Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sinoć je debitirao!

Prvi nakon legendarnog Linekera: Tko je 19-godišnjak koji je na stražnja vrata stigao u Barcelonu?

Za Barcelonu je sinoć debitirao prvi Englez koji je obukao dres Blaugrane još od Garyja Linekera.

Galerija Marcus McGuane (Foto: Barcelona)

Ne može se previše nogometaša s Otoka pohvaliti da je nosilo dres Barcelone, naročito Engleza. Osim Velšanina Marka Hughesa i nekolicine škotskih nogometaša iz prve polovice 20. stoljeća, iskače ime legendarnog engleskog napadača Garyja Linekera, posljednjeg (i jedinog kojeg treba istaknuti) Engleza koji je igrao za Barcu.

Stigao je 1986. godine i u tri sezone zabio 52 pogotka u 137 nastupa. Skoro 30 godina nakon odlaska Linekera, na Camp Nou stigao je jedan engleski nogometaš, doduše irskog porijekla. Njegovo je ime Marcus McGuane i došao je na stražnja vrata, u B momčad Barce iz mlade momčadi londonskog Arsenala.

Nakon što je Wenger iz Barcine La Masije ''ukrao'' dvojicu mladih Katalonaca, tada 15-godišnjeg Hectora Bellerina i 16-godišnjeg Cesca Fabregasa, prvi se put dogodilo obratno. OK, možda Barca nije ''ukrala'' 19-godišnjeg Marcusa McGuanea, ali je svakako zanimljivo.

Stigao prije mjesec dana i već debitirao

No tko je taj mladi nogometaš? Potpisao je za Barcelonu na kraju zimskog prijelaznog roka. O tome se naravno nije pričalo. Sve do sinoć kada je debitirao za Barcu u finalu katalonskog Superkupa koji je momčad Ernesta Valverdea osvojila nakon izvođenja 11-eraca protiv Espanyola.

U Lleidi su zaigrali Ousmane Dembele, Andre Gomes, Denis Suarez, Digne, Vidal, Paco Alcacer, Mina i još neki članovi prve ekipe, a Valverde je pozvao još desetak članove Barce B. Među njima je bio i mladi Marcus koji je ušao pred kraj utakmice.

''Kada mi je trener rekao da ulazim, htio sam ostati miran i pokazati svoju igru. Samo trebam nastaviti boriti se za B momčad, a kad opet dobijem priliku, želim treneru pokazati što mogu'', rekao je poslije debitantskog nastupa pod Valverdeom.

Radi se o veznjaku rođenom u Londonu koji je od malih nogu znao samo za crveni dres Topnika.

''On je defanzivni veznjak, ali može igrati na treninzima i kao bek i kao stoper'', rekao je jednom prilikom za njega Arsene Wenger.

Igrao u Europskoj ligi, ali odluka je pala na Barcu

Za U-23 momčad Arsenala zabio je da pogotka, a bio je kapetan U-18 momčadi. McGuane je čak ove sezone zaigrao za prvu momčad Arsenala u Europa ligi protiv BATE Borisova i Crvene zvezde, no prije mjesec dana odlučio se prihvatiti poziv iz Katalonije.

Nakon 12 godina u Arsenalu sreću i usavršavanje odlučio je potražiti u Barceloni. Ni tamo mu neće biti garantirana minutaža u bliskoj budućnosti, no njegovi su mu savjetnici očito šapnuli kako je onda bolje učiti na pomoćnim terenima Camp Noua nego Arsenalova kampa.

Za prvu momčad Barce debitirao je brže od očekivanog, no njegova je realnost momčad Gerarda Lopeza.

''Dobro se prilagodio. On je kompletan igrač. Možda mu malo nedostaje mirnoće na lopti kod pozicijske igre, ali ima sve što želimo od veznog igrača'', otkriva Gerard, danas trener B momčadi, a nekad poznati nogometaš Blaugrane.

''On je pravi radnik, jak u zraku i stiže u završnicu. Puno smo s njim dobili jer ga možemo koristiti na nekoliko pozicija. No ima još puno prostora za napredak. Moje je povjerenje dobio i nadam se kako će postati važan igrač za Barcu'', zaključio je Gerrard.

''Otkad sam došao, puno mi je ljudi spomenulo kako je Lineker posljednji Englez koji je ovdje igrao. Samo ta spoznaja je veliko ostvarenje za mene'', rekao je mladić nakon debija za prvu momčad.

Teško je povjerovati da će dostići Linekerovu slavu, no sama činjenica kako se u Barci školuje mladi Englez mogla bi postati sve zanimljivijom pričom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider