Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kontroverzna odluka

Sudac određen za veliki engleski derbi naljutio navijače: "Kako može suditi klubu iz svoga grada?"

Kontroverzno imenovanje suca Anthonyja Taylora za veliki engleski derbi je izazvalo raspravu na otoku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Veliki engleski derbi Liverpoola i Manchester Uniteda je na rasporedu u ponedjeljak na Anfieldu, a navijači su već na nogama zbog suca koji je imenovan za utakmicu. Riječ je Anthonyju Tayloru koji je rođen u Manchesteru, a živi svega 10 kilometara od Old Trafforda.

Imenovanje Taylora je brzo izazvalo reakciju navijača Liverpoola na društvenim mrežama. Osim činjenice da živi u Manchesteru, sumnju je potaknula i njegova dosadašnja statistika.

Taylor je Unitedu sudio 14 utakmica u kojima su upisali 10 pobjeda, a podijelio im je 16 žutih kartona. Liverpoolu je sudio 22 susreta od čega su pobijedili u 12, a podijelio im je 36 žutih i jedan crveni karton.

Osim toga, navijači Liverpoola još pamte neke njegove sporne odluke. Smatraju da ih je zakinuo u dvije utakmice protiv Chelseaja - jednom za jedanaesterac, a jednom za nedodijeljeni drugi žuti karton Diegu Costi.

'Ovaj rizik se lako mogao izbjeći'

Oko kontroverzne odluke se oglasio bivši šef sudaca Keith Hacket, koji ne sumnja u njegov integritet, ali se boji što bi se moglo dogoditi ako Taylor izgubi kontrolu nad utakmicom.

„Ovo je samo mali dio onoga što bi se moglo dogoditi ako stvari krenu krivim smjerom na samoj utakmici. Ako se nešto dogodi, oni koji su ga odredili za utakmicu moraju preuzeti odgovornost za ovaj rizik koji se mogao vrlo lako izbjeći“, prokomentirao je Hacket imenovanje Taylora i nezadovoljstvo navijača.

Svi premierligaški suci moraju obznaniti za koga navijaju kako ih se ne bi odredilo za utakmice koje mogu imati utjecaja na njihove klubove. Taylor se deklarirao kao navijač niželigaškog Altrinchama i smatra se kako nema veze s nijednim od dva mančesterska kluba.

Zbog toga je osim Unitedu često sudio i Cityju. Većina sudaca podržava niželigaške klubove, a tek rijetki su navijači Premierligaša. Jedan od njih je Kevin Friend, navijač Leicestera, koji je prošle sezone povučen s utakmice Tottenhama jer se Leicester s njima borio za naslov.

Zanimljivo, istog je mjeseca navijač Newcastlea Michael Oliver određen za utakmicu Norwicha iako su ta dva kluba bila direktni suparnici u borbi za opstanak.

Nejasni kriteriji za odabir sudaca - mjesto stanovanja može, ali ne mora imati utjecaja

Na nejasne kriterije je Hacket već ranije upozoravao, a sporni slučaj je opet uključivao Taylora koji je sudio polufinale FA kupa između Manchester Uniteda i Evertona. Navijači Evertona, gradskog rivala Liverpoola, su tada tražili zamjenu suca iz istog razloga – sporno je bilo Anthonyjevo mjesto stanovanja.

U finalu istog natjecanja 2006. je primijenjen potpuno obrnuti kriterij. Utakmicu Liverpoola i West Hama je trebao suditi Mike Dean, ali je zamijenjen jer je živio u Wirralu, mjestu u okolici Liverpoola, iako se deklarira kao navijač niželigaškog Tranmerea koji se nalazi u istoj regiji.

PGMOL, tijelo koje određuje suce za utakmice, tvrdi da nema univerzalnih pravila i da se o svakom slučaju odlučuje zasebno. Napominju da mjesto stanovanja nije kriterij pri odabiru sudaca.

Zanimljivo, također tvrde da suce određuju tako da se izbjegne dodatni vanjski pritisak u poslu koji je ionako stresan. Na Taylora je vanjski pritisak već stvoren, a on će se sasvim sigurno povećati u slučaju pogreške na štetu Liverpoola.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider