Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
KAKVA SEZONA

Nikad luđa situacija u tri najjače europske nogometne lige, gotovo pola klubova ne spava mirno

Borba za ovosezonski ostanak u prvenstvima Engleske, Španjolske i Njemačke bit će nikad napetija.

Andrej Kramarić protiv Bochuma (Foto: Profimedia)

U gotovo svim nogometnim europskim ligama, izuzev onih koje i dalje prakticiraju sustav odigravanja unutar jedne kalendarske godine, odigrane su dvije trećine utakmica, što je dovoljno za dobiti neki dojam tko je u kakvoj borbi te tko je opravdao svoje ambicije.

Borbu za vrh je naravno uvijek najzanimljivije pratiti, posebno u najjačim ligama. U dvije od pet se prvak već praktički može nanjušiti. PSG će još jednom izdominirati Francusku, a prvak Italije postat će čudesni Napoli. Borba za ostanak u te dvije lige također nije nešto previše intenzivna.

Italija i Francuska nisu baš napete

U Italiji su mnogi već oplakali Cremonese i nekadašnjeg viceprvaka Europe Sampdoriju, dok će se za spas boriti nekoliko momčadi, s ciljem da izbjegnu još jednu izlaznu kartu. Za sada najlošije stoji Verona. U Francuskoj imamo uvjerljivo posljednji Angers te borbu Troyesa, Ajaccioa, Auxerrea, Strassbourga i Bresta za izbjegavanje preostala dva mjesta. Naravno, ne otpisujemo mogućnost pada forme nekoga tko se trenutno čini naoko siguran, no za sada je situacija ovakva.

Ipak, u tri po koeficijentu najjače europske lige došli smo do situacije gdje u praktički svakoj utakmici svakog kola netko lovi života važne bodove, neovisno radi li se o borbi za titulu ili plasman u Ligu prvaka, ili se radi o borbi za spas

Dok u engleskoj pratimo lov Manchester Cityja na Arsenal, u Španjolskoj Barcelona drži značajnu prednost nad Realom, u Njemačkoj sad sve izgleda ipak malo manje napeto nego prije dva kolo te sve vodi dobroj staroj borbi Bayerna i dortmundske Borussije.

A borba za ostanak? To je vrijedno spomena u svakoj od liga posebno. Pa krenimo.

Premier liga

U ligi gdje nastupa 20 momčadi, možemo reći kako je njih 12 u otvorenoj borbi za ostanak. S tim da momčad na 15. mjestu, što je Leicester, momčad koja trenutno ima iza sebe pet momčadi, teoretski već u idućem kolu može imati jednako bodova kao posljednji. 

Southampton je već po mnogima bio otpisan, ali sa šest bodova iz posljednje tri utakmice je i dalje tu te nitko zapravo ne može procijeniti tko će ispati. West Ham, Leicester i Everton trenutno djeluju u najlošijoj formi, no tko će znati koga idućeg slijedi loš niz. Isto tako, koliko će potrajati kriza Crystal Palacea, koji je iz sigurno pozicije došao u trenutku, gdje niti pet bodova ispred 18. mjesto više ne djeluje tako dobra prednost.

Ove momčadi iduće kolo nemaju niti jedan međusobni susret, no već od idućeg kola nakon toga imat ćemo čak dva ili tri svaki tjedan. I tu će se loviti bodovi spasa.

Bundesliga

Nakon što smo prije dva kola imali vodeće četiri momčadi unutar samo jednog boda, sad takvu gužvu imamo na začelju, uz jednu momčad sa samo bodom više. 

Po 19 bodova imaju Bochum, Schalke, Hoffenheim i Stuttgart, a bod više Hertha. Dvije momčadi ispadaju izravno, dok će jedna u kvalifikacije s trećeplasiranim drugoligašem. 

Hoffenheim sa samo jednim bodom u posljednjih osam kola (i to izborenim u 94. minuti domaćeg susreta protiv Stuttgarta) je u uvjerljivo najlošijoj formi i teško je pretpostaviti kad bi se Andrej Kramarić i suigrači mogli oporaviti. Unutar iduće četiri utakmice imaju domaće susrete protiv Herthe i Schalkea, tu će pobjede biti imperativ.

S druge strane, najbolje izgleda donedavno otpisani Schalke. Oni nisu izgubili šest utakmica. U tom nizu uzeli su deset bodova i primili samo jedan pogodak. No, sad im dolazi Borussia iz Dortmunda, najveći rival, momčad koja je pobijedila svaku utakmicu u 2023. godini.

La Liga

Elche je otpisan i prežaljen. No, borbom za izbjegavanje jednog od preostala dva mjesta mora se pozabavati doslovno pola lige. 

Trenutno je najgore u Valenciji, a kriza bivšeg dvostrukog finalista Lige prvaka i četvrtog najuspješnijeg španjolskog kluba se pozorno prati. Zanimljivo, njihova gol razlika -1 je jednako onoj osmoplasirane Osasune i samo devet momčadi u ligi ima bolju. To nije nikakva utjeha za klupsku legendu Rubena Baraju, koji je preuzeo težak posao spasa.

Tek nešto bolje stoji još jedan velikan, Sevilla, koja ima 25 bodova, a 12. Celta Vigo, još jedan klub koji smo sezonama gledali u Europskim natjecanjima, ima 28 i tek je jednu pobjedu od mjesta koje vodi u Segundu. Ni Mallorca na desetom mjestu ne smije mirno spavati. Serija lošijih rezultata i gori pod nogama.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider