Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
SUSJEDNA RIVALSTVA

Još jedan hrvatski nogometni stogodišnjak: ''Nerijetko su ti susreti bili na rubu incidenta''

Monografiju o 100. obljetnici NK-a Vinodol priredio je domaći kroničar Fedor Mudrovčić.

Igralište NK-a Vinodol (Foto: Facebook NK Vinodol)

Novljani slave iznimnu obljetnicu - prošlo je punih stotinu godina od utemeljenja nogometnog kluba Vinodol, koji je osnovan kao Novljanski građanski športski klub (NGŠK), a nakon Drugog svjetskog rata obnavlja se pod imenom Nogometni klub Vinodol.

Monografiju o stotoj obljetnici novljanskoga Nogometnog kluba Vinodol priredio je domaći kroničar Fedor Mudrovčić, a svečana skupština kluba bit će održana u velikoj dvorani Doma kulture u petak, na kojoj se osim bivših i sadašnjih igrača te mnogobrojnih članova kluba očekuju i mnogi njihovi sugrađani, od kojih mnogi u svojim obiteljima imaju nekoga tko je bio nekada aktivni nogometaš ili je bio – a i danas jest – vatreni navijač toga kluba slavljenika.

Staro rivalstvo s Crikvenicom i Senjem

Klub je uz igranje najpopularnijeg momčadskog sporta odigrao i iznimnu ulogu u razvitku društvenih odnosa u gradu i okolici. U novljanskom klubu igrali su i mnogi daroviti nogometaši iz okolnih mjesta i gradova, a najkvalitetnijim razdobljem smatra se ono kada je NK Vinodol bio u riječko-pulskoj zoni.

"Bila je to jaka liga, puna kvalitetnih igrača, a bile su to i zanimljive utakmice, pogotovo s najbližim susjedima – Senjanima i Crikveničanima. Zbog očitog rivalstva i utrke za međugradskim prestižem, nerijetko su ti susreti bili i na rubu incidenta", prisjećaju se najstariji Novljani, koji pamte takve i neke od utakmica još iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata.

I gradski nogometni stadion u proteklih stotinu godina bio je na trima poznatim lokacijama u gradu. Prvo uz Suhu ričinu – tzv. stadion Mel, zatim u gradskom rasadniku te u novije doba na predjelu Bahalin.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider