Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda
Nogomet
Velikan u slobodnom padu

Tragedija slavnog kluba: Bili su veći od Bayerna, a sada postaju amateri

Nekad su u Münchenu držali primat nad Bayernom, a od sljedeće sezone čeka ih nastup u regionalnoj ligi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bayern je danas sinonim za bavarski nogomet; FC Hollywood jedan je od najvećih svjetskih klubova, a često ga se naziva i ''ponosom Bavarske''.

Međutim, situacija je bila potpuno drugačija samo pola stoljeća ranije. Bayern tada nije bio najveći klub čak ni u Münchenu; taj naslov pripadao je Münchenu 1860, jednom od osnivača Bundeslige. Te 1963. čelnici novoosnovanog natjecanja nisu htjeli u ligi dva kluba uz istog grada, a prednost je dobio München 1860.

Bayern je ostao u regionalnoj Oberligi iz koje je ljubomorno promatrao gradskog rivala koji je već prve sezone osvojio Kup. Taj mu je uspjeh sljedeće sezone omogućio nastup u Kupu pobjednika kupova u kojem je stigao do finala.

Bayern među najjačima na svijetu, München 1860 među amaterima

Bayern će izboriti Bundesligu dvije godine kasnije, a iste sezone Zehcigeri su osvojili svoj prvi i jedini bundesligaški naslov. U prvoj utakmici sezone susreli su upravo gradski rivali, a München 1860 pobijedio je 1:0. Bayern je debitantsku sezonu završio na trećem mjestu s tri boda manje od gradskog rivala, a bila je to samo najava velikih promjena koje će zahvatiti nogometni München.

Bayern je uskoro postao najbolji njemački i jedan od najboljih europskih klubova: prvi naslov osvojili su već 1969., a zlatnih 70-ih dodali su četiri njemačka i tri europska naslova. München 1860 je, s druge strane, sve više tonuo prema donjem dijelu tablice, a već 1970. ispali su u drugu ligu. Razlika između gradskih rivala bila je sve veća, a kulminirala je ove sezone u kojoj je München 1860 postao amaterski klub.

Konačni pad kluba počeo je 2011. dolaskom jordanskog investitora Hasana Abdullaha Ismaika. On je spasio klub od bankrota, ali njegovu vlast obilježili su unutarnji sukobi. Dok su se dioničari i uprava svađali oko vođenja kluba, najviše su patili rezultati i navijači: iako je proračun kluba bio među najvećima u 2. Bundesligi, klub je opasno visio, a 2015. spasili su se ispadanja u treću ligu tek u doigravanju.

Preko 60.000 ljudi svjedočilo zabijanju zadnjeg čavla u lijes Münchena 1860

Bila je to samo privremena odgoda tragedije koja je krajem ove sezone pogodila Zehcigere. 62.000 gledatelja na Allianz areni svjedočilo je porazu od Regensburga kojim su ispali u treću ligu; utakmica je bila prekinuta na 15 minuta nakon što su navijači zasuli teren raznim projektilima, a prava tragedija uslijedit će tek nakon završetka sezone.

Nakon što njegov kapital nije pogurao München 1860 prema Bundesligi, Ismaik je napustio brod koji tone - odlučio je da neće platiti licencu za treću ligu. Time je potpisao smrtnu kaznu klubu čije je samo postojanje došlo u pitanje, ali rješenje su ipak našli. Bavarski nogometni savez u petak je Zehcigerima dao zeleno svjetlo za nastup u amaterskoj Bavarskoj regionalnoj ligi, četvrtom rangu njemačkog nogometa.

Kao ugledni novaci u regionalnoj ligi dobit će čast otvoriti natjecanje sljedeće sezone. Klub i dalje ima vjernu navijačku bazu: unatoč slobodnom padu, u kojem se klub već dugo nalazi, po utakmici ih je prošle sezone pratilo 25.000 ljudi. Ostaje nada da bi ispadanje među amatere mogla bi biti svojevrsna katarza kluba i njegov novi početak, temelj za uspon kluba koji dugo nije imao razloga za optimizam.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider