Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Već u siječnju ofenziva

Odluka koja će promijeniti odnose snaga: Newcastle može imati sponzore iz Saudijske Arabije

Newcastle je bio kritičan prema pravilu za koje su smatrali da bi moglo ograničiti njihovu sposobnost sklapanja dogovora, budući da njihovi vlasnici žele poboljšati i razviti klub i njegovu momčad.

Newcastle (Foto: Mike Egerton/ Press Association/Pixsell)

Engleska Premierliga je ukinula zabranu klubovima da sklapaju sponzorske ugovore s tvrtkama povezanim s njihovim vlasnicima, a to je potez koji će Newcastleu omogućiti da potpiše ugovore s tvrtkama iz Saudijske Arabije.

Premier liga je u utorak potvrdila da je ukinuta privremena zabrana, uvedena u listopadu nakon prodaje Newcastlea konzorciju predvođenom Fondom za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF).

No, svaki sponzorski ugovor 'pridružene strane' bit će podvrgnut procesu osmišljenom kako bi se osiguralo da dogovori odražavaju "poštenu tržišnu vrijednost" i da nisu sredstvo za narušavanje prihoda kako bi se omogućila veća potrošnja klubova, prema strogim pravilima financijskog fair playa.

Premijerliga je priopćila da će takvi dogovori biti podvrgnuti kontroli od strane posebnog odbora koji će uzeti neovisnog, vanjskog ocjenjivača.

Banka podataka koju je kreirala liga također će se koristiti za izradu usporedne procjene na temelju prethodnih komercijalnih poslova.

Newcastle je bio kritičan prema pravilu za koje su smatrali da bi moglo ograničiti njihovu sposobnost sklapanja dogovora, budući da njihovi vlasnici žele poboljšati i razviti klub i njegovu momčad.

Newcastle je trenutno na dnu u Premierligi, ali se očekuje da će siječanjski prijelazni rok iskoristiti za dovođenje novih igrača. Preuzimanje kluba od strane konzorcija predvođenog Saudijskom Arabijom suočilo se s dugotrajnim procesom odobravanja od strane Premier lige zbog zabrinutosti da saudijska vlada zapravo postaje vlasnik kluba.

Premijer liga, koja je bila pod pritiskom da blokira sporazum, rekla je da je dobila "pravno obvezujuća" jamstva da postoji jasna odvojenost između PIF-a i kraljevine Saudijske Arabije, unatoč tome što PIF-om predsjeda saudijski prijestolonasljednik princ Mohammed bin Salman.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider