Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nazovi matea radi trofeja

Kovačić se upisao u povijest: Ovakav niz nema nitko na svijetu

Mateo Kovačić ušao je u prestižno društvo.

Mateo Kovačić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vezni igrač Chelsea Mateo Kovačić postao je tek drugi hrvatski nogometaš koji je osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu, a prije njega to je uspjelo i Ivanu Rakitiću.

Kovačić je prošle sezone slavio u Ligi prvaka s Real Madridom, dok je ove sezone osvojio Europsku ligu u dresu Chelseaja. Rakitić je imao drugačiji put. Prvo je sa Sevillom osvojio Europsku ligu, a potom i Ligu prvaka u redovima Barcelone.

Kovačić je osvojio i četvrti europski trofej u nizu, čime se ne može pohvaliti nitko od aktualnih vrhunskih nogometaša. Zadnje zadnje tri sezone osvajao je europski naslov s Real Madridom, a večeras i Europsku ligu s londonskim sastavom.

Vezni igrač Chelseaja postao je i deveti hrvatski nogometaš koji je slavio u Kupu UEFA ili Europskoj ligi.

Dosad su u najmasovnijem europskom kupu slavili Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac, Darijo Srna, Ivan Rakitić i Šime Vrsaljko.

Chelseaju drugi trofej, Sevilla i dalje rekorder

Chelsea po drugi put u povijesti postali su pobjednici Europske lige, a rekorder je i dalje Sevilla koja je u najmasovnijem europskom kupu slavila pet puta.

Za Chelsea je ovo druga ''kanta'' u ovom natjecanju nakon što su 2013. pobijedili Benficu.

Sevilla je rekorder s pet naslova pobjednika Kupa UEFA i Europske lige, a jedini je klub koji je osvojio tri naslova u nizu. Zanimljivo, Sevilla je obranila naslov pobjednika Kupa UEFA (2006, 2007), te Europske lige (2014, 2015, 2016).

Po tri naslova imaju Liverpool, Juventus, Inter i Atletico Madrid, dok su po dva puta slavili Borussia Mönchengladbach, Tottenham, Feyenoord, IFK Gotheborg, Real Madrid, Parma i Porto.

Benfica i Marseille su najveći tragičari sa po tri finala i tri poraza.

Najviše naslova pobjednika Kupa UEFA i Europske lige imaju španjolski klubovi, koji su slavili 11 puta. Talijani i Englezi imaju po devet ''kanti'', Nijemci šest, a Nizozemci četiri...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider