Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svjetski rekord

Posao stoljeća: Pola milijarde eura u godinu dana, 300 milijuna u plusu

Monaco je u razmaku od posljednja dva prijelazna roka utržio više od 500 milijuna eura...

Galerija Danijel Subašić (Foto: AFP) Dmitrij Ribolovljev, predsjednik i vlasnik Monaca (Foto: AFP)

PSG je demolirao Monaco 4:0 u Superkupu, koji se igrao u Kini, te tako nagovijestio kako će i sljedeća sezona, koja započinje u petak, proteći u dominaciji pariškog kluba.

Međutim, šefovi Monaca zacijelo nisu pretjerano razočarani, ruskom milijarderu Dmitriju Ribolovljevu pojavi se osmijeh na licu čim pogleda na račun kluba.

Ribolovljev je uletio u Monaco s praskom, ali politika rastrošnosti nije predugo trajala. Nakon velikih početnih investicija, kupovine Radamela Falcaa ili Jamesa Rodrigueza, Rus je krenuo s potpuno drugačijom politikom, temeljitom rasprodajom. Monaco je pretprošle sezone osvojio prvenstvo, a od te momčadi malo tko je ostao. Kneževi su prodajom igrača zaradili pravo bogatstvo.

Prelaskom Rachida Ghezzala u Leicester za 14 milijuna eura probijena je granica od 500 milijuna eura u razmaku od posljednja dva ljetna prijelazna roka. Ovog ljeta oko 310 milijuna, prošlog oko 200 milijuna eura. Rekord koji će teško biti nadmašen.

Monaco 300 milijuna eura u plusu

Naravno, igrači ne padaju s neba, Monaco je u istom razdoblju i kupovao. Posljednja je akvizicija ruski veznjak Aleksandr Golovin, koji se proslavio na Svjetskom prvenstvu, pa je došao iz moskovskog CSKA-a za lijepih 30 milijuna eura.

No Kneževi su ipak u debelom plusu, gotovo nevjerojatnih 291 milijun eura u razdoblju od samo godinu dana. Ako još uračunamo bonuse koji bi se mogli ostvariti, čisti plus mogao bi otići preko 300 milijuna eura, a gdje je još zarada od plasmana u Ligu prvaka, televizijskih prava, ulaznica, marketinga i svega ostalog.

Mbappe (180 milijuna eura), Lemar (70), Mendy (57,5), Bernardo Silva (50), Fabinho (45) i Bakayoko (40) najveće su prodaje kneževskog kluba.

Dmitrij Ribolovljev, predsjednik i vlasnik Monaca (Foto: AFP) Dmitrij Ribolovljev, predsjednik i vlasnik Monaca (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bilo je tu još podosta igrača koji su otišli za nešto skromnije, ali i dalje zanimljive svote. Primjerice, Kongolo i Diakhaby prešali su u Huddersfield za ukupno 30 milijuna eura, Meite u Torino za deset milijuna i Moutinho za 5,6 millijuna u Wolverhampton.

Sidibe na pragu odlaska

Ukupna svota mogla bi se još povećati, i to značajno. Šuška se da bi i Djibril Sidibe mogao napustiti Monaco u posljednjim satima prijelaznog roka. Cijena? Oko 40 milijuna eura.

"Dovesti mlade igrače, afirmirati ih i onda skupo prodati", u jednoj rečenici sažeo je politiku kluba portugalski trener na klupi kneževskog kluba Leonardo Jardim.

Zasad im ide sjajno, prihodi daleko nadmašuju rashode koji nisu mali, ali pametnim ulaganjem Monaco višestruko oplođuje investicije. Ostaje otvorenim pitanje sportskog cilja. Kada će im se takvom politikom opet potrefiti da osvoje prvenstvo pokraj PSG-a? To nitko ne može znati, ali prevelikog navijačkog pritiska nema. Ribolovljev može biti spokojan, Monako ni izbliza nije Pariz, Marseille ili Lyon.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider