Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
''kad pobjeđujemo, onda sam nijemac...''

Njemačka zvijezda prekinula reprezentativnu karijeru zbog političkih, ali i rasističkih napada

Mesut Ozil više neće igrati za Njemačku, a tek mu je 29 godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vezni igrač Arsenala Mesut Ozil (29) oprostio se od njemačke nogometne reprezentacije nakon što je posljednjih tjedana bio žrtva niza rasističkih napada te brojnih kritika.

Ozil se našao na udaru dijela njemačke javnosti nakon što se uoči početka Svjetskog prvenstva slikao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ozil se branio kako ta fotografija nema veze s politikom, no veznjak londonskih Topnika se slikao s Erdoganom za vrijeme predsjedničke kampanje u Turskoj.

"Teško mi je bilo donijeti ovu odluku, ali neću više igrati za Njemačku zbog osjećaja rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni," kazao je Ozil dodavši:

"Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo."

Ozil se obratio u podužem pismu medijima, sponzorima i navijačima. Zaključak je svega da je on žrtva neuspjeha bivšeg svjetskog prvaka na SP-u u Rusiji, ali je optužio dio navijača i neke ekstremne političare za rasizam i ksenofobiju.

Ozil je za njemačku vrstu odigrao 92 utakmice i postigao 23 gola. Najveći uspjeh u dresu Elfa ostvario je 2014. godine na SP-u u Brazilu, gdje je Njemačka osvojila naslov svjetskog prvaka.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider