Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NIŠTA ČUDNO ZA NJIH

Najluđa europska liga opet oduševljava: Tri kola prije kraja sedam momčadi može do titule prvaka

Ova sezona još je jedna u nizu u kojoj je poljska Ekstraklasa oduševila svojom neizvjesnošću.

Detalj s utakmice poljske Ekstraklase (Foto: Profimedia)

Preostala su još tri kola do kraja prvenstva koje vrlo često nosi epitet onoga gdje na početku praktički pola lige može imati realne šampionske ambicije.

Radi se o poljskoj Ekstraklasi, koja je u posljednjih pet sezona dala četiri različita prvaka, a ove godine mogla bi i petog u šest. Zapravo, to se čini kao najrealniji završi ishod.

Liga u kojoj se boriš za ostanak pa iduće sezone postaneš prvak

Liga je to u kojoj jedan Piast Gliwice može u završnici dramatično izboriti ostanak u ligi pa iduće sezone postati prvak, a onda se opet vratiti u sredinu ili donju polovicu, odnosno liga gdje je Rakow već dvije godine nakon ulaska u ligu bio viceprvak, a četiri godine kasnije prvak Poljske. To su samo dva svježija primjera.

Pogled na ovosezonsku ljestvicu samo nam potvrđuje sve navedeno, budući da tri kola prije kraja čak sedam momčadi ima matematičke šanse postati prvak. Istina, one kod branitelja naslova Rakowa su uistinu tek matematičke, ali sam podadak je fascinantan.

Tako će prvak postati netko tko je izgubio minimalno sedam utakmica, što bi bilo čak petina odigranog, a zanimljivo je pogledati i kako su trenutno najbolje momčadi završavale prošle sezone.

Vodeće dvije momčadi u prošle dvije sezone su gotovo ispale

Trenutno vodeća Jagiellonia prošle sezone bila je 14. i za samo četiri boda izbjegla ispadanje iz lige. Sezonu ranije bili su 12. i ništa nije vodilo tome da će ova sezone biti tako spektakularna.

Dva boda manje od njih ima Slask iz Wroclawa. Momčad je to koja je posljednje dvije sezone završila na 15. mjestu, posljednjem koje donosi ostanak u ligi. Prošle sezone ostali su u ligi zahvaljujući Cracoviji, koja je u posljednjem kolu savladala njihovu glavnu konkurenciju, Wislu Plock.

Na trećem mjestu je Lech Poznan, koji je prije dvije sezone uzeo naslov prvaka, a prošle sezone bili su treći. Četvrti je Pogon, koji je već par sezone u vrhu, a peti je Gornik, poziciju iznad plasmana prošle sezone.

Na šestom mjestu nalazi se Legia, prošlosezonski viceprvak, koji se vratio u vrh nakon što je sezonu 2021./22. završio je desetom mjestu, ali ove sezone ponovno nisu blizu reputacije najuspješnijeg poljskog kluba.

Moglo bi slično biti i nakon idućeg kola, budući da su Lech i Legia jedine Top 7 momčadi koje igraju međusobno. 

Jagiellonia ima veliku priliku doći do prve titule u svojoj povijesti. Do kraja ovise samo o sebi, a redom igraju kod kuće protiv 16. Korone, zatim u gostima kod 11. Piasta te u posljednjem kolu na svom terenu protiv 13. Warte.

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider