Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Reportaža iz Berlina

Nijemci još nisu u euforiji oko Eura, ali zato jest 20 tisuća Hrvata koji se spremaju na utakmice

Europsko prvenstvo u Njemačkoj je pred vratima.

Brandenburška vrata, uz dakako berlinski zid, i dalje su glavna turistička atrakcija Berlina. Prvenstveno jer su najslavniji svjedok burne njemačke ali i berlinske prošlosti, ali rekli bismo i zbog toga što, eto, u glavnom gradu Njemačke, domaćinu ovogodišnjeg EURO-a, gotovo pa nigdje ne možete naići na bilo kakve naznake da je prvenstvo pred vratima.

Jeste li primijetili kakve znakove da se približava Europsko prvenstvo?

"Ne! nisam vidio ništa. Barem koliko ja znam“, priča turist Fabrizio.

Jeste li to očekivali?

"Ne, nimalo!"

Kažu nam u hrvatskom veleposlanstvu da je to jednostavno - Berlin. Grad u kojem se stalno nešto događa pa sam EURO, mjesec dana prije početka, ne izaziva nikakav poseban interes.

U Veleposlanstvu ističu da su spremni za dolazak velikog broja Hrvata na utakmicu.

"Sasvim sigurno radimo na tome da budemo na raspolaganju svim hrvatskim navijačima, svim hrvatskim državljanima koji će sigurno u velikom broju doći i pratiti naše Vatrene", priča veleposlanik Gordan Bakota.

Što točno znači?

"Dakle, ako netko izgubi putovnicu, ako netko ima probleme s nadležnim njemačkim tijelima." do kraja te rečenice..."djelatnici koji će biti našim građanima pri ruci da pomognu u situacijama u kojima će oni trebati pomoć."

A ako kod Nijemaca u samom Berlinu još nema EURO euforije, ne sumnjajte, itekako je ima kod 20-ak tisuća Hrvata koji ovdje žive i rade.

"Pa je, velika je euforija. Svi su ludi, uzbuđeni već mjesecima, a ne mjesec dana prije početka. Svi zovu, pitaju! Smještaj, prijevoz, di se pije, di se jede...ono, nezamislivo", rekao je Ivan.

Ivan je otac četvero djece, poslovan čovjek uspješan u građevinskom biznisu, koji u Berlinu živi točno 10 godina. Ali i sretan čovjek jer ima ulaznice za utakmice Vatrenih.

"Imam, da. Jedva nekako se uspjelo doći do karte, ali sva sreća - riješeno!"
Naravno, probali smo i mi odmah na licu mjesta odraditi licitaciju za ulaznice, ali nije išlo.

"Pa neee...nema šanse!"

Pa riješit ćemo nešto!

"Maaa...nema šanse."

"Možemo se dogovoriti da ideš s nama do stadiona, a mi ćemo ući unutra."

I da poslije uzmem izjave od vas?

"Ha, ha, poslije izjave ili popijemo nešto iza, ali na stadion idem ja!"

O nikad viđenoj pomami za ulaznicama jučer smo razgovarali i s našim Vatrenim Lovrom Majerom. Kao jednom od devetorice Hrvata koji igraju u elitnoj Bundesligi, mobitel ne prestaje zvoniti.

"Zivkaju mene možda malo više nego ove druge koji igraju po drugim državama. Ali opet, svi imamo jako puno poziva, mi ćemo isto bit svi jako limitirani s kartama, ja bih volio pomoći svakom kome mogu nabaviti kartu i doživjeti ovaj spektakl što će biti ovdje", kaže hrvatski reprezentativac Lovro Majer.

Da se spektakl ne pretvori u probleme, pitamo veleposlanika Bakotu, kakav je glavni i najveći njemački grad po pitanju sigurnosti.

"Berlin je jedan vibrantan, impulzivan grad, svjetski centar“, kaže veleposlanik. "On je siguran, ali Nijemci i njemačke vlasti posvećuju pozornosti na području sigurnosti....da imamo kvalitetnu suradnju za dobrobit naših građana."

Berlin, 2006-ta, Svjetsko prvenstvo i atmosfera koju su tada stvorili hrvatski navijači ušli su u anale. Navijački dio će se gotovo pa sigurno ponoviti. I idealno bi sjeo bolji rezultat nego protiv tadašnjeg prvaka svijeta, velikog Brazila.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX