Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kako je propao Elf?

Njemačka gori, legenda izvrijeđala Elf i veliku zvijezdu: "Kad ga vidim tako bahatog, a igra isto s*anje"

Njemačka nogometna reprezentacija i njemački nogomet u cijelosti u najvećoj je krizi poslije Drugog svjetskog rata…

Emre Can i njemački reprezentativci (Foto: Afp)

Njemačka je postala prvak svijeta u košarci, no udarna je tema i dalje nezapamćena kriza u nogometnoj reprezentaciji i općenito nekoć moćnom njemačkom nogometu, koji na svim razinama trpi teške udarce, a naravno da je u fokusu muška seniorska reprezentacija koja bilježi poraz za porazom, debakl za debaklom.

Son Heung-min VIDEO Bizaran potez Perišićevog suigrača: Nije htio dirati iPhone, evo zbog čega divider

Hansi Flick smijenjen s mjesta izbornika, no urušavanje Elfa počelo je davno prije, još pod vodstvom bivšeg izbornika Joachima Löwa, koji je nakon osvojenog Svjetskog prvenstva 2014., što najmanje imalo veze s njima, vukao katastrofalne poteze, a sve je kulminiralo fijaskom na SP-u u Rusiji kada je Njemačka prvi put u povijesti ispala u skupini najvažnijeg nogometnog natjecanja.

Kako je propao Elf?

Löw je ipak ostao za kormilom, a otišao je nakon prošlog Eura kada je Njemačka također odigrala loš turnir i pukom srećom prošla skupina, Mađari će reći i sramotnim navlačenjem sudaca, a onda lakoćom ispala u osmini u srazu s Engleskom.

Nakon toga Elf je preuzeo Flick i poveo ga u još jedan povijesni fijasko na Svjetskom prvenstvu u Katru, gdje je Njemačka ponovno ispala u skupini. U međuvremenu je zabilježila i katastrofalne rezultate u Ligi nacija, a teški brodolom nastavljen je i u prijateljskim utakmicama u okviru priprema za Euro sljedeće godine baš u Njemačkoj.

Elf je u posljednjih pet prijateljskih utakmicama upisao četiri poraza i jedan remi. Posljednji poraz od Japana u Wolfsburgu bila je kap koja je prelila čašu strpljenja DFB-a, dok se može reći da su njemački navijači već odavno tako razočarani da već polako dižu ruke od Elfa.

Među Nijemcima je zavladala apatija koja se najbolje očituje po tome što stadion u Wolsfburgu nije bio popunjen do posljednjeg mjesta, a gledanost na televiziji drastično je pala.

Flick jednostavno nije mogao preživjeti lavinu kritika i dobio je otkaz. Direktor reprezentacije Rudi Völler preuzeo je ulogu privremenog izbornika, a prije nego što je to napravio razočarano je priznao:

Njemačka više nije nogometna velesila

„Njemačka više nije top reprezentacija, nemamo svjetske igrače. Moramo to prihvatiti.“

Još nakon poraza od Kolumbije Völler je bjesnio i u lagnom bunilu prijetio da će dati otkaz svim igračima, kao da se radi o klubu, a ne o reprezentaciji. Izgleda da je kegendarni napadač tek nakon utakmice s Japanom shvatio da Njemačka nema ni približan izbor kao kada je on igrao, a kada je za svako mjesto konkuriralo po pet-šest fantastičnih nogometaša. Njemačka ih sada toliko nema sveukupno.

Njemački mediji po običaju kasno pale i tek sada naširoko analiziraju koliko Njemačka ima zapravo svjetskih klasa. Na to ih je ponukala oksimoronska izjava Ikaya Gündoğana, koji je nakon poraza od Japana utvrdio:

„Iako nismo uvijek imali igrače svjetske klase, bili smo momčad svjetske klase. Sada imamo puno igrača na svjetskoj razini, ali to ne možemo iznijeti na teren“, kazao je novi veznjak Barcelone i naznačio da se nisu svi u Njemačkoj osvijestili i nadošli do realne spoznaje. Neki se očito još uvijek samozavaravaju, posebice sami igrači, a to je najopasnija bolest.

Gotovo svi njemački mediji pukim prebrojavanjem tih navodnih svjetskih klasa ističu da je to opasna iluzija. Malo tko je stigao dalje od tri-četiri imena. U analizi Sport1 stoji da je i to nategnuto jer ne vide ni toliko njemačkih igrača koji ispunjavaju kriterije koje je postavio Philipp Lahm.

Nema više svjetskih klasa

„Joshua Kimmich ima taj potencijal, ali on još ništa nije napravio s reprezentacijom. Jamal Musiala još je premlad, no jedini je s Gündoğan koji se nalazi među 30 kandidata za Zlatnu loptu“, ističe Sport1 i dodaje da tu se tu još može priključiti Ter Stegena, koji je već godinama prvi vratar Barcelone i kao takav je svjetska klasa, iako možda ponešto u padu s formom.

A Lahmova definicija svjetske klasi glasi:

"Igrač mora igrati u velikom klubu u svojim ranim 20-ima i postizati velike stvari deset godina", kazao je Lahm za Kicker i nastavio:

"Ili oblikovati razdoblje u reprezentaciji ili imati poziciju u klubu poput Messija, Cristiana Ronalda, Zidanea, Tonija Kroosa ili Sergija Ramosa", rekao je jedan od najboljih bekova svoje generacije, a možda i svih vremena.

U njemačkom nogometu postoje još uvijek velika imena, neki osvajači svjetskog zlata iz Brazila još uvijek igraju, ali više ne spadaju u svjetske klase. Jednostavno su ostarjeli ili su ih pokosile ozljede i više nisu u nekadašnjoj formi. Neuer, Hummels, Müller, Reus, Götze… Sve su to velike zvijezde i nekoć veliki igrači, ali u strmoglavom padu zbog različitih razloga.

Problem se neće početi rješavati ako se ne prihvati istina, a što je istina najbolje svjedoče porazni rezultati na nizu turnira. Uzorak je već sada prevelik da bi bio slučajan. Rezultat je jedini objektivan kriterij, sve drugo su neprovjerene hipoteze.

Kvaliteta presuđuje, nije Njemačka slučajno igrala u 14 velikih finala

Posve je jasno da ne možete bilježiti svjetske rezultate u nizovima, kao što je to Njemačka desetljećima radila, ako nemate svjetske igrače. Kao što je moguće da svjetske klase ponekad kiksaju, tako je moguće da solidni igrači jednom iznenade i naprave veliki rezultat, ali ni jedno ni drugo nije moguće u nizovima.

Tu slučajnosti nema, na kraju uvijek presuđuje kvaliteta. Nije Njemačka slučajno igrala u 14 velikih finala i 20 puta završavala među prve četiri reprezentacije na svjetskim i europskim prvenstvima. Rekord koji će teško biti oboren. Ne da nije nikada ispala u skupini svjetskog prvenstva do 2018., nego nikada nije bila ispod četvrtfinala nakon 2. svjetskog rata. Razlog je bio samo jedan: svjetska kvaliteta i veliki izbor sjajnih igrača.

Svoje viđenje situacije dao je i čuveni Mario Basler u svome podcastu „Basler ballert“. Jučer je utvrdio:

“Igrači bi se trebali sami preispitati. Momčad je djelomično uništila Jogija Löwa nakon Svjetskog prvenstva 2014. Sada su učinili istu stvar s Hansijem Flickom. Jedan ili dva igrača stvarno bi se trebali sramiti onoga što se dogodilo s njemačkom reprezentacijom u zadnje tri, četiri, pet godina”, kazao je nekoć sjajni i beskompromisni ofenzivni veznjak, enfant terrible njemačkog nogometa, igrač kakvog Njemačka danas nema ni na horizontu, a da ne pričamo o jednom Matthausu, Bremeu, Klinsmmanu, Littbarskom, Volleru, Molleru, Hassleru, Kohleru, Sammeru, Schollu,  Lahmu, Kloseu, Ozilu, Kroosu..., da ne nabrajamo dalje, a posebice da ne idemo u dalju prošlost i spominjemo Beckenbauera, Gerda Mullera ili Rummeniggea. Kakva je situacija, teško da će Njemačka više ikada imati takve igrače.

Mario Basler izvrijeđao cijeli Elf i posebice Emrea Cana

Super Mario posebno kritizira jednog igrača -: Emrea Cana (29), koji slovi kao velika zvijezda Borussije Dortmund i Bundeslige.

“Potpuna katastrofa, nastavlja igrati isto sranje koje je igrao u Dortmundu. U Dortmundu je sad postao kapetan, sad je vjerojatno još megalomanskiji i bahatiji na terenu“, grmi Basler.

“Toliko je siguran u sebe da misli da je najbolji, svugdje je bio najbolji igrač. Bilo u Juventusu ili u Bayernu u mladosti, uvijek se hvalisao, uvijek je najbolji. Najbolji od puno loših, to možda...”

Basler je već u nedjelju oštro presudio Canu. U TV emisiji “Doppelpass” bez okolišanja je zagalamio:

“Ako imate jedanaest slijepih ljudi na terenu, trener ne može ništa! Kad vidim Emrea Cana kako bahato trči po terenu, pokušava igrati nogomet, što on ne može... Svi lepršaju po terenu kao falsificirane novčanice!"

Njemačka večeras igra protiv Francuske novu prijateljsku utakmicu, a Basler poručuje:

"Ako Deschamps bude poslao na travnjak najbolju momčad, vjerojatno će opet biti totalni krah. Volio bih da Francuzi zasviraju s udarnim bendom, onda bih volio vidjeti reakciju naših igrača", zaključio je Basler.

U svakom slučaju, Elf u Dortmundu ima priliku za djelomično iskupljenje. Možda Voller izvadi nešto iz čarobnog šešira.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider