Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
usporedba s juventusom

Mourinhu ponestaje isprika: Optužio klub da premalo ulaže, ali brojke govore drugačije

Novi poraz Manchester Uniteda donio je i novu ispriku Josea Mourinha. Je li Portugalac u pravu kada kaže da United ne ulaže dovoljno?

Jose Mourinho (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jose Mourinho u trećoj sezoni na klupi Manchester Uniteda nije postigao napredak koji se od njega očekivao.  Nove glavobolje Portugalcu je prouzročio Juventus, koji je u derbiju skupine H slavio na Old Traffordu. Juve je u Kazalištu snova pružio osjetno bolju predstavu, a Mourinho je nakon utakmice imao spremnu ispriku.

"Juventus nikada nije u potpunosti zadovoljan s onim što ima. Uvijek žele najbolje igrače svijeta i imaju veliku želju biti najbolji na svijetu. United nije na toj razini. Juventus je prvak Italije sedam godina zaredom, imaju dva finala Lige prvaka u posljednjih četiri ili pet godina i svejedno nisu zadovoljni s igračima koje imaju. Imali su Higuaina, sada imaju Mandžukića i Dybalu, ali su svejedno htjeli i Cristiana Ronalda. Pogledajte Manchester City i koliko oni ulažu u svoju momčad", rekao je, a na pitanje kako United može doći na njihovu razinu, kratko je odgovorio:

"Ulaganjem."

Kako izgleda Unitedova potrošnja u usporedbi s Juventusom?

No je li istina da United ne ulaže dovoljno ili je problem u Mourinhu, koji ta ulaganja ne pretvara u vrijednost na terenu?

Mourinho je preuzeo Manchester United 2016., a otad su Crveni vragovi jedni od najvećih potrošača u svijetu nogometa. Na odštete su potrošili oko 440 milijuna eura, po čemu su šesti u Europi. U tom su periodu zaradili nešto više od 82 milijuna eura – gledajući razliku u potrošnji i zaradi, u posljednje su tri godine drugi najrastrošniji klub iza gradskog rivala Cityja.

Najveće ulaganje Uniteda bio je Paul Pogba, koji je istovremeno i najveća prodaja Juventusa (105 milijuna eura). Za usporedbu, Juventus također ne štedi na odštetama, ali prodaje i zarađuje puno više od Uniteda: u posljednje tri godine uložili su 589 milijuna eura, a zaradili 414 milijuna eura, što čini razliku od 175 milijuna eura (prema Transfermarktu).

Nešto je trulo u Manchester Unitedu

Bitno je napomenuti i da United troši otprilike trostruko više na plaće od Juventusa. U svojim redovima imaju i najbolje plaćenog igrača Premierlige Alexisa Sancheza, koji protiv Juventusa nije bio ni na klupi. Na klupi je kao neiskorištena zamjena ostao Fred, najskuplje ovoljetno pojačanje plaćeno 59 milijuna eura.

Osim što posluju financijski odgovornije i racionalnije, Juventusova pojačanja uglavnom donose dodatnu vrijednost na terenu, što se ne može reći i za sve igrače koji su pristigli u Manchester.

Spomenuti Sanchez i Fred tako su primjer skupih investicija koje se nisu isplatile. Za usporedbu, Juventus je otprilike za vrijednost Freda (59 milijuna) kupio Miralema Pjanića, Blaiseja Matudija i Rodriga Bentacura (62,5 milijuna), tri veznjaka koja su startala protiv Uniteda i dominirala sredinom terena.

Dakle, Mourinhova isprika kako klub ne ulaže dovoljno baš i ne drži vodu. Moglo bi se diskutirati da klub ulaže pogrešno, iako je odgovornost i na Mourinhu – dojam je da strateg Juventusa Max Allegri više izvlači iz svojih igrača i uloženi novac pretvara u vrijednost na terenu.

U svakom slučaju, u Unitedu je nešto trulo, a najviše pati igra i ugled kluba, koji je gotovo postao sinonim za bezidejni i nimalo atraktivni ''antinogomet'. Priliku za popravni United će imati 7. studenog kada je na rasporedu uzvrat protiv Juventusa u Torinu.

Gledajte UEFA Ligu prvaka bez mjesečne naknade do 31.10., samo na A1 TV-u.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider