Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Danas bi vrijedio 160 milijuna eura

Ne biste vjerovali: Legendarni napadač najskuplji u povijesti Premierlige, Pogba četvrti

Premda je Manchester United prije dvije godine platio Juventusu 105 milijuna eura za Paula Pogbu, najskuplji igrač u povijesti Premierlige je Ukrajinac Andrej Ševčenko koji je 2006. iz Milana preselio u Chelsea.

Andrej Ševčenko (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Njegov transfer je tada iznosio 73 milijuna eura, što bi prema istraživanju portala TotallyMoney danas iznosilo čak 160 milijuna eura.

Financijski stručnjaci TotallyMoneyja su analizirali sve transfere u Premiershipu od 1992. godine i na osnovu niza parametara i čimbenika napravili su "formulu za inflaciju nogometnih igrača". Na osnovu nje su načinili tablicu najvećih transfera.

Na vrhu liste su Andrej Ševčenko, Alan Shearer i Rio Ferdinand. Ševčenkov transfer bi danas iznosio 160 milijuna eura, Shearerov 157 milijuna eura, a Ferdinandov 138 milijuna eura.

Shearer je 1996. preselio iz Blackburna u Newcastle United za 20 milijuna eura, dok je Ferdinand 2002. napustio Leeds United i za 35 milijuna eura preselio u Manchester United.

Aktualni engleski rekorder Paul Pogba, koji je prije dvije godine iz Juventusa stigao u Manchester United za 105 milijuna eura na toj tablici je tek četvrti.

U TOP pet je i Fernando Torres. Španjolski napadač je 2010. preselio iz Liverpoola u Chelsea za 70 milijuna eura, što bi danas bilo oko 130 milijuna eura.

Među 100 najvećih transfera engleskog nogometa nema hrvatskih igrača.

"Mnogi misle da su nogometaši uvijek bili plaćeni puno. Naše istraživanje pokazuje da zbog globalizacija nogometa, njegove sve veće popularnosti na svijetu i TV ponude, najveći nogometni klubovi mogu si priuštiti da se natječu za najbolje igrače, ali i da nogometna inflacija daleko nadmašuje dnevnu inflaciju", kazao je Henry Keegan iz TotallyMoneya.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider