Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Diče se omladinskom školom

Srpski poduzetnik kupio klub koji je Engleskoj dao najvećeg strijelca: Zaradili su stotine milijuna i rušili rekorde, a dubok trag ostavili su i Hrvati

Srpski biznismen Dragan Šolak kupio je Southampton, klub s juga Engleske koji je proizveo mnoge velike nogometaše…

Galerija Luka Modrić i Virgil van Dijk (Foto: AFP)

Southampton je službeno potvrdio da je Dragan Šolak, biznismen rođen u Srbiji, osnivač i suvlasnik United Groupa, kupio kontrolni paket dionica Svetaca, engleskog kluba bogate tradicije, koji se trenutačno nalazi na 14. mjestu Premierlige i prilično je izvjesno da će opstati u društvu najboljih.

gol expired Hrvatskom reprezentativcu propao veliki transfer u Englesku, klub za njega traži duplo veći iznos divider

Očekuje se da će srpski biznismen uložiti 100 milijuna funti u klub s juga Engleske, točnije 120 milijuna eura za kontrolni paket dionica.

Procjenjuje se da je Šolak jedan od najbogatijih poslovnih ljudi u Srbiji i široj regiji. Neki kažu i najbogatiji.

Najpoznatiji je kao osnivač United Groupa, ponajveće medijske tvrtke u regiji, koja je značajno prisutna i u Hrvatskoj.

Dragan Šolak kupio Southampton

Radi se o tvrtki u čijim je portfelju telekomunikacijska kompanija Telemach i poznate televizije Sportklub, N1 i Nova TV.

Kakav klub je kupio srpski medijski poduzetnik?

Southampton nikada nije bio prvak Engleske, nema prebogatu trofejnu riznicu, najveći uspjeh mu je osvajanje FA kupa 1976. i drugo mjesto u prvenstvu 1984., no ipak ima bogatu tradiciju i veliku bazu navijača.

Osnovan je 1885. godine. Kako se nalazi na samom jugu Engleske, najveće rivalstvo ima sa susjednim Portsmouthom.

Jedan je od klubova osnivača Premierlige. U najviši razred engleskog nogometa ušao je 1966., a najduži neprekidni niz u elitnoj engleskoj ligi imao je od 1978. do 2005., dakle 27 sezona.

Southampton od 2001. nastupa na St Mary's Stadiumu kapaciteta 32 tisuće sjedećih mjesta. Trenutačni menadžer kluba poznati je austrijski stručnjak Ralph Hasenhüttl.

Hrvati ostavili dubok trag

Sveci su trenutačno 14. na ljestvici Premierlige i od zone ispadanja udaljeni su velikih deset bodova. Na Transfermartku momčad je procijenjena na 247 milijuna eura, a najvrjedniji igrač je James Ward-Prowse, koji je procijenjen na 32 milijuna eura.

Dubok trag u Southamptonu ostavio je poznati hrvatski trener i bivši vratar Hajduka Ivan Katalinić. On je nosio dres Southamptona od 1980. do 1983. Za Southampton je jednu sezonu nastupao i trenutačni hrvatski reprezentativac Dejan Lovren.

Srebrni Vatreni u redove Svetaca došao je 2013. iz Lyona, a sljedeće sezone je prešao u Liverpool za 25 milijuna eura, čime je bio najskuplji branič u povijesti Redsa sve do dolaska Virgila van Dijka na Anfield 2018., i to upravo iz Southamptona. Lovren je sedma najbolja prodaja Svetaca svih vremena.

Od nogometaša iz šire regije možda najdublji trag u Southamptonu ostavio je Ivan Golac, nekadašnji desni bek Partizana, koji je rođen u Koprivnici, a karijeru je izgradio u Beogradu. Golac je nosio dres Svetaca od 1978. do 1983. i upisao je 144 nastupa.

U Southamptonu je četiri godine proveo i Dušan Tadić, zvijezda Ajaxa i srpske reprezentacije.

Klub s juga Engleske najviše se diči uspješnom i nadaleko poznatom omladinskom školom. Tijekom povijesti u Southamptonu su igrali mnogi slavni nogometaši poput Alana Shearera, Garetha Balea, Micka Channona ili Matta Le Tissiera.

Shearer započeo karijeru u Southamptonu

Čuveni Shearer, jedan od najvećih engleskih napadača i još uvijek najbolji strijelac Premierlige, dijete je Southamptona. Iako je rođen u Newcastleu 1970., skauti Svetaca doveli su ga 1986. u njihovu omladinsku školu.

Od 1988. nastupao je za seniore Southamptona četiri godine, a onda je prešao u Blackburn za tada rekordnu svotu u engleskom nogometu od 3,6 milijuna funti. Bale je, recimo, došao s deset godina u Southampton, a osam godine poslije prešao je u Tottenham za ukupno (odšteta + bonusi) 15 milijuna eura.

Southampton je desetljećima najviše poznat po razvoju mladih igrača i odličnoj prodaji. Sveci su posljednjih godina uprihodili stotine milijuna funti od prodaje igrača. To je tradicija kluba s juga Engleske.

Kao što rekoh, sa Shearerom su srušili tadašnji engleski rekord, a s Van Dijkom 26 godine poslije svjetski rekord što se tiče obrambenih igrača.

Nizozemac je neko vrijeme držao rekord najskupljeg stopera. Još je vodeći na ljestvici najskuplje prodanih igrača Southamptona sa 84,65 milijuna eura. Drugi je Sadio Mane sa 41 milijunom eura, pa slijede Luke Shaw 37,5, Morgan Schneiderlin 35, Adam Lallana 31…

Zaradili stotine milijuna eura na prodaji igrača

Sve su to igrači prodani u relativno nedavnoj prošlosti, u razmaku od nekoliko godina. Imaju Sveci lukrativnih transfera i u posve bliskom razdoblju. Primjerice, u kolovozu su prodali Dannyja Ingsa Aston Villi za 29,5 milijuna eura. Kako u rosteru imaju nekolicinu zanimljivih igrača, može se predvidjeti da će i ubuduće dobro tržiti.

Vidjet ćemo kakav će stav zauzeti novi vlasnik, odnosno hoće li ići na stvaranje momčadi koja bi se mogla uplesti u borbu za mjesta koja vode u Ligu prvaka ili će nastaviti praksu kontinuiranih prodaja.

Luka Modrić i Virgil van Dijk (Foto: AFP) Luka Modrić i Virgil van Dijk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kako bi Southampton izgledao da je koji slučajem sačuvao svoje najbolje igrače u posljednjih nekoliko godina? Bila bi to ubitačna momčad. Recimo, ova postava: Forster, Cedric, Lovren, Van Dijk, Bertrand, Romeu, Wanyama, Lallana, Mane, Tadić i Pelle.

Naravno da to baš i nije realno jer od nečega se mora i živjeti, a najbolji igrači obično žele prijeći u najveće klubove i teško ih je zadržati. Ali navijači Svetaca mogu barem maštati. Možda bogati Srbin snove pretvori u javu!?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider