Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
SPEKTAKL JE NEMINOVAN

Modrima stižu dva europska giganta i jedan već "dobri stari" znanac

Talijanski prvak Milan, engleski velikan Chelsea i austrijsko čudo RB Salzburg gostovat će na Maksimiru u Ligi prvaka.

Bilo je jasno da su nogometaši Dinama samim ulaskom u Ligu prvaka osigurali spektakularnu jesen, neovisno o protivnicima koji će se na Maksimiru ukazati, ali naravno da je ždrijeb skupina donio jedno novo uzbuđenje, a njegov ishod puno oduševljenja, ponosa i prije svega nestrpljivosti.

Dinamo će ove sezone igrati protiv Milana, Chelseaja i Red Bull Salzburga, protiv dva velikana i višestruka bivša prvaka Europe te protiv austrijskog čuda, proizvođača atraktivnog nogometa i sjajnih nogometaša.

Iako o mnogima od njih puno znamo, naravno da ćemo svakog protivnika Modrih posebno predstaviti te se prisjetiti nekih ranijih susreta u europskim nogometnim kupovima.

AC Milan

  • 19 puta prvak Italije
  • 7 puta prvak Europe (1963., 1969., 1989., 1990., 1994., 2003., 2007.)
  • 2 puta pobjednik Kupa pobjednika Kupova (1968., 1973.)
  • Vrijednost po Transfermarktu: 521.55 milijuna eura

Jedan od nekoliko najvećih te u hrvatskoj svakako najobožavaniji talijanski klub vratio se na vrh Serie A nakon 11 godina, dok se godinu ranije vratio u Ligu prvaka nakon što ih tamo nije bilo prethodnih devet. 

56-godišnji Stefano Pioli stvorio je momčad od igrača koje drugi nisu htjeli, igrača koje veći klubovi nisu smatrali pojačanjima te od igrača koje su sami stvorili, dovevši Zlatana Ibrahimovića kao nekoga prema kome će svi u svlačionici gledati. I u potpunosti je uspio.

Milan je ponovno ovdje i imaju namjeru ostaviti trag u natjecanju koje je više puta od njih osvajao te madridski Real.

Rebić je bitna violina u Piolijevoj momčadi

Hrvatski dodir u ovoj momčadi daje vrlo bitni napadač Ante Rebić, dok se najbitnijim igračima ipak može smatrati ponajboljeg driblera Europe, Rafaela Leaoa, Pirlovog nasljednika Sandra Tonalija i kapetana Davida Calabriju, a puno se očekuje i od ovosezonskog velikog pojačanja, Charlesa De Ketelaerea. Svakako vrijedi spomenuti i ofenzivno potentnog lijevog bočnog braniča Thea Hernandeza, ali Milan je momčad gdje je najvažnija taktika i timski duh, što je ono na čemu je Pioli izgradio ovu momčad.

Protiv Milana je Dinamo u povijesti igrao dva puta. U sezoni 1973./74. sastali su se u prvom kolu Kupa Pobjednika Kupova, a tadašnji branitelj titule, Milan, slavio je u obje utakmice. U Zagrebu je bilo 1:3, a na San Siru 1:0.

Drugi put su se susreli u kvalifikacijama za Ligu prvaka, u ljeto 2000. godine. Dinamo je tada u prvom susretu šokirao Talijane, povevši preko Renata Pilipovića, no Milan je okrenuo i slavio rezultatom 3:1, potvrdivši prolaz pobjedom na Maksimiru s velikih 3:0.

Chelsea

  • 6 puta prvak Engleske
  • 8 puta osvajač FA Cupa
  • 2 puta prvak Europe (2012., 2021.)
  • Vrijednost po Transfermarktu: 810 milijuna eura

Veliki i obožavani klub iz zapadnog Londona, ali prije svega klub koji je najveće rezultate postigao nakon što je u njega ušao ruski kapital Romana Abramoviča. Bilo je to 2003. godine, a Rus je bio vlasnik sve do ove godine, kad je klub prodao Toddu Boehlyju.

Momčad koju s klupe vodi pomalo ekscentrični njemački stručnjak Thomas Tuchel svakako ima jedan od najjačih sastava u Europi, a 2021. su pod njegovim vodstvom došli na europski tron. 

Osim dva naslova u Ligi prvaka, jednom su još zaigrali u finalu, a gotovo u pravilu prolaze skupinu. Kiks im se dogodio tek u sezoni 2012./13. i to kao branitelju naslova prvaka.

Ofenzivna taktika, ali bez pravog napadača

Tuchelov nogomet bazira se na formaciji 3-4-2-1 ili 3-4-1-2, gdje igraju zapravo bez pravog napadača, nego u te uloge Tuchel gura krila ili ofenzivne veznjake (Havertz, Sterling, Pulišić...). Ključ je igra po izuzetno ofenzivnim bokovima te kreacija i duge lopte centralnih veznjaka, koji nerijetko i sami s loptom krenu prema golu.

I ova momčad ima Hrvata, a to je Mateo Kovačić. On nije član nekog zamišljenog udarnog sastava kluba, no kako Tuchel jako puno rotira, Kovačić po sezoni odigra jako puno vrlo bitnih minuta.

Chelsea i Dinamo do sada se nikad nisu susreli u europskim natjecanjima.

Red Bull Salzburg

  • 16 puta prvak Austrije (od 1994. do danas)
  • 9 puta pobjednik Kupa Austrije
  • Vrijednost po Transfermarktu: 174 milijuna eura

Austrijski gigant, kojeg svakako možemo tako nazvati, momčad je izgrađena na reputaciji ofenzivnog nogometa i stvaranja sjajnih mladih igrača, odnosno angažiranja mladih igrača iz cijelog svijeta tik pred dolazak u seniorski staž, gdje se onda oni kroz momčad probijaju.

Na takav način karijeru su započeli mnogi danas poznati igrači, poput Erlinga Haalanda, Sadija Manea, Dominika Szoboslaija, Nabyja Keita, Dayota Upamecana ili Takumija Minamina. Nekoliko potencijala za dogurati do zvjezdanih karijera, poput gore navedenih, ima i nekoliko trenutnih igrača, uključujući jednog Hrvata.

Hrvat je naravno Luka Sučić, koji je sve bitniji u ovoj momčadi, a tu je i Roko Šimić, koji do sada nije došao do minutaže u prvom sastavu, no ona bi s vremenom svakako trebala doći.

Igrač o kojem se trenutno najviše govori svakako je slovenski mladi napadač, Benjamin Šeško, a najvrjedniji eksponat je 21-godišnji Austrijanac Nicola Seiwald, ispod kojeg se po Transfermarktu odmah nalazi Sučić.

Momčad vodi 34-godišnji njemački trener Matthias Jaissle, koji je nastavio s filozofijom nekih ranijih trenera, ponajviše Jesseja Marscha, pod kojim je RB igrao možda i najatraktivniji nogomet u Europi.

RB je nanio Dinamu jedan od najtežih domaćih poraza

Dinamo i RB Salzburg jako su dobri poznanici, budući da su se u Europi do sada susreli tri puta, uz različite uspomene.

Prvi put se to dogodilo u kvalifikacijama na Ligu prvaka 2009./10, kad se Dinamo iz Austrije vratio s odličnih 1:1, no na Maksimiru su doživjeli poraz 1:2 i ostali bez grupne faze.

Drugi susreti došli su u grupnoj fazi Europske lige 2014./15., a iza njih dolaze više nego gorke uspomene. Salzburg je prvo na svom terenu slavio 4:2, a onda na Maksimiru s ogromnih 1:5, uz veliku partiju Jonathana Soriana.

Red Bull su napokon Modri eliminirati 2016./17. u play-offu Lige prvaka. U Zagrebu je bilo 1:1, kao i nakon 90. minuta u Salzburgu, nakon izjednačenja preko Juniora Fernandeza u 87 minuti, a onda je ključni pogodak u produžecima postigao Soudani te odveo Dinamo u skupine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider