Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zimus otišao iz Hajduka

Mourinho ga obožava: Sjajni mladi Hrvat sa 16 godina debitirao za prvu momčad Rome

Mate Ivković ove zime je iz Hajduka prešao u Romu i zasad napreduje velikim koracima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Trebalo je to biti Romino ulaganje u budućnost, ali kako stvari stoje, Mate Ivković bi mogao postati sadašnjost rimskog velikana.

Mladić rođen 4. siječnja 2006. nedavno je priključen prvoj momčadi Rome nakon što je u utakmicama mlađih uzrasta oduševio Josea Mourinha. Portugalac ga je pozvao na pripreme sa seniorima, da bi mu ove subote ponudio i prve minute u prvoj momčadi, u prijateljskoj utakmici protiv talijanskog niželigaša Trastaverea.

Ivkovićeva priča je prilično zanimljiva. Riječ je o defenzivnom veznom, visokom čak 192 centimetra, koji je ponajbolji hrvatski nogometaš iz 2006. godišta.

Mate Ivković iz Hajduka otišao u Romu za 600.000 eura

On je imao ugovor s Hajdukom do ovog ljeta i na Poljudu su mu bili pripremili novi, međutim zahvalio se na ponudi i u zimskom prijelaznom roku se odlučio za selidbu u Rim, smatravši da neće imati problema s prilagodbom (kao što je to slučaj kod mnogih mladih hrvatskih nogometaša u Italiji) budući da u Rimu od ranije ima rodbinu.

Portugalac Tiago Pinto, šef Rominih nogometnih operacija, nije htio čekati kraj Ivkovićevog ugovora s Hajdukom već je u siječnju ponudio Splićanima odštetu od 600.000 eura, na što su na Poljudu pristali s obzirom na to da je mladi nogometaš već bio naumio otići.

Kad je došao u Rim, počeo je igrati za Rominu selekciju U-17, da bi ovog proljeća bio promoviran u U-18 momčad, a evo sad i među seniore.

Španjolski AS posvetio je poseban tekst talentiranom Ivkoviću, usporedivši ga, zbog njegove visine i igračkih karakteristika, sa srpskim reprezentativcem Nemanjom Matićem koji je u aktualnom prijelaznom roku stigao u Romu na Mourinhovo inzistiranje.

"Mourinho nije baš sklon eksperimentima, ponekad čak ni u predsezoni, ponekad su ga optuživali da ne daje previše prilike mladima, ali ovo je jedan od onih primjera gdje se talent probija i treba mu dati priliku da se kasnije ne kajete. Roma je primijetila neobično brz tehnički i fizički rast dječaka koji je imao samo 15 godina i dovela ga u svoje redove. Radi se o ljevonogom veznjaku koji se osim fizičkim sposobnostima i inteligencijom ističe i načinom na koji rješava situacije pod pritiskom. On se jako dobro zna izvući iz njih, sposoban je lako izaći iz kompromitirajućih situacija bez gubljenja okomitosti i eliminirajući suparnike", između ostalog su napisali Španjolci.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider