Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NIKAD NIJE KASNO

Nizozemski vratar priča je tjedna, dočekao reprezentativni debi tik pred 39. rođendan

Nizozemski vratar Remko Pasveer dokaz je kako nikad ne treba odustati od svojih ambicija.

Remko Pasveer (Foto: Afp)

Nogometna reprezentacija Nizozemske nastavlja sa sjajnom formom u ovosezonskoj Ligi nacija. Gostujućom 0:2 pobjedom u Poljskoj učvrstili su se na prvom mjestu ljestvice i samo ih teški poraz od Belgije može ukloniti s Final foura.

Ipak, ovaj susret imao je uz sebe jednu zanimljivost. Radi se o vrataru Ajaxa, Remku Pasveeru, koji je po prvi put u karijeri dobio poziv pod nacionalni stijeg. I ne samo to, nego je odmah i debitirao kao prvi vratar.

Živopisna karijera koja očito još nije ni blizu gotova

Sve to ne bi bilo ništa čudno da Pasveer nema 38 godina i deset mjeseci te vrlo živopisnu karijeru iza sebe, karijeru koja je tek u tridesetima dostigla neki viši nivo.

Svoju seniorsku karijeru započeo je kao pričuva matičnog Twentea te se tamo zadržao do 2006. godine, kad je kao 23-godišnjak otišao u Heracles, gdje također nije izborio poziciju prvog vratara. Sezone 2008./09 i 2009./2010. proveo je na posudbi u drugoligašu Go Ahead Eagles, gdje je napokon dobio pravu priliku.

U Heraclesu, momčadi iz donjeg doma nizozemskog prvoligaškog nogometa, četiri je sezone bio prvi vratar, prije nego je kao 31-godišnjak otišao u PSV. Tamo je proveo tri sezone kao pričuva, uz tek pet ligaških nastupa, da bi onda novu sreću pronašao u Vitesseu.

Niti tamo nije odmah preuzeo mjesto neupitnog prvog vratara, iako je u prve dvije sezone upisao 33 ligaška nastupa. Tek u sezoni 2019./20. došao je do toga, a onda postao kapetan te na kraju sezone i igrač sezone po izboru navijača. S 36 i pol godina. Ostao je onda još jednu sezonu u Vitesseu, da bi u ljeto 2021. godine prešao u Ajax.

Odmah u četvrtom kolu preuzeo je mjesto prvog vratara od reprezentativca Maartena Stekelenburga (Andre Onano je bio suspendiran) i zadržao ga kroz većinu prošle sezone, a nastavio je tako i u ovoj, da bi onda uslijedio poziv. 

Najstariji sudionik Svjetskog prvenstva?

Pasveer tako ima realne šanse biti prvi vratar Nizozemske na Svjetskom prvenstvu. Zanimljivo, Nizozemci su najstarijeg igrača imali na prošlogodišnjem Euru, upravo gore spomenutog Stekelenburga, a sad postoje realne šanse da se to s drugim vratarom dogodi i u Katru.

Još vrijedi samo navesti kako Pasveer nije najstariji reprezentativni debitant u povijesti nogometa. Zapravo, nije čak niti u Nizozemskoj. Još jedan vratar, legenda Twentea Sander Boschker, nastupio je 2010. godine s 39 i pol godina, a to mu je ostao i jedini nastup. Jedno vrijeme u Twenteu, pričuva mu je bio upravo junak ovog teksta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider