Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Propustili meč-loptu

Ni Lokomotiva ni Istra 1961: Varaždin je glavni kandidat za ispadanje, evo i zašto

Kompletirano je 31. kolo Hrvatski Telekom Prve lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Posljednja utakmica 31. kola HNL-a bila je ujedno i najznačajnija u borbi za ostanak. Sastala su se dva kluba kojima gori pod nogama, a za takve utakmice obično se kaže da "vrijede šest bodova".

Varaždin i Istra 1961 odigrali su 1:1, što je rezultat kojim su zadovoljniji gosti, a najzadovoljnija - Lokomotiva.

Nakon što su Lokosi u subotu poraženi na gostovanju u Velikoj Gorici, s nestrpljenjem su iščekivali ponedjeljak da vide hoće li im se i tko to - Varaždinci ili Puljani - odvojiti na pristojnu bodovnu zalihu uoči posljednjih pet kola.

Na koncu je završilo bez pobjednika, pa su tri najugroženija sastava zadržala svoje pozicije: Varaždin je i dalje osmi, sada ima 26 bodova, Istra 1961 je deveta (25 bodova), dok je Lokomotiva ostala na posljednjem mjestu s 23 boda.

Šibenik i Slaven Belupo relativno mirni

Ispasti još uvijek mogu i šestoplasirani Šibenik (32 boda) i sedmoplasirani Slaven Belupo (31), ali to je više stvar teorije i puke matematike nego što ima nekakve realne temelje.

Sva je prilika da se o putniku u Drugu HNL odlučuje između trolista koji je trenutačno na dnu, a pomalo je paradoksalno da u ovom trenutku najviše strepi onaj klub koji u tom tercetu ima najviše bodova - Varaždin.

Veliku su šansu imali i propustili Varaždinci ovog ponedjeljka jer trijumfom bi otišli Puljanima na četiri boda prednosti, a budući da su bolji od njih u međusobnom omjeru, zapravo bi ta zaliha iznosila +5. Toliko bi, naime, Istra morala nadoknaditi u ovih pet rundi u odnosu na Varaždin.

Budući da je završilo neriješeno, razmak između njih ostao je isti, jedan jedini bod, ali Varaždin je taj koji ima nemjerljivo teži raspored do kraja, i u odnosu na Istru i u odnosu na Lokomotivu.

Varaždin ima raspored iz pakla

U iduća četiri kola Varaždin se sastaje s četiri najveća hrvatska nogometna kluba. Redoslijed je ovakav: idu u goste Osijeku, dočekuju Hajduk, zatim gostovanje kod Dinama i onda su domaćini Rijeci. Tek u posljednjem kolu čeka ih uvjetno rečeno lakša utakmica, gostovanje u Koprivnici kod Slaven Belupa, koji će dotad, vrlo vjerojatno, biti lišen bilo kakvih briga u vezi s ostankom.

U travnju je Varaždin imao priliku zaploviti u mirnije vode, ali kad ne uspiješ pobijediti ni u jednoj od tri domaće utakmice u razmaku od 20-ak dana (Slaven Belupo, Šibenik, Istra 1961), onda će biti jako teško vaditi se protiv onih koji su na vrhu ili pri vrhu ljestvice.

Istri i Lokomotivi nudi se prilika za lijepu berbu

Što se tiče rasporeda Istre i Lokomotive, to je prava kamilica naspram varaždinskog. U preostalih pet kola Istra će biti domaćin Gorici, Lokomotivi i Slaven Belupu, između toga čeka ih gostovanje u Šibeniku, a na oproštaju od sezone i gostovanje u Osijeku.

Lokomotiva pak također ima mogućnost u domaćim utakmicama doći do spasonosnih bodova. U iduća dva kola Lokosi su u oba navrata domaćini, prvo Šibeniku, a potom i Slaven Belupu. Gostovanje u Puli, domaća utakmica s Osijekom pa gostovanje kod Hajduka na Poljudu - to su završna tri kola momčadi Samira Toplaka.

Ove tri momčadi kvalitetom su tu negdje, jedna drugoj do ramena, ovisno o formi u određenom trenutku ili inspiraciji nekog od pojedinaca. Stoga je jasno da je raspored taj koji bi mogao skrojiti sudbinu onoga koji će u konačnici završiti na tom 10. mjestu.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider