Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
neobičan slučaj

Dok drugi riskiraju živote, ovaj se Iračanin ni uz ponuđene milijune ne želi dokopati Europe

S tek 18 godina ima brojke kakvih se ne posramili ni mnogo stariji igrači. Na radaru je mnogih europskih velikana, ali ima druge planove...

Mohanad Ali slavi gol (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Irak je država poznatija po ratu i sukobima nego nogometu, ali Iračani se mogu pohvaliti vrlo solidnom reprezentacijom. Trenutačno su 76. na Fifinoj ljestvici, što momčad slovenskog izbornika Srećka Katanca čini devetom reprezentacijom Azije.

Prije 12 godina bili su prvaci Azije, a na istom su natjecanju otad redom igrali četvrtfinale, osvojili četvrto mjesto i u posljednjem izdanju stigli do osmine finala. U središtu njihova posljednjeg nastupa na kontinentalnom prvenstvu bio je Mohanad Ali, wunderkind koji je s tek 18 godina najveća zvijezda momčadi.

Na prvenstvu je zabio dva gola u četiri nastupa, a ukupno za iračku reprezentaciju ima već osam golova u 14 utakmica. Igra u napadu i ima impresivne vještine i fizičke predispozicije; sa 183 centimetra visine vrlo je brz, a briljira u driblingu u realizaciji.

Još odmalena u rodnom je Bagdadu označen kao talent kakav se rijetko viđa, a seniorski debi upisao je sa svega 13 godina kao najmlađi u povijesti svog kluba Al Shorte.

"Pokušavamo ga nagovoriti da ode u Europu"

Ali je već dugo pod povećalom skauta brojnih europskih klubova, a dobar nastup na Azijskom kupu samo je povećao vrijednost njegovih dionica. Službene ponude europskih klubova pojavile su se u iračkim medijima, a veliki interes potvrdili su i iz Al-Shorte.

Među potencijalnim kupcima tako su Manchester United, Juventus, Borussia Dortmund, Galatasaray, Benfica… Međutim, svi bi oni mogli izvisiti jer se čini da se Aliju baš i ne ide u Europu.

''Manchester United poslao je ponudu za Mohanada Alija, kao i, između ostalih, Juventus, Benfica i Galatasaray, ali on odbija europske ponude zbog osobnih i obiteljskih razloga te preferira Al-Ain. Pokušavamo ga nagovoriti da ode u Europu", rekao je potpredsjednik njegova kluba Wahab Al-Taei, prenosi Fox Sports Asia.

Hoće li odoljeti zovu Europe?

Dakle, Al-Ain, bogati klub iz UAE-a, koji je svojevremeno vodio hrvatski izbornik Zlatko Dalić, mogao bi pobijediti europske velikane i dobiti veliku zvijezdu.

Cifre se ne spominju, ali logično je očekivati da bi Al Ain zbog takvog igrača srušio ili se barem približio transfernom rekordu kluba. Dosad su najviše platili osam milijuna eura za Čileanca Jorgea Valdiviju prije 10 godina.

Međutim, teško je očekivati da bi Ali u Al-Ainu mogao razviti puni potencijal kao u nekom od najboljih svjetskih klubova, u okršajima s najboljim svjetskim igračima. Vidjet ćemo hoće li apeli uprave kluba uroditi plodom ili će Ali radije ostati bliže domu nego svjetlima reflektora europskog nogometnog glamura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider