Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pozitivan na doping?

Njemački mediji: "Duga suspenzija mogla bi okončati karijeru mladog Vatrenog"

Mario Vušković, mladi hrvatski nogometni reprezentativac, bio je pozitivan na doping.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Glasno je odjeknula vijest da je Njemački nogometni savez suspendirao mladog hrvatskog reprezentativca Marija Vuškovića.

Mladi branič HSV-a bio je pozitivan na EPO, odnosno krvni doping. Testiranje je objavila tamošnja antidopinška agencija (NADA), koja tvrdi da Vušković ima pravo na kontrolu B uzorka, ali pojavila se informacija koja baca novo svjetlo na cijeli slučaj.

Glasnogovornica antidopinške agencije u razgovoru za njemački Spiegel potvrdila je da EPO ne može tek tako ući u krv. To je hormon nadbubrežne žlijezde i odgovoran je za razvitak crvenih krvnih zrnaca.

Djeluje tako da stimulira produkciju crvenih krvnih zrnaca, a time raste mogućnost prijenos kisika do vitalnih organa tijela. Dolaskom više kisika, mišićima se povećava radna sposobnost, odnosno izdržljivost.

U povijesti je EPO bio vrlo popularan među biciklistima. Može se koristiti kod liječenja anemije, koja je uzrokovana rakom.

Cristiano Ronaldo Procurio novi isječak Ronaldova intervjua, napao dvije legende: "Iskoristili su me, oni nisu moji prijatelji" divider

"U dodacima prehrani postoje nespecifične stvari, ali EPO je specifična stvar koja teško može ući u tijelo, a da toga nismo svjesni", kazala je pa otkrila kakvu bi kaznu mogao dobiti mladi hrvatski nogometaš, naravno, ako se potvrdi da je pozitivan na doping:

"Standarna kazna je četiri godine, a kazna se može i smanjiti."

Prijeti mu dugogodišnja kazna

To bi moglo biti pogubno za karijeru mladog hrvatskog nogometaša. Teško bi se oporavio od dugogodišnje suspenzije, kao i njegov klub, koji je Hajduku isplatio tri milijuna eura odštete.

Osim toga, Vušković trenutačno vrijedi pet milijuna eura na Transfermarktu i jedan je od najvrjednijih igrača druge njemačke Bundeslige.

FIFA svjetsko prvenstvo trofej Nikad u povijesti nogometa jedan klub nije ovoliko igrača poslao na Svjetsko prvenstvo divider

Njegova je suspenzija šokirala i legendarnog hrvatskog nogometaša Ivicu Olića, koji je u karijeri, između ostalog, nosio dres HSV-a:

"Šokiran sam. Nadam se da je to greška laboratorija i da Vušković nije svjesno uzeo taj doping. On dolazi iz prekrasne sportske obitelji, treba biti uzdanica naše mlade reprezentacije idućeg ljeta na Euru, a malo je nedostajalo i da uđe u kadar za Svjetsko prvenstvo u Katar", rekao je Olić za njemački Bild.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider