Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bivši dinamovac bio kapetan

Kanarinci osigurali povratak u Premierligu, vodi ih zaboravljeni napadač koji je eksplodirao s 27 godina

Neka zanimljiva imena igraju u novom članu Premierlige.

Momčad Norwicha (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon tri sezone u drugoligaškom društvu Norwich će sljedeće sezone opet igrati Premierligu. Pobjedom protiv Blackburn Roversa (2:1) matematički su osigurali jedno od dva prva mjesta koja vode izravno u elitu.

Kanarinci su dobro poznato ime ljubiteljima engleskog nogometa; nakon promocije 2010. odigrali su dvije solidne sezone u Premierligi, prije nego su u trećoj ispali u Championship.

Klub postoji 116 godina i može se pohvaliti s dva Liga kupa u vitrinama. Od ranih 70-ih do ranih 90-ih manje-više redovno igrali su prvu ligu, da bi nakon toga dugo tavorili u drugoligaškom društvu uz povremene izlete u elitu, ali i jednim u treću ligu (2008./2009.).

Priča o trenutnoj momčadi Norwicha može početi samo s jednim čovjekom – finskim napadačem Teemuom Pukkijem koji je s 28 golova najbolji strijelac Championsipa, a pritom je ostvario i devet asistencija.

Igrao protiv Dinama i zabio golčinu Schalkeu

Pukkija se neki možda sjećaju kao napadača HJK Helsinkija, finskog kluba koji se susreo sa zagrebačkim Dinamom u kvalifikacijama za Ligu prvaka u sezoni 2011./2012. Dinamo je tada izbacio finsku momčad, a takav scenarij na kraju se Pukkiju - isplatio.

Sljedeći izazov Finaca bio je Schalke u kvalifikacijama za Europsku ligu; Nijemci su na kraju uvjerljivo prošli, ali Pukki im je zabio dva gola, od čega jedan doista fantastičan. Pogodio je za vodstvo u Helsinkiju nakon driblinga i sjajnog dalekometnog šuta, a Schalkeu su ove dvije utakmice bile dovoljne za kupovinu tada 21-godišnjeg napadača.

Međutim, nakon obećavajućeg početka karijere Pukki je usporio, rijetko zabijajući za Schalke i kasnije Celtic. Suša je trajala sve do 27. godine kada je odjednom počeo trpati kao na traci.

Do 27. zabijao rijetko, a onda je počeo nesmiljeno trpati

Formu je pronašao u danskom Brondbyju; prve dvije sezone odigrao je relativno skromno i zabio po devet golova u prvenstvu, a onda je krenulo. S 27 godina utrpao je 26 golova u svim natjecanjima; bila mu je to dotad najbolja sezona u karijeri, a više golova nije zabio još otkad je bio mlada nada Helsinkija.

U istom ritmu nastavio je i sljedeće sezone zabivši ukupno 19 golova, a onda je došao u Norwich i potpuno ''poludio''.

S 28 golova u 42 utakmice postao je glavna atrakcija Championshipa i heroj Kanarinaca, koji su na dobrom putu prema prvom mjestu. Osvoje li barem bod u posljednjem kolu, osigurat će prvo mjesto bez obzira na rasplet utakmice drugog Sheffield Uniteda i Stoke Cityja.

Bivši Dinamovac bio kapetan, ali neće dočekati Premierligu

A u povratničkoj sezoni Kanarinaca u Premierligi vjerojatno nećemo gledati još jedno poznato ime u sastavu Norwicha – bivšeg Dinamova Portugalca Ivu Pinta.

Pinto je tamo otišao iz Dinama na polusezoni 2015./2016.; sve do ove sezone bio je standardan, a čak je postao i kapetan. Ipak, ove sezone odigrao je svega tri utakmice, a bio je skliznuo i sve do druge momčadi. Ugovor mu istječe ovoga ljeta, a prema pisanju lokalnih medija morat će potražiti novu destinaciju.

Pinto tako vjerojatno neće dočekati povratak u Premierligu, ali zato će tamo zasigurno debitirati Pukki. Budući da Fincu s godinama ide sve bolje, možda najbolje čuva za tridesete i nastupe na glamuroznoj pozornici Premierlige.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider