Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ŠTO MOŽE TRENER POMS?

Može li se u Osijeku dogoditi renesansa?

Rene Poms dobio je povjerenje uprave NK Osijeka. Što će on donijeti drugačije od čovjeka s kojim je deset godina surađivao rame uz rame?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon (ne)očekivane ovotjedne smjene Nenada Bjelice s pozicije trenera i sportskog direktora NK Osijeka, mnoga su se imena krenula spominjati kao njegovi nasljednici.

Preko Ognjena Vukojevića i Zorana Zekića, tu i tamo Sergeja Jakirovića pa čak i Matjaža Keka, došlo se do imena Gorana Tomića, za kojeg se nekako dobilo dojam da bi zadovoljio kriterije i apetite većine navijača Bijelo-plavih. I onda, kad se očekivao njegov potpis i preuzimanje momčadi, došlo je iznenađenje. 

Tomić do kraja 2022. godine, zbog klauzule iz njegovog ugovora s Rijekom, ne smije sjesti na klupu niti jednog drugog HNL kluba. Naravno, mogao bi, uz odštetu Rijeci koju vlasnici Osijeka u takvim okolnostima nemaju namjeru platiti.

Od Tomića se nije odustalo, ali ništa se nije ni potpisalo

Sve je jasno. Od Tomića se, kako iz naših izvora saznajemo, nije odustalo, ali s njim se ništa nije konkretno potpisalo ili utvrdilo, odnosno informacija o tome da svakako preuzima momčad već od zimskih priprema nije točna.

Ono što je točno je da je Tomić i dalje slobodan trener koji je dogovorio s Osijekom sve što je potrebno. Hoće li se to ostvariti i hoće li on postati trener Osijeka, ako u međuvremenu ne preuzme nekoga drugog, saznat ćemo kad za to dođe vrijeme.

Minimalno do kraja ove polusezone, odnosno još deset ligaških susreta, tako će momčad voditi Rene Poms

Karijera gotovo potpuno vezana uz Bjelicu

Poms je 47-godišnji Austrijac koji je već deset godina vezan uz Nenada Bjelicu. Počeli su surađivati u Wolfsbergeru, tada pod imenom WAC St. Andrä. U pitanju je klub koji je Bjelica doveo iz nižih liga do Bundeslige te u kojem je počeo graditi svoju današnju reputaciju.

Zajedno su prošli kroz šest klubova, gdje je posljednji upravo Osijek, u kojem je Poms trenutno ostao te je tako ta suradnja, privremeno ili za stalno, prekinuta.

Ne znamo kakav je stav Bjelice prema odluci Pomsa da preuzme momčad, ali vjerujemo da ga je podržao, velikim dijelom iz razloga što je više puta Renea isticao kao nekoga tko ga je uvijek i bilo gdje sposoban naslijediti.

Rene Poms dugo je bio čovjek od Bjeličinog povjerenja pa se lako dolazi do zaključka kako su zajedno izgradili način igre po kojem je Bjelica poznat te koji smo posebno dobro mogli upoznati tijekom njegovog staža na klupi Osijeka, ali i Dinama.

Neke promjene su nužne, kakve može donijeti Poms?

Gledajući na gore navedenu činjenicu, odmah se postavlja pitanje što to Rene Poms može napraviti drugačije, odnosno gdje se može dogoditi promjena, posebno po pitanju načine igre?

Tu se ne možemo ne upitati računaju li vlasnici na to. Naime, nakon otkaza Bjelici pojavila se informacija da on nije došao zbog rezultata i igre nego zbog neuspjeha na polju sportskog direktora. Ako je to tako, onda odluka o postavljanju Pomsa ne čudi, budući da se tako najlakše može nastaviti utabanim putem kojim je upravo kluba bila zadovoljna ili su to pokušati u javnosti takvim prikazati. Za razliku od navijača koji zapravo vrlo glasno traže nešto drugačije.

Bjelica je u opisima dužnosti članova svog stožera Pomsa navodio kao čovjeka zaduženog za obrambenu igru, ono po čemu je Bjeličin nogomet, posebno u prošlog osječkoj sezoni, bio poznat. I to je ono što je donosilo rezultat. Ove sezone su tu nastali problemi, no nije loša odluka dozvoliti Pomsu da ih pokuša riješiti s pozicije glavne i odgovorne osobe.

Osim Bjelice, klub je napustio Nino Bule, čovjek kojeg se navodilo kao odgovornog za ofenzivu, a to je ono gdje svi koji prate Osijek vide najviše problema. Osijek već dugo igra bezidejno i negledljivo, a na Pomsu je prilika da, bez dvije osobe koje su po hijerarhiji ofenzivne igre bili ispred njega, pokuša i tu napraviti značajnu promjenu. Jer ona je svakako nužna.

Potrebno je djelovati i na glave igrača

Za razliku od dosadašnjeg vremena u klubu, novi trener više se neće baviti samo svojim usko određenim zadacima nego i psihološkim dijelom vođenja momčadi. On je sad taj koji igračima mora vratiti izgubljeno samopouzdanje, pronaći im najbolje uloge na terenu te koji ih mora usmjeriti prema pružanju najboljih partija.

To je dio posla koji mu je potpuno nov, ali zbog samoga toga i dio posla gdje ima apsolutno najviše prostora za napraviti promjene. Igrači sa svakim trenerom imaju drugačiji odnos pa nema sumnje da će tako biti i u slučaju Pomsa, iako ga oni već dugo vremena poznaju i blisko surađuju s njim. No, do sada je on bio onaj koji predlaže, od sada je čovjek koji konačno odlučuje.

Postavlja se naravno i pitanje na koje odgovor najviše zanima navijače, a to je hoće li Poms biti spreman eksperimentirati, ima li on zapravo neke svoje ideje koje Bjelica nije bio spreman implementirati u igru, a on sad nema nikakve prepreke to napraviti sam? Puno toga saznat ćemo već ovog vikenda u domaćem susretu protiv Šibenika. 

Poms je dobio povjerenje uprave i navijača

Gledajući tradiciju ogleda ove dvije momčadi, teško je Poms mogao dobiti boljeg protivnika za premijeru.

Kako nam se čini, osim povjerenja uprave, dobio je i povjerenje navijača. Dugo već isti žele trenera stranca, a sad ga i imaju. To povjerenje dobio je sigurno za ovih deset utakmica, ali nitko ne sumnja da bi se suradnja mogla na isti način nastaviti ako on podigne momčad, odnosno ako napraviti u naslovu spomenutu renesansu.

Čak i u slučaju da se to ne dogodi, a Poms ipak odradi korektan posao, nije isključena opcija da ga od zime ponovno gledamo kao asistenta, tim putem Goranu Tomiću ili nekoj drugoj opciji koja bi se možda u međuvremenu ukazala.

Sve u svemu, Rene Poms dobio je veliku priliku i na njemu je sloboda hoće li pokušati nastaviti ono što je radio s Bjelicom, uz tek neke njemu sklone estetske promjene ili će pokušati napraviti promjenu u više segmenata.

Rene ima priliku napraviti renesansu, ono što mu uz ime itekako pristaje, zar ne? Da bi u tome uspio, prvo mora biti spreman istu pokrenuti. On će nam putem izvedbi momčadi na terenu sam dati odgovor je li to učinio.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX