Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
AYALU POSLAO PO ĆEVAPE

Na današnji dan prije 24 godine Dennis Bergkamp zabio je jedan od najpoznatijih golova u povijesti

Stadion Veledrome u Marseilleu 4. srpnja 1998. godine svjedočio je povijesti nogometa.

Dennis Bergkamp i Wim Jonk (Foto: Afp)

Svjetsko nogometno prvenstvo 1998. u Francuskoj mi ćemo, naravno, uvijek pamtiti po vatrenoj bronci koju su izborili hrvatski nogometaši pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića.

No, sveukupno je to bilo jedno od pamtljivijih i, mnogi će reći, boljih FIFA-inih svjetskih smotri u povijesti. Donijelo je puno nezaboravnih utakmica i trenutaka unutar njih, a jedan se dogodio na današnji dan, prije tih točno 24 godine, pa je sjajna prilika da ga se prisjetimo.

Nizozemci su svojom igrom osvojili srca svijeta

Igrala se utakmica četvrtfinala između Nizozemske i Argentine na stadionu Veledrome u Marseilleu, a u glavnoj ulozi na kraju je bio Dennis Bergkamp. Tada već 29-godišnji Nizozemac došao je u sjajnoj formi i vodio je reprezentaciju prema tronu. Većina će se složiti kako je Nizozemska na tom prvenstvu igrala najbolji i najljepši nogomet.

U tom četvrtfinalu imali su protiv sebe čvrstu Argentinu, koja je tada na prvenstvo dovela svoju novu generaciju. Momčad su većinom činili igrači između 23 i 25 godina (Veron, Zanetti, Ortega, Ayala, Claudio Lopez, Almeyda, Gallardo) uz tek nešto starijih igrača poput Simeonea ili Batistute. 

Do 17. minute već su postignuta dva pogotka. Patrick Kluivert doveo je Nizozemce u vodstvo u 12., dok je Claudio Lopez izjednačio za Argentinu pet minuta kasnije. I onda je počela žestoka borba, toliko žestoka da su Oranje u 76. minuti ostale s igračem manje nakon što je isključen lijevi bočni igrač, Artur Numan. No, nije mirnoću zadržao niti popularni "Magarac", Ariel Ortega. U 88. minuti i on je morao napustiti teren.

Lopta Franka de Boera letjela je 50 metara

I onda se dogodilo TO! Vrijeme je istjecalo, klupe su već smišljale strategiju za produžetke, a Frank De Boer povukao je loptu iz svojeg kaznenog prostora. Došao je desetak metara od centra, kad je lijevom nogom poslao dijagonalu. Ona je letjela više od  50 metara prema Dennisu Bergkampu i činilo se da on neće uspjeti napraviti nešto previše s njom.

No, Dennis Bergkamp poseban je nogometaš i čovjek. Prvo je loptu nevjerojatno primio, a onda još boljim potezom u prazno poslao jednog od tada najskupljih stopera svijeta, Roberta Ayalu. Preostalo mu je samo savladati Carlosu Rou, a način na koji je to napravio još je jedno malo remek-djelo. Potpuno miran zakucao ju je pod gredu. Za nizozemsko polufinale.

Te utakmice i sjajnog pogotka možete se prisjetiti OVDJE.

Najbolja momčad bez medalje

Nizozemci su u polufinalu zaigrali protiv Brazila te su poraženi nakon izvođenja kaznenih udaraca. Philip Cocu i Ronald De Boer promašili su svoje kaznene udarce.

U utakmici za treće mjesto dočekala ih je partija života Dražena Ladića. Moramo priznati kako je Hrvatska u tom susretu nadigrana, ali očito je želja za medaljom bila jača nego kod Nizozemaca, čiji je moral i dalje bilo slomljen nakon polufinala.

Sve u svemu, ovu momčad Nizozemske, uz Zicov Brazil 1986. godine, ljubitelji nogometa nazivaju najboljom momčadi koja je zaigrala na Svjetskom prvenstvu, a da na njemu nije uzela medalju.

Ako vas zanima što je o svojem golu protiv Argentine ispričao sam Dennis Bergkamp, njegovu izjavu možete pogledati OVDJE.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru čekat ćemo do kasne jeseni, ali barem imamo ovakve trenutke da se prisjetimo ljeta koja su nas uveseljavala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider