Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bespoštedna utrka za Rusiju

Kvalifikacije za SP: Velike utakmice Srbije i BiH, Prosinečki može ispisati povijest

Europske kvalifikacije ulaze u drugu polovicu, a u šestom kolu čeka nas nekoliko vrlo uzbudljivih susreta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Klupska sezona ja završena, a prije ljetnog odmora igrače čeka još jedan izazov. Nastavlja se borba za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, a europske kvalifikacije ulaze u svoju drugu polovicu. Nakon pola odigranih utakmica situacija u većini skupina i dalje je otvorena, a šesto kolo donosi okršaje koji bi mogli usmjeriti daljnji tijek kvalifikacija.

Skupina A

Pred nama je derbi skupine između dvije vodeće momčadi Francuske i Švedske. Švedska se nada šokirati Francuze na domaćem terenu i bodovno se izjednačiti s liderom skupine. Za Francuze će navijati Bugari i Nizozemci koji love drugoplasiranu Švedsku.

Bugarska pobjedom protiv Bjelorusije može preskočiti drugoplasiranu Švedsku koja joj bježi samo jedan bod, dok Nizozemci love zadnji vlak za Rusiju. Nekad moćna reprezentacija ponovno je razočarala u kvalifikacijama, ali pobjeda u derbiju Beneluksa protiv Luksemburga može ih bodovno izjednačiti sa Švedskim i vratiti u igru. Sve tri utakmice nose veliki ulog, a na rasporedu su u petak u 20:45. 

Rezultati by SofaScore

Skupina B

Skupina B vjerojatno će biti lišena neizvjesnosti – prve tri reprezentacije susreću se sa zadnje tri. Prva Švicarska putuje na Farske Otoke koji su četvrti, Portugal ide u goste petoj Latviji, dok treća Mađarska ide kod zadnje Andore. Švicarska s 15 i Portugal s 12 bodova odvojili su se na vrhu, a bila bi potrebna zaista velika iznenađenja da se stanje promijeni.

Rezultati by SofaScore

Skupina C

Njemačka suvereno grabi prema Rusiji sa stopostotnim učinkom, a teško je očekivati da savršeni niz može pokvariti San Marino. Najzanimljiviji susret skupine čeka Azerbajdžan Roberta Prosinečkog koji dočekuje Sjevernu Irsku, drugoplasiranu momčad skupine koja im bježi tri boda.

Prosinečki će tražiti novo čudo koje bi ga sasvim približilo Rusiji, a pobjeda protiv Sjeverne Irske bez sumnje bi bila jedna od najvećih u azarbajdžanskoj povijesti. Obje momčadi priželjkivat će posrtaj Češke u Norveškoj, koji bi Čehe mogao ostaviti na četvrtom mjestu. Utakmice se igraju u subotu.

Rezultati by SofaScore

Skupina D

Nedjelja je veliki dan za reprezentaciju Srbije koja sanja veliko natjecanje još od Južnoafričke republike 2010. godine, a u ovim kvalifikacijama su u vrlo povoljnoj situaciji. Predvode grupu s 11 bodova i dočekuju Wales s kojim su u prvoj utakmici odigrali 1:1, a u uzvratu će Velšani biti lišeni pomoći svog najboljeg igrača Garetha Balea koji je suspendiran zbog udaranja Johna O'Shee.

Srbija će se nadati i pomoći Austrije koja treba pobjedu protiv Irske ako se želi vratiti u igru za Rusiji. Utakmice se igraju u nedjelju, a ako Austrija u gostima šokira Irsku ili barem uzme bod, Srbija se može odvojiti na vrhu.

Rezultati by SofaScore

Skupina E

Poljska dominira ovom skupinom sa šest bodova više od Crne Gore i Danske i već je jednom nogom u Rusiji, a prava drama odvija se u borbi za drugo mjesto. Najzanimljiviji susret bit će onaj Crne Gore i Armenije u kojem će Crna Gora tražiti osvetu za šokantan poraz u prvoj utakmici koji ih je koštao bolje pozicije na tablici. Osim ovoga, zanimljiv će biti i susret Poljske i Rumunjske, a sve utakmice igraju se u subotu.

Rezultati by SofaScore

Skupina F

Još jedna skupina koja nudi susret prve i četvrte, druge i pete te treće i šeste reprezentacije. U tom susretu gornjeg i donjeg dijela tablice najzanimljiviji je 145. vječni derbi Škotske i Engleske: Englezima treba pobjeda kako bi zadržali ugodna četiri boda prednosti, dok Škoti trebaju bodove kojima bi ostali u utrci za Rusiju. Teoretske šanse još ima Litva koja dočekuje drugu Slovačku, dok Slovenija ide u na otpisanu Maltu.

Rezultati by SofaScore

Skupina G

Skupinu sa po 13 bodova predvode Španjolska i Italija, a stanje će nakon šestog kola vjerojatno ostati isto: Furija putuje kod pretposljednje Makedonije, dok Talijani doma igraju s otpisanim Lihtenštajnom. Najviše uzbuđenja nosi susret za treće mjesto i nadu u eventualno čudo do kraja kvalifikacija, a u njemu Izrael dočekuje Albaniju.

Rezultati by SofaScore

Skupina H

Uvjerljivo najzanimljiviji susret bit će onaj između treće Bosne i Hercegovine i druge Grčke. Prvi susret u Grčkoj (1:1) bio je vrlo eksplozivan: podijeljena su dva crvena kartona, a jedan od njih dobio je i Edin Džeko. Grčka ima samo bod prednosti i BiH ima veliku priliku pozitivan rezultat iz Pireja pretvoriti u drugo mjesto na tablici.

Rezultati by SofaScore

Skupina I

Hrvatska na Islandu u nedjelju od 20:45 brani vrh skupine protiv Islanda koji kasni tri boda. Vatreni će protiv neugodnog domaćina tražiti pozitivan rezultat kako bi izbjegli komplikacije u skupini: iza leđa se opasno prikradaju Ukrajina i Turska koji se pobjedama protiv Finske, odnosno Kosova, mogu ozbiljno približiti vrhu tablice.

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider