Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
VEĆ ČETIRI IGRAČA

Najaktivnija ekipa na ovoljetnom transfer tržištu je reprezentacija sudionik Svjetskog prvenstva

Inaki Williams već je četvrti nogometaš koji je ovo ljeto najavio prelazak pod zastavu domovine svojih predaka, Gane.

Utakmica Gane i Čilea (Foto: Afp)

Dok traje uvijek uzbudljivi ljetni Mercato, odnosno trgovanje nogometaša između klubova, ove godine se u takvu priču uključila i jedna reprezentacija, koja je odlučila riješiti si pojačanja za nadolazeće Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru

Riječ je o reprezentaciji Gane, koja se bacila u akviziranje nogometaša ganskih korijena. I rade to podosta bolje nego svojevremeno Vlatko Marković, kad je u funkciji predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza pokušavao u hrvatski dres pridobiti izvjesne Daniela Biloša ili Darija Cvitanića te još poneke nogometaše kojima je možda djed govorio o pradomovini i Jadranskom moru.

Stižu četvorica u udarni sastav

Gana je već sa svoje strane riješila sve što je potrebno za prelazak čak četvorice nogometaša u njihove redove. I sva četvorica su dokazani nogometaši u najjačoj konkurenciji te bi im sigurno automatski predstavljali velika pojačanja za udarni sastav.

Danas je jedan od njih kao prvi službeno potvrđen, a to je Inaki Williams iz Athletic Bilbaoa. 28-godišnjak koji je rođen u Bilbaou te je od malena član Athletica čija već polako postaje svojevrsna ikona. Za Bilbao je nastupio preko 300 puta, a trenutno drži rekord La lige s 200 uzastopnih nastupa, što nije postigao niti jedan nogometaš u povijesti.

Njegovi roditelji doputovali su u Španjolsku u potrazi za boljim životom te su ga pokušali odgojiti u stilu države unutar koje žive, no nisu zaboravili na svoje korijene i domovinu. Tako je sad Inaki, koji je redovno nastupao za sve mlade vrste Furije, odlučio odjenuti dres "Crnih zvijezda". 

To je otkrio putem emotivne objave na društvenim mrežama, kako smo već ranije pisali na portalu.

Englezi čini se nisu voljni pustiti "svoje"

Prva dvojica koji su ovog ljeta odabrali Ganu ispred svoje dosadašnje države dolaze iz Engleske. To su Arsenalov Eddie Nketiah, koji je najbolji strijelac u povijesti mlade reprezentacije Engleske te Callum Hudson Odoi, igrač Chelseaja koji je odigrao tri utakmice za seniorsku reprezentaciju Gordog Albiona, ali u prijateljskim susretima.

Njih obojica imaju ganske korijene te su po žurnom postupku dobili državljanstvo. Ipak, oni još uvijek nisu službeno prešli pod redove domovine svojih roditelja. Naime, engleski FA i FIFA još moraju dati svoju riječ.

Jednaka situacija je i kod trećeg nogometaša koji je Englesku predstavljao u mlađim kategorijama. To je desni bočni Brighton and Hove Albiona, Tariq Lamptey. On je odbio poziv u englesku U-21 reprezentaciju i izrazio želju nastupati za Ganu, no za sada je tu ostalo. 

Williams je sve puno lakše riješio pa možemo pretpostaviti da je riječ o engleskom savezu, koji ne želi prepustiti igrače reprezentaciji s kojom se mogu eventualno sresti na Svjetskom prvenstvu.

Ipak, to nije moguće prije polufinala, budući da se Englezi nalaze u skupini B, gdje će im protivnici biti Wales, Iran i SAD, dok je Gana u skupini H, gdje će se za prolazak boriti protiv Portugala, Urugvaja i Južne Koreje.

U Gani se nadaju da će s prelaskom ovih igrača sve proći u redu, čime oni uistinu postaju ekipa koja je ovog ljeta odradila ponajbolji prijelazni rok. A tko zna, možda izvuku još kojeg igrača u narednim tjednima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider