Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
izbora ima, jer žele ga mnogi

Kovačić bira: Zlatna rezerva Reala ili nositelj igre nekog drugog?

Mateo Kovačić svojim je igrama u dresu Real privukao pažnju brojnih klubova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski veznjak Mateo Kovačić već drugu godinu nosi dres Real Madrida. Iako su mu tek 22 godine, igrao je za dva europska velikana. U Interu se nekako mučio, a onda ga je zbog ispunjavanja financijskog fair-playa milanski klub morao prodati. Javio se Real i iskrcao čak 31 milijun eura.

U prvoj se godini Mateo opet mučio s probijanjem do terena, ali u tim godinama nije lako igrati u jednom Real Madridu. Sezonu je završio s osvojenom Ligom prvaka i utišao one koji su smatrali kako je prelazak u Madrid možda bio i pogreška.

U početku ga Zinedine Zidane baš i nije previše doživljavao, ali onda je Kova početkom nove sezone sjajno iskoristio ozljede suigrača. Prvo Casemira, pa Modrića i Kroosa, svaku u određeno vrijeme. Bio je zlatna rezerva u veznom redu i dobiveno povjerenje Zidanea iskoristio je na najbolji mogući način.

Ponekad je odigrao korektno, a puno utakmica i odlično. Dovoljno da kupi navijače, madridske novinare, pa i Zidanea. Zahvaljujući prvenstveno prvoj polovici sezone, Kovačić je trenutno 14. nogometaš Reala po dobivenim minutama ove sezone. Dobio ih je točno 1642 što je više od primjerice jednog Isca, James Rodrigueza ili Alvara Morate.

Prirodna zamjena za Modrića

Kovačić je prvenstveno jako dobro nadomjestio trenutke u sezoni kada bi Modrić bio ozlijeđen ili bi ga Zidane odmarao. I tepali su mu svi kako je prirodna zamjena za Luku, pitanje je samo do kada će Mateo željeti biti nečija zamjena, pa bio to i jedan Modrić, ponajbolji vezni igrač današnjice.

Lijepo je to kada igraš El Clasico, ali dobar dio sezone ostaneš na klupi svih 90 minuta, nekad čak i pogledaš suigrače s tribine.

Kovačić će za dva mjeseca tek napuniti 23 godine. Nije sramota biti zamjena u Real Madridu, europskom prvaku. Dapače, koliko bi se samo njegovih vršnjaka zamijenilo s našim nogometašem. No ne bi mu nitko zamjerio da na kraju sezone poželi otići negdje gdje će biti član prvih 11.

Zamjena ili nositelj igre?

Mnogi su mišljenja kako je Kovačić dovoljno kvalitetan igrač da nosi igru nekog većeg kluba u Europi, pokazao je to kao suigrač Ronalda, Balea i društva. Znaju to čelnici brojnih klubova, a talijanski Corriere dello Sport piše kako je jako zagrijan za Hrvata Napoli. Kaže isti list kako su ga htjeli dovesti još prošlog ljeta, no odlučili su se za jeftinijeg mu suigrača iz reprezentacije Marka Roga.

Napolitanci trzaju na Matea koji se prošlog ljeta spominjao i kao akvizicija novog ''kineskog'' Milana. Sada se pak spominje i Tottenham kao jedan od zainteresiranih, a ne sumnjamo kako je u mislima mnogih trenera diljem Europe.

Kao što smo napomenuli, ova je sezona sve promijenila i ako je tada Mateo odlučio ne otići nazad u Italiju, sada je možda još odlučniji da se izbori za što bolju poziciju Zizouvim planovima. No u tim planovima je nekako sve manje kada je trojac Modrić – Kroos – Casemiro spreman i odmoran.

Netko bi morao otići...

Madridski As piše kako ga Real nema namjeru prodavati. Pokazao se kao zlatna rezerva i još ako se neće buniti čekajući priliku s klupe, onda mu dionice na Bernabeuu rastu. Hoće li Kova dočekati oproštaj Luke za nekoliko godina ili pak odlazak Kroosa? Hoće li Real kupovati nekoga na njegovoj poziciji?

Za Kovu radi budućnost, pitanje je samo je li ona u Madridu ili će je potražiti negdje drugdje. Nadamo se kako će u Realu znati cijeniti njegovo strpljenje, naravno ako u sljedećih nekoliko sezona ostane u sličnoj situaciji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider