Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
klub hrvata

Na stadionu Seville oslikan i grb Hajduka: Dinamo stiže na veliku obljetnicu

U Ligi prvaka sljedeće srijede Sevilla će se sjetiti svog legendarnog predsjednika.

U petak 28. listopada se navršila 60. obljetnica smrti predsjednika nogometnog kluba Sevilla, Ramóna Sánchez-Pizjuána, po kojem je dobio ime stadion na kojem će u srijedu istrčati Dinamovi igrači u Ligi prvaka.

"Vječni predsjednik za seviljiste bio je idejni začetnik stadiona, kojega nije uspio vidjeti izgrađenog", istaknuo je klub s juga Španjolske.

Sánchez-Pizjuán, odvjetnik iz Seville, umro je u 56. godini 28. listopada 1956., a dvije godine kasnije je stadion sa 42.500 mjesta dobio ime po njemu. Bio je napadač, pa vratar u momčadi Seville 1918. prije nego je počeo studirati pravo. Sa 23 godine postao je klupski tajnik, a sa 32 je zasjeo u predsjedničku fotelju u kojoj je proveo idućih sedamnaest godina.

Tijekom njegova mandata Sevilla je dva puta osvojila španjolski kup, 1935. i 1939. godine, a između ta dva naslova Sanchez-Pizjuan je zadržao sve igrače spriječivši njihov odlazak na front tijekom Španjolskog građanskog rata. Godine 1946. Sevilla je osvojila prvenstvo, a 1948 opet Kup.

Njegov nasljednik, Ramón de Carranza Gómez, rekao je na njegovom pogrebu:

"Nakon što predamo tvoje tijelo zemlji, odmah idući dan počinjemo raditi kako bi se ostvario tvoj san, da Sevilla dobije veliki stadion. Ramón, odi mirno na nebo, tvoja želja će biti ispunjena".
Dvije godine kasnije otvoren je stadion s crveno-bijelim sjedalicama. U prvoj službenoj utakmici Sevilla je poražena u gradskom derbiju od Betisa sa 2-4.

Brojni Hrvati u bijelo-crvenom dresu

Tijekom godina svlačionicom Sánchez-Pizjuána prošli su brojni hrvatski nogometaši poput Davora Šukera, Ivice Mornara, Joška Jeličića, Roberta Prosinečkog, Ivana Jurića… pa sve do Ivana Rakitića kapetana 2014. Te godine je ondje sa 1-0 poražena Rijeka u Europskoj ligi.

Na stadionu je oslikan i grb splitskog Hajduka, jednog od mnogih europskih klubova koji su ondje gostovali, i koji podsjećaju prolaznike na Sevilline europske pohode.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider