Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
IPAK DALEKO OD "PETICE"

Mnogi ih nazivaju petom najboljom europskom ligom, ali pogled na ljestvicu otkriva tužnu istinu

Slijedom odličnih rezultata njihovih najboljih klubova, mnogi su krenuli nazivati portugalsku nogometnu ligu petom najboljom u Europi.

Utakmica Estorila i Sportinga (Foto: Afp)

Mnogi će se složiti kako Benfica ove sezone uz Napoli igra najbolji nogomet u Europi te kako bi njihovo eventualno međusobno polufinale Lige prvaka bila najbolja moguća poslastica.

Isto tako će se mnogi složiti da je Porto jedna od najvećih konstanti europskog nogometa, kojoj je i ove sezone malo nedostajalo da se nađu u četvrtfinalu Lige prvaka, a i lisabonski Sporting svako malo odradi neki značajan europski rezultat. Pa tako evo i njih ove sezone u četvrtfinalu Europske lige, nakon eliminacije Arsenala.

Jesu li Portugalci nova lige "petice"?

Na račun toga, mnogi su počeli portugalsku ligu smatrati petom najboljom u Europi. S tim se ipak, nakon malo detaljnije analize teško složiti, koliko god Portugalci oduševljavali, barem ova tri gore navedena kluba, kojima se tu i tamo još netko (uglavnom Braga) pridruži.

Vrijedi ipak pogledati kakvi su i spomenutim klubovima europski rezultati u posljednjih pet godina.

Benfica ima za sada ovosezonsko i prošlosezonsko četvrtfinale Lige prvaka, jedno četvrtfinale Europske lige te dvije grupne faze Europske lige.

Porto ima dva četvrfinala i jednu osminu finala Lige prvaka te plasman među posljednih 16 i posljednjih 32 u Europskoj ligi.

Sporting ima osminu finala Lige prvaka, četvrtfinale Europke lige, dva plasmana među 32 u Europskoj ligi i jedan play-off Europske lige.

Još je vrijedno spomena jedno Bragino četvrtfinale Europske lige, dok ostali klubovi nisu našli svoje mjesto u proljetnim utakmicama niti jednog UEFA-inog natjecanja kroz posljednjih pet godina.

Svi osim najjače četvorke ispadaju od prosječnih klubova

Gledajući da Portugalci trenutno šalju u Europu šest momčadi te da se svi osvojeni bodovi dijete s tim brojem, ne treba nas čudi poredak prema UEFA koeficijentima. Tamo Portugal nije peti, čak niti šesti, nego sedmi, iza Nizozemske.

Teoretske šanse za ove sezone prestići Nizozemce imaju, ali tu bi Benfica i Sporting morali otići do kraja, a Feyenoord (Europska liga) i AZ (Konferencijska liga) pokleknuti. Francuze ove sezone, neovisno o rezultatu još preostale Nice, ne bi trebali moći dostići.

Ipak, ključni dokaz da Portugal nikako nije peta najbolja liga je njihova ljestvica, posebno ona ovosezonska.

Naime, na njoj čak 16 od 20 momčadi trenutno ima gol razliku u minus. To najbolje dokazuje kolika je razlika između tri tj. četiri najbolje momčadi i svih ostalih. A ti ostali nerijetko ispadaju u kvalifikacijama za Europska natjecanja.

Posljednjih sezona Portugalce su u kvalifikacijskim rundama izbacivali Partizan, LASK, Jagiellonia, Zorya te ove sezone Hajduk.

Da bi Portugal postao peta najbolja liga Europe, ipak će se morati smanjiti razlika kvalitete između vodeće četvorke i ostatka te će ostali klubovi morati postati u Europi favoriti protiv svih klubova iz država ispod njih na ljestvici koeficijenata.

To trenutno ipak nije slučaj i Portugal je s razlogom tu gdje je. Unatoč tri uistinu fenomenalna kluba.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider