Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Može li Rijeka postati prvak bez pobjede nad Dinamom? Modri dobili golgetera, Rijekin biser vraća se na scenu!

Rijeka i Dinamo u posljednjih pet kola prvenstva ulaze s podjednakim šansama, a sve govori da bi odluka mogla pasti u međusobnom ogledu na Rujevici…

Sandro Kulenović i Franjo Ivanović (Foto: Cropix)

Pet je kola do kraja prvenstva. Ista je meta, isto rastojanje. Dinamo je rezultatski dosta teško slavio protiv Lokomotive (1:0), a Rijeka je lakše riješila Goricu (3:0). I jednima i drugima lako se moglo zakomplicirati da su Lokosi i Goričani zabili neke šanse koje su imali.

Joao Tralhao i Thierry Henry Trener koji je razvijao mnoge svjetske nogometne zvijezde stiže u Split! divider

Modri nisu kažnjeni za sve promašaje koje su nanizali. U završnici utakmice Nevistić je Goričanu skinuo teški zicer, a potom je obranio i dobru šansu Bartoleca. Da je to upalo Lokosima, tko zna što bi bilo. Također, Rijeci bi bilo puno teže da je Gorica realizirala neke situacije u prvom poluvremenu. No sve je to u domeni što bi bilo da je bilo. Činjenica je da su lideri apsolvirali još po jednu prepreku i bodovna razlika pet kola prije kraja ostala je ista. Rijeka i dalje ima dva boda prednosti.

Sve govori da će odlučiti veliki derbi na Rujevici

Sve govori da će o prvaku odlučivati veliki derbi na Rujevici, koji se igra u 33. kolu (5. svibnja u 19:30). Kako god okrenuli, taj će međusobni dvoboj imati veliki utjecaj na krajnji rasplet. U sljedećem kolu Rijeka ide na noge Lokomotivi, dok Dinamo gostuje u Varaždinu. Čak i da Rijeka kiksa u Kranjčevićevoj, opet će se moći izvaditi pobjedom u derbiju.

U 34. kolu Rijeka ide u Varaždin, a Dinamo dočekuje Osijek. Potom Dinamo gostuje u Koprivnici kod Slavena, a Rijeka gostuje u Osijeku. I u zadnjem kolu Dinamo dočekuje Rudeš, a Rijeka Slaven. Dakle, ima još nagaznih mina. Dojam je da bi Osijek u značajnoj mjeri mogao iskrojiti utrku za prvaka.

Sandro Kulenović Sandro Kulenović (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Do prije nekoliko kola rekli bismo da bi Rijeci trebalo biti puno teže s Osijekom jer je Zekićeva momčad klasična domaćinska ekipa, no Osijek je posljednja četiri kola triput slavio u gostima, a kod kuće je izgubio od Istre.

Dakle, sve je to relativno i potpuno neizvjesno. Bitno je naglasiti da Dinamo ima bolji međusobni omjer u sudarima s Rijekom i kako god završi derbi na Rujevici, to se neće promijeniti jer već ima dvije pobjede i jedan remi.

Može li Rijeka osvojiti naslov prvaka bez pobjede nad Dinamom?

Može li Rijeka postati prvak, a da nijednom u sezoni ne pobijedi Dinamo? Budući da ima dva boda više, naravno da može, ali veliko je pitanje hoće li Rijeka u svim ostalim utakmicama slaviti? Ako remizira s Dinamom, nekako mi se čini da će Rijeka teško izdržati taj pritisak. U svakom slučaju, Dinamo se ipak s time lakše nosi.

Navikao je osvajati prvenstva i ima puno jači mentalitet pobjednika, tako da je teže prognozirati njegov kiks. No nogomet je nepredvidljiv, za sve postoji prvi put, pa i to da netko osvoji hrvatsko prvenstvo, a da u četiri međusobne utakmice nijednom ne slavi u sudarima s najbližim rivalom.

Luka Modrić Modrić se oglasio i poslao snažnu poruku: "To što često preokrećemo nije slučajnost, nego..." divider

E, sad, što se tiče forme obiju momčad, teško je decidirano reći tko je tu u prednosti. Dojam je da Rijeka ipak nešto lakše dolazi do pobjeda, iako bi se i na tu temu imalo što prodiskutirati jer nije ni Rijeka baš briljirala, recimo, u Puli.

Kulenović postaje ključan napadač Modrih u završnici sezone 

Na prvi pogled vidljivo je da Dinamo stvara osjetno više šansi otkako igra s dva napadača. Sandro Kulenović polako postaje Dinamov ključan napadač u završnici sezone. Redovito zabije pogodak kada igra od prve minute. Rastrčan je, ulazi u šanse, igra dobro u polju, bori se iz petnih žila za svaku loptu i ako ovako nastavi, mogao bi zabijati još više i postati junak Modrih.

Očito je da treba još malo više povjerenja i strpljenja, i od trenera i od navijača. Bez prave podrške teško je zabijati u nizovima. Prije njega svoj golgeterski doprinos dao je i Fran Brodić. I to treba reći.

Luka Modrić protiv Barcelone Ovo će ostati zapisano u povijesti El Clasica: Procurio nevjerojatan podatak o Modriću divider

Poznata je stvar da Bruno Petković nije klasičan centarfor i čini se da mu više odgovara kada uz sebe ima još jednog napadača. Drugo je pitanje hoće li Sergej Jakirović do kraja prvenstva istrajati na igri s dvojicom napadača, pogotovo u velikom derbiju na Rujevici.

Dinamo je i u polufinalu Kupa protiv Hajduka s Petkovićem i Kulenovićem u napadu izgledao puno opasnije nego kada igra samo Petković. Istina je da Modri promašuju puno šansi, no dok stvaraju šanse, može se očekivati da će im se negdje otvoriti. Možda baš na Rujevici.

Ofenzivni arsenal Rijeke 

S druge strane, dojam je i da je Rijeka opasnija kada Željko Sopić baci u vatru svoje najofenzivnije snage. Dojam je da Rijeka nema ništa uži kadar od Dinama. Možda čak ima i bolju pričuvu kada si može dozvoliti luksuz da protiv Gorice na klupi drži Marka Pjacu, Mirka Marića i Franju Ivanovića. Pjaca je bio na klupi zbog zdravstvenih razloga, vukao je neku manju ozljedu, a Marić se u zadnje vrijeme mijenjao u udarnoj postavi s Obregonom, dok je Ivanović već duže vrijeme zaleđen na klupi.

Franjo Ivanović Franjo Ivanović (Foto: Damir Skomrlj / CROPIX)

U proljetnom dijelu prvenstva jedva da je upisao 250 ligaških minuta sve zajedno. U pet kola nije igrao ni sekunde, a ni u polufinalu Kupa protiv Lokomotive. Nakon što je jesenas postao otkriće HNL-a i čak bio na korak do Dalićeva poziva, Ivanović je nestao s radara. Sopić je davao prednost Mariću i Obregonu. Očito je procijenio da su iskusniji i da će tako poboljšati realizaciju, ali njihov golgeterski učinak na sličnoj je razini kada pogledamo frekvenciju golova.

Kako god, "rehabilitirao" je Ivanovića protiv Gorice nakon što u posljednjih devet utakmica u šest nije uopće ulazio. Ulaskom  Ivanovića u drugom poluvremenu, pa potom i Pjace, Rijeka je živnula i zaigrala puno bolje. Sopić je u ovoj utakmici iskoristio Ivanovićevu ofenzivnu polivalentnost i dobru igru s obje noge.

Možda je utakmica s Goricom naznaka da bi u završnici sezone mogao ponovno biti jak Rijekin adut!? Odigrao je jako dobro. Da je zabio, bilo bi odlično. To je primijetila i publika na Rujevici, navijači su mu opet skandirali ime i dali golemu podršku. Honorirali su mu trud, ali i iskren odnos prema momčadi i suigračima dok nije igrao. Uvijek im je bio velika podrška i najradosniji čestitar kod golova, što pokazuje njegov karakter, ali i sugerira kakva je atmosfera u svlačionici Rijeke.  

Vraća li se Franjo Ivanović na scenu?

Mlađahni napadač može igrati na više pozicija; i lijevo, i desno, i iza leđa isturenog napadača, klasičnu desetku, pa čak i povučenije u vezi. Protiv Gorice je to zorno pokazao. Dakle, nije samo klasična špica, možda je čak najmanje baš to.

Na prvu, to je njegova prednost, ali dosta varljiva za nastavak karijere jer je u pravilu bolje se pozicionirati na jednu poziciju da ne bi postao ptica selica koja se izgubi u silnom rotiranju. Očito je da je pomalo izgubio samopouzdanje otkako je zabetoniran na klupu i da treba malo više povjerenja, pa će se popraviti i realizacija. S iskustvom bi se sve to trebalo doći na svoje mjesto jer potentnost je očita.

Naravno, ne kaže se uzalud da je gol najteže zabiti. Rasnih strijelaca manjka u cijeloj ligi. Očito je da Rijeka nema izraženog golgetera, nitko ne zabija previše, ali zato zabijaju mnogi, u svim linijama, čak i braniči, što joj opet daje širinu i prednost da ne ovisi o jednom igraču.

Uglavnom, Rijeka je protiv Gorice puno opasnije izgledala kada je zaigrala s Pjacom, Ivanovićem, Pašalićem i Obregonom, odnosno Marićem u špicu. Pojačala je agresiju i kombinatoriku, sijevale su šanse sa svih strana.

Može li se Rijeka riješiti pretjeranog respekta prema Dinamu?

No to je samo jedna utakmica i ne mogu se izvlačiti neki dugoročniji zaključci. Hoće li Sopić češće posezati za ovakvim kombinacijama ili samo kada to rezultat bude tražio, pokazat će naredne utakmice, no jasno je da ima na raspolaganju širok arsenal ubojitih oružja. Dosad je znalački manevrirao i dobro koristio oruđa koja ima na raspolaganju.

Pitanje je od milijun dolara hoće li taj arsenal opet zakazati ili proraditi protiv Dinama? Svih ovih godina prečesto se Riječanima noge odsjeku kada igraju s Modrima. Čak i kada osjetno bolje stoje na terenu, ipak ne pobijede, a nerijetko i izgube. Ponekad i na vrlo bizaran način kao u zadnjem derbiju. Nekad se uspaniče i naprave neku kardinalnu pogrešku u posljednjim sekundama, a drugi put promaše brdo šansi. 

Mogu li Riječani pregrmjeti pretjerani respekt, nerijetko i strahopoštovanje prema Dinamu ili, ako hoćete, prebroditi taj kompleks modre boje, recimo kao one šampionske 2017. kada su u međusobnim ogledima pokazali da su bolji i zasluženo su uzeli dvostruku krunu, saznat ćemo jako brzo. Jedino je jasno; sve je otvoreno i potpuno neizvjesno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider