Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
otpor navijača diljem zemlje

Nije samo HNS omražen savez: Pogledajte proteste diljem Njemačke

Na otvaranju nove sezone Bundeslige glavna je priča protest navijača protiv Njemačkog nogometnog saveza.

Prekriženi grb DFB-a (Njemački nogometni savez) i poruka ''Fick Dich DFB'' (vjerujemo kako ne treba prevoditi), dominiraju njemačkim stadionima na otvaranju nove sezone njemačkog prvenstva (i kupa). Frontalni napad navijačkih grupa dogodio se u prvoj utakmica Bundeselige, kada je u petak Bayern dočekao Bayer iz Leverkusena. I jedni i drugi transparentima su napali nogometni savez, a jednake scene vidjeli smo i na ostalim stadionima.

Razloga za pobunu njemačkih navijača je nekoliko. Komercijalizacija njemačkog nogometa, korupcija u savezu, popuštanje ''50+1''pravila i novac ispred nogometa  glavne su zamjerke fanova u najmoćnijoj državi Europe.

Nogomet ispred novca

Navijači se boje da bi se Bundesligi mogla dogoditi, primjerice Premierliga. Možda će se prosječnom internet konzumentu europskog nogometa to činiti nesuvislim, ali Nijemci se boje gušenja atmosfere, ukidanje jeftinijih stajaćih sektora, kao i dolaska šeika, oligarha i azijskih biznismena sumnjivih nakana.

Boje se i uvođenja personaliziranih ulaznica, kažnjavanja navijača na kolektivnoj bazi i svega onog što je moderni nogomet donio u nekim drugim zemljama, ali ne do kraja i u Njemačkoj. Posebno su se počeli zgražavati nastupima pjevača na poluvremenu. Na finalu Kupa u Berlinu navijači Borussije i Eintrachta odgovorili su bakljama i pjesmama koje vrijeđaju DFB. ''Pa nije vam ovo Super Bowl'', poručivali su bijesni navijači.

DFB je odlučio biti nasamaren ulaskom austrijskog biznismena Dietricha Mateschitza u Bundesligu preko RB Leipziga, misle navijači i boje se da je to početak kraja pisanog pravila njemačkog nogometa u kojem, osim iznimaka poput Wolfsburga i Bayera, navijači drže 50%+1 dionicu svih klubova.

Predsjednik DFB-a Reinhard Grindel pozvao je navijačke grupe na dijalog. Zanimljivo, iz njegovih usta čut ćete tek jedan jedini argument u svoju obranu. Dok navijači zamjeraju sve navedeno, iz saveza spominju - nasilje. Kao da smo to već negdje čuli…

''Spremi smo razgovarati o svemu, ali u nogometu ne smije biti nasilja.''

No čelnik saveza ipak je popustio pod pritiscima iz cijele zemlje te najavio ukidanje kolektivnih zabrana gostovanja. U programu ZDF-a pak nije htio komentirati brojne transparente protiv DFB-a, poruke i prekrižene grbove saveza na utakmici u Münchenu. Valjda mu je to bilo teško povezati s nasiljem.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider