Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
BELGIJA TRAŽI ČUDO

Nizozemci poput Hrvata na pragu Final Foura i njegova domaćinstva, što je s ostalima?

Nizozemska i Belgija odigrat će izravni susret za pobjednika skupine 4 Lige A, Lige nacija.

Memphis Depay (Foto: Afp)

Iako nogometnoj reprezentaciji Hrvatske preostaje još jedan korak do plasmana na Final Four treće sezone Lige nacija, ne možemo si pomoći pri promatranju situacije u ostalim skupinama.

Tako su jučer istovremeno s našom skupinom odigrani susreti skupine 4 Lige A, gdje se za prvo mjesto bore Nizozemska i Belgija. Nizozemci su savladali Poljsku u gostima, dok Belgija nije imala problema kod kuće protiv Walesa te u zadnje kolo Nizozemci ulaze s tri boda više.

Belgija na (ne)mogućoj misiji

I to je situacija koja Oranje dovodi na korak do prvog mjesta i izborene završnice. Naime, posljednji susret odigrat će u nedjelju međusobno, a Nizozemci su domaćini. Osim toga su u ogromnoj prednosti budući da su u prvom susretu, na gostujućem terenu, slavili rezultatom 1:4.

To znači da Belgija može na završnicu jedino uz pobjedu od tri pogotka razlike. A to je nešto što nisu u međusobnim susretima protiv svojih susjeda napravili od 1961. godine, kad su slavili rezultatom 4:0.

Naravno, ne treba otpisivati reprezentaciju koju i dalje mnogi smatraju jednim od glavnih favorita Svjetskog prvenstva, no uistinu će biti veliko iznenađenje ako momčad Louisa Van Gaala ispusti ovu prednost.

Final Four u Nizozemskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Mađarskoj...?

Ako Nizozemci to naprave, automatski postaju itekako ozbiljni kandidati za dobivanje domaćinstva Final Foura, na kojem se mi nadamo naći.

Moramo biti realni i priznati sebi samima da su naše šanse za domaćinstvo, ako ga nekim slučajem zatražimo, minimalne. 

Sam plasman u završnicu rezultirao bi velikim interesom hrvatskih navijača za odlazak na nju, pa je zbog toga zanimljivo pratiti kakve su opcije.

U grupi 2 vodi se otvorena bitka Portugala i Španjolske. Španjolci imaju bod više, no u posljednjem kolu igraju međusobno u Portugalu. Španjolska bi osvajanjem skupine također bila ozbiljan kandidat za završnicu, dok Portugal tu ima puno manje šanse budući da je ugostio završnicu prve sezone, kad je uzeo titulu.

U grupi 3 vodi se bitka između Mađarske, Njemačke i Italije (domaćina završnice druge sezone). Ako bi Nijemci izborili Final Four, oni bi možda bili uvjerljivo najveći kandidat iz jednog jasnog razloga. To što su 2024. godine domaćini Europskog prvenstva poslužilo bi kao dobra uvertira.

Sve u svemu, najvažnije je izboriti završnicu, a onda će vojska hrvatskih navijača doći gdje god bude potrebno. Uostalom, dok smo u Europi, to je naše domaće područje, zar ne?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider