega nema brige, on će pronaći novi posao vrlo brzo. Rezultati govore za njega.

Standings provided by Sofascore

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider