Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nadaju se svom Modriću

Najbrojnija svjetska nacija želi da ih Hrvati nauče momčadske sportove

Najbrojnija svjetska nacija - Kinezi - žele da ih Hrvati nauče igrati ekipne sportove! Kina svoje mlade sportaše šalje u našu zemlju na višegodišnju obuku. Prvi su već stigli u Zagreb, i to - nogometaši.

Kinezi žele da ih Hrvati nauče nogomet (GOL.hr)

Mladi Kinezi na treningu u Nogometnom klubu Trešnjevka u Zagrebu. Osim nogometaša, ovamo uskoro stižu i kineski rukometaši, košarkaši…ekipni sportovi, u kojima ta nacija ima premalo uspjeha.

"Pa ideja Kineza je vrlo jasna. Oni se ne mogu načuditi da jedna mala Hrvatska igra finale Svjetskog prvenstva, da proizvode toliko igrača, da ima najboljeg igrača svijeta Luku Modrića, i naprosto su poslali svoju selekciju da budu u sustavu naših treninga, naših natjecanja, naših turnira", objasnio je dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz.

Pod vodstvom hrvatskih trenera, Kinezi se nadaju nekom svom Modriću.

"Jutros na treningu ovdje je 21 mladi kineski nogometaš, do 15 godina, a uskoro se očekuje dolazak još njih četvorice. S njima je još jedan kineski trener i svi oni, zajedno s trenerom, su na višegodišnjoj obuci u hrvatskom nogometu."

Točnije, bit će ovdje tri godine. Ljeti će na odmor u Kinu, a preko godine su ovdje, i pohađat će školu na engleskom jeziku. Do tada, imaju prevoditelja.

"Mislim da je ovaj grad jako lijep. Imamo lijepo vrijeme i jako dobre uvjete za trening. I naš trenerski tim, sve je OK!", izjavio je prevoditelj.

Što se tiče znanja od hrvatskom nogometu: za naše trenere nisu čuli, iako je dosta njih radilo u Kini.

Ali na putu do Ronalda ili Modrića, ovi mladići kreću od svladavanja - osnova.

"Ima sedam do osam vrlo kvalitetnih igrača, s kojima možemo raditi naprednije vježbe, da usavrše što prije. A s ovima moramo krenuti bazično", rekao je trener Mario Kožul.

A još dalekosežnije: osim sportske suradnje, ovakvi kontakti s Kinezima mogu biti i dio jedne veće priče.

"Svi oni su se zaljubili u Hrvatsku, a mi to moramo iskoristiti. Mi ćemo sportaši učiniti svoj obol, a naravno političari i gospodarstvenici. Nadam se da će imati puno, puno veće koristi od toga za ovu našu malu Hrvatsku", poručio je Knjaz.

Cijeli prilog pogledajte u priloženom videu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider