Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Žalit će još godinama

Najveća pogreška Barce zadnjih godina: Zbog ''siće'' sad gledaju kako ih uništava

Ako je španjolski Superkup nešto pokazao, to je da Real Madridu u ovom trenutku teško netko može parirati.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U 89. minuti prve utakmice španjolskog Superkupa lopta je stigla do Marca Asensija na lijevoj strani negdje 40 metara od gola, on je bez razmišljanja gurnuo loptu prema naprijed i onda odaslao bombu u gornji lijevi kut Ter Stegenove mreže.

Čudesni potez dotukao je Barcu na Camp Nouu i dao Realu veliku prednost pred uzvrat. A na Bernabeu se brzo vidjelo kako Barca neće imati šanse nadoknaditi deficit. Igrač kojeg smo spomenuli u početku teksta ponovno se našao u centru pažnje. Ovaj put s još ljepšim projektilom od onog prvog. Ili da kažemo nevjerojatnim.

Zanimljivo da je Asensio lako mogao zabijati za suprotnu stranu. Naime, veznjak Reala rođen je na Mallorci, otoku koji se smjestio uz obalu Katalonije. Asensio je imao samo devet godina kad je skrenuo pozornost nogometnog agenta Horacija Gaggiolija, čovjeka koji je odgovoran za posredovanje kompliciranog dovođenja Lionela Messija iz Argentine u Barcelonu.

Kako je Asensio brzo napredovao u omladinskoj školi Mallorce, to nije moglo proći nezamijećeno u španjolskim nogometnim krugovima. Na početku sezone 2014/15. zarađivao je za nogometaša skromnih 1.000 eura mjesečno. No, njegova sudbina drastično se promijenila te zime.

Barcelona je odlučila dovesti ga u svoje redove i za njega je ponudila 2,5 milijuna eura, no Mallorca je inzistirala na 4,5 milijuna. Međutim, Barca je to odbila platiti. I gorko je zažalila, jer kad je tri mjeseca nakon toga promijenila mišljenje, već je bilo kasno.

Prema Asensijevim tvrdnjama u jednom dokumentarcu, veliki navijač Reala i španjolska teniska legenda Rafael Nadal, koji je također iz Mallorce, nazvao je Florentina Pereza i sugerirao mu da potpiše mladog veznjaka. Na ruku je išlo i to što je Asensio od malih nogu navijač Reala, a njegov je idol Zinedine Zidane.

Real je na kraju platio Asensija 3,9 milijuna eura, što iz današnjeg kuta izgleda smiješno za igrača njegovih kvaliteta.

''Ponuda Reala za Asensija bila je 20 puta bolja od Barcelonine u svakom aspektu, nogometnom i financijskom'', kazao je poslije Gaggioli.

Bila je to jedna od najvećih pogrešaka Barcelone u zadnjih nekoliko godina, s obzirom na tako malu razliku u plaćanju. Začuđujuće loša procjena Asensijevog potencijala mogla bi Barcu proganjati još sezonama. Uostalom, dvije zadnje golčine najbolje govore same za sebe.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider